({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Rolf Zetterberg

  • Fotograf: Rolf Zetterberg

  • Fotograf: Rolf Zetterberg

  • Fotograf: Mats Lind

  • Fotograf: Mats Lind

Världscupen i längdskidor

Beslutet att skicka in ansökan att arrangera Världscuptävlingar i längdskidor på Lassalyckan i Ulricehamn togs snabbt sommaren 2015. Många skakade på huvudet. Men världscuptävlingar blev det. Januari 2017 ägde dom rum. Och vilket succè det blev!

Efter två tävlingsdagar i Ulricehamn kan vi bara konstatera att arrangemanget höll världsklass! Lördagen bjöd på härligt vinterväder där åkare och publik kunde njuta av perfekta förhållanden. Trots att dimman låg tät under söndagen var publiken engagerad och bar fram de tävlande med sina hejarop. Det blev verkligen den folkfest man hoppades på!

FIS Cross Country Worldcup i Ulricehamn blev en succé!

Visionen har varit ”värdskap i världsklass” och det är något som både publik och landslagsteam kan hålla med om. Besökssiffrorna är historiska för svensk längdåkning, 60 000 totalt. Det är lyriska åkare som i intervjuer berättar att det varit helt fantastiskt, för att inte säga unikt. -Vi skulle kunna ha världscupen här varje helg, säger norske skidproffset Martin Johnsrud Sundby i Aftonbladet.

– Det kändes som ett VM i Falun eller Oslo. Det kändes redan på uppvärmningen, jag måste tacka de svenska fansen för de skrek mitt namn. Det kändes bra. Det är alltid bra att tävla i Skandinavien men i dag kändes det som ett VM, säger segraren Alex Harvey lyriskt efter att ha burits fram av publiken.

I SVT fick Martin Johnsrud Sundby frågan om det inte till och med var bättre än i Holmenkollen.– Ja, det värsta är att du har rätt. Det är något av det råaste jag har varit med om, det är en fantastiskt atmosfär här, säger han.

Även vår svenska stjärna Charlotte Kalla gav publiken stort beröm. – Jag tyckte att jag åkte lugnt, men så inser man att publiktrycket gör att pulsen är 10–15 slag högre bara för att man är så taggad, säger Kalla i Aftonbladet strax efter tävlingen.

På Lassalyckans Vasaloppscenters facebooksida strömmade beröm in från besökare som hyllade allt från logistiken, arenan och de trevliga leende funktionärerna.

Hur kom det sig att detta stora evenemang hamnade i lilla Ulricehamn? 

Karl- Erik Claesson styrelseordförande i Ulricehamns Ski event AB:
Sommaren 2015 togs beslutet att skicka in en ansökan. En grupp tongivande personer i Ulricehamn strålade då samman när chansen kom och tog hjälp ifrån en kommuninationsbyrå för att få ihop en profssionell presentation.

- Vi kraftsamlade för ansökan och lyfte fram Lassalyckan som en unika anläggning det är, och infrastrukturen med motorväg och två närliggande flygplatser. Vi var kreativa i bilder och ord men noga med att utgå ifrån verkligheten och vad vi skulle kunna åstakomma. 

Att multisportanläggningen Lassalyckan fanns var naturligtvis avgörande och har alltid varit ett diskussionsämne i Ulricehamn. 

- När en liten stad och medelstor kommun kan ha sådan attraktionskraft för ett sådant här stort arrangemang visar det sig att satsningen på att bygga anläggningen var rätt, det finns flera som ifrågasatt men nu möter man mer stolthet över att vi har fått den här förmånen att arrangera en sådan här stor internationell tävling. 

 

Nu siktar Ulricehamn på 2019 då vi återkommer med en världscup i världsklass.
Välkommen tillbaka!