({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

11 tips för sommarutflykten

Njut av sommarens härliga dagar med en dagsutflykt. Här får du 11 tips på härliga sommarutflykter i Ulricehamn som hör sommaren till. Natur - och kulturupplevelser, aktiviteter, glasställen, mysiga gårdsbutiker och musikupplevelser är några av alla utflykter du får tips om i guiden.

1. Gårdarna runt sjön

En fläkt från förr i unika historiska miljöer

Runt Åsundens långsmala sjö ligger gårdarna, somliga från långt tillbaka i tiden. Om dessa gårdar skrev Birgit Th. Sparre sina berättelser om Gårdarna runt sjön som trollbundit flera generationer läsare. Gårdarna runt sjön är idag ett populärt besöksmål i Ulricehamnstrakten och har under flera decennier lockat besökare från hela Sverige. Att besöka gårdarna runt sjön är en perfekt roadtrip som bjuder på många härliga intryck och guldkorn. Spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, spökhistorier och flera sevärdheter.

Tips! 

 • Gå en guidad tur på Torpa Stenhus och känn historiens vingslag. Guidade visningar sker varje timma under sommaren. Öppettider hittar du här.
 • Ta husbilen runt gårdarna runt sjön. Uppskattade ställplatser hittar du både på Åsundsholm och Hofsnäs Herrgård.
 • Upplev gårdarna runt sjön på cykel. Cykelturen går längst mindre vägar och banvall som slingrar sig genom majestätiska skogar, böljande beteshagar och glittrande vatten. En äventyrlig dagsutlykt.
 • Förslag på roadtrip för rundturen med bil hittar du här.

2. Cykla Åsunden runt

En härlig dagstur med vacker utsikt

Åsunden runt är en härlig rundslinga på cykel på totalt 42 kilometer. Med utgångspunkt från Ulricehamn cyklar du utmed Åsundens långsamala sjö med utsikt över granskogsklädda kullar, den glittrande sjön och genom flera vackra naturreservat.

Tips!

 • Stanna på Café Sjöparken och se till att ladda energidepåerna. Här finns hemgjord glass och fantastiska bakelser.
 • Turen är lämplig för familjer med större barn som är vana vid att cykla längre sträckor. 
 • Har du ingen cykel med dig? Hyr cykel hos Restaurang Bryggan i Ulricehamn. 
 • Karta för turen hittar du digitalt här eller hos Ulricehamns Turistbyrå.

3. Besök mysiga sommarcaféer

Bra bullar, goda våfflor och härliga glassar.

Vad vore vi utan vårt fika? Att fika är både gott och trevligt, och det är en suverän anledning till utflykt. I Ulricehamn finns många mysiga fik i idylliska sommarmiljöer där man gärna stannar en stund. Häng med på fikaturné i Ulricehamn med omnejd och hitta ditt favoritställe bland fikaställen värda en utflykt.

Tips!

 • Kombinera din utflykt med kaffe och kaka med något extra. På några av fiken vi tipsar om kan du exempel handla inredning, kombinera bulle med bad eller hälsa på djuren. 
 • Vill du hellre äta glass? Missa inte vår guide där vi vägleder dig till Ulricehamns godaste glasställen. 

4. MTB på Lassalyckan

Ett äventyr på två hjul

På friluftsområdet Lassalyckan i Ulricehamn finns det en stor kärlek för cykling och mountainbike. Här finns flera uppmärkta mountainbikeleder med olika svårighetsgrader. Du kan utmana dig själv på en av de vanliga lederna, eller på särskilda teknikstigar! En fartfylld och rolig utomhusaktivitet för nybörjare såväl som den vane!

Tips!

 • Missa inte att testa den fartfyllda och roliga Pumptracken på Lassalyckan. Här cyklar du på hopp och ramper på en kuperad träbana.
 • Har du ingen egen cykel med dig? På området hittar du sportbutiken 157 XCC som erbjuder uthyrning av MTB-cyklar för både vuxna och juniorer. 

5. Årås Kvarn

Trädgårdscafé, säteri och vandring längst Vildmarksleden

Ute på landsbygden strax utanför den lilla byn Kölingared hittar du Årås Kvarn. Här råder ett härligt lugn och du kan strosa runt i trädgården och njuta av den fantastiska naturen. Du kan även ta en hembakad fika i det lilla trädgårdscaféet i Säteriparken.

Tips!

 • Vandra Vildmarksleden som utgår ifrån Årås Kvarn. En upplevelserik vandringsled med intressant historia som är vacker året om.
 • Inte långt från Årås Kvarn hittar du sjön Jogen med en vacker badplats. Perfekt för varma dagar när man behöver ett svalkande dopp.

6. Ta en roadtrip i vackra landskap

Besök gårdsbutiker, second-hand och små guldkorn i Ulricehamnstrakten

Ta bilen och åk ut på en roadtrip i våra vackra trakter, och gynna våra lokala producenter. Du kommer upptäcka att det kryllar av kreativa entreprenörer och butiker, även på landet. Runt varje hörn finner du gårdsbutiker med egentillverkade och lokala produkter till försäljning. Det finns även gott om loppisar och second hand-butiker, där du kan hitta unika fynd.

Tips!

 • Ta hjälp av någon av våra färdiga gårdsbutiksrundor för att planera din roadtrip eller få inspiration. 
 • Många loppisar och second hand-butiker håller öppet på helgerna!

7. Njut av musik och god mat på Hermans Lada

En av Västsveriges mysigaste musikscener

Mitt bland böljande fält med utsikt över Ätradalen kan du njuta av intima konserter under sommaren med några av Sveriges största artister. Här får du en musikupplevelse som du kommer minnas i många år. Under konsertkvällarna serveras även god mat och viner från italienska gårdar. Hur härligt? 

Lisa Nilsson, Linnea Henriksson, Maja Francis, Thomas Andersson Wij och Anna Ternheim är några av alla artister som besöker ladan i sommar.

Tips!

 • Se hela sommarens program här. Vänta inte med att boka - det blir oftast slutsålt. 

 

8. Upplev Kulturvägen

Gör en roadtrip i övre Ätradalens kulturbygd

Känn historiens vingslag och njut av storslagen natur när du åker utmed Kulturvägen. Kulturvägen är ett upplevelseområde längst ån Ätran med omnejd där du som besökare möter småskaliga landsbygdsföretagare och föreningar. Här får du fantastiska natur-, smak- och kulturupplevelser i kombinationen med historia. 

Tips!

 • Lägg upp en egen roadtrip genom att välja de besöksmål du är intresserad av. Alla som är med i nätverket hittar du på Kulturvägens hemsida. Broschyr med samtliga besöksmål finns även att hämta på Ulricehamns Turistbyrå.

9. Karins Lada

Hantverksbutik, musikkvällar och café på landsbygden

I Strängsereds lantliga idyll 20 minuters bilfärd öster om Ulricehamn hittar du Karins Lada. Här kan du strosa runt i de vackra omgivningarna och njuta av hembakta kakor, pajer och smörgåsar. I hantverksbutiken hittar du hantverk från trakten, bland annat keramik, stickat och virkat. Är du intresserad av stickning hittar du även en stor sortering av garner inför ditt nästa projekt. 

Tips! 

 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karins Lada finns nämligen massa roligt att upptäcka. I trädgården slingrar sig en spännande hinderbana och vid entrén står står en uppskattad äldre traktor som brukar ge många leenden. Här finns även en väldfylld sandlåda med bra möjlighet för lek och bus. 
 • Ta med hela familjen på tipspromenad under helgerna. Slingan går i genom skog och öppen mark med utgångsläge från Karins Lada. Avsluta med gott fika.
 • Under sommaren arrangeras musikkvällar på Karins Lada där du kan njuta av härlig musik i en genuin miljö. Spelschema  för 2022 hittar du här. 

10. Åsundenleden

Vandringsled genom varierad natur

Runt sjön Åsunden slingrar sig vandringsleden Åsundenleden genom skogar, förbi vackra landskap och vidsträckta utsikter. Leden är 49 kilometer och går genom ett omväxlande jord- och skogsbrukslandskap. Du vandrar även genom de två fina lövsskogsområdena Korpeboberg och Kråkebo, som också är naturreservat. Leden tar ungefär 11 timmar och är lagom för två dagsetapper. 

Tips! 

 • Gör det enkelt och boka ett dagspaket längst Åsundenleden hos Outdoorsupport. Under dagen vandrar du 12 km längst en av de finast partierna av Åsundenleden med otrolig utsikt. Transport, fika och lunch ingår. 
 • Dela upp leden på två dagar. Börja i Vegby och övernatta på Hotell Lassalyckan efter ungefär halva sträckan där du vilar ut och fyller på med energi.

11. Cykla på våra banvaller

Cykling längst bilfria banvallar

Ge dig ut på ett äventyr på två hjul längst våra bilfria banvallar i höst och upptäck Ulricehamn på cykel. På natursköna småvägar och bilfria banvallar kan du njuta av tystnaden och ta del av ett spännande utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här får du en varierande upplevelse med alltifrån vackra sjönära grillplatser till medeltida sevärdheter och mysiga caféer. Här finns över 70 km bilfri asfalterad banvall.

Tips!

 • Testa inlines eller rullskidor på banvallen. Här susar du fram i en vacker natur och behöver inte bekymra dig över bilar eller andra fordon. 
 • Längst banvallen finns flera uppmärkta leder att följa. Bland annat Sjuhäradsrundan och Ätradalsleden.