Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

ESTI

Råvaror från bygden på tallriken och fokus på njutning och upplevelse i koppen. – Alla är värda att dricka bättre kaffe, säger Maria Frisk, som driver Esti bönor & bröd mitt i Vara.

www.esti.se

Högafflar och spadar på gulrandig vägg varvat med citat av typen ”Bättre fika åt folket” och ”Med kärlek till och från slätta”. Möblemang i solgult och grönt, och hyllor med lokala och hantverksmässigt framställda matvaror till försäljning.
Nej, det går liksom inte att missa att det här är ett vänligt sinnat kafé där man bryr sig om både mat, miljö och människor.
– Jag brukar säga att det är som en fräsch och sprudlande bondcirkus härinne, säger Maria Frisk och skrattar.

Hon är född i Kvänum och jobbade i restaurang- och kafésvängen i flera år innan hon bestämde sig för att öppna eget.
– Jag tyckte själv att det saknades just något sådan här i Vara. Ett ställe där man kan äta lokalproducerad mat och fika gjord på råvaror från bygden. Varaslätten är ju som ett enda stort skafferi, säger Maria Frisk, som helt formar sina menyer och bakverk efter säsongens bästa råvaror.
Hon kallar sina leverantörer för sina ”nära vänner” och märker ut de här- och närproducerade produkterna med hjärtan på både meny och i hyllor.
– I Häggesled finns till exempel en småskalig ekologisk grönsaksodlare som jag kan bolla matidéer med och som kan berätta vad som är bäst just nu. Snacka om att få tag på pinfärska råvaror!

Men kaffet är förstås inte odlat av lokala bönder. I stället är det utvalda bönor från så kallade direct trade-producenter, vilket innebär passion för kvalitet, odling med respekt för miljön och där pengarna når hela vägen fram till bonden.
Resultatet?
– Ett helt grymt kaffe, säger Maria Frisk och förklarar att bönorna handplockas och skördas först när de är helt mogna och röda, vilket ger maximal sötma i den färdiga koppen.

På Esti kan man även ”koppa”, det vill säga prova olika sorters ursprungskaffe från åtta olika destinationer och upptäcka vilken skillnad det är på kaffe och kaffe. Under kvällen varvas provningar med prat och gästerna får lära sig allt om bönor, rostning, malning och olika sorters bryggmetoder.
– Vi kan prata bärighet och fruktighet, vi sörplar högt och ljudligt och försöker tillsammans hitta ett språk för att förmedla vad vi upplever. Som en vinprovning ungefär – fast utan spottning!
Maria Frisk berättar att det ofta är sällskap som bokar och då är det nästan alltid någon som är med som egentligen inte gillar kaffe. Men som ändå hittar en sort som han eller hon faktiskt gillar.
– Visste du att det finns kaffe som nästan smakar jordgubbe?

Namnet Esti då – var kommer det egentligen ifrån?
– Det betyder ”vara” på esperanto – ett hitte-på-språk som är tänkt att fungera lika bra över hela världen. Min mormor talade flytande esperanto, och jag tyckte att det var roligt att kunna koppla namnet på kaféet till platsen där det ligger, säger Maria Frisk.

Text: Agneta Renmark

FAKTA/Esti bönor & bröd
Typ av verksamhet: Kafé med lunchservering plus liten butik med fokus på närproducerat och kaffe av hög kvalitet.
Ägs av: Maria Frisk.
Öppettider: måndag-fredag 8-18, lördag 9-14.
Så hittar du: Ligger på Stortorget mitt i Vara.
Missa inte: Att ”koppa” – alltså delta i en kaffeprovning där du får lära dig skillnaden mellan kaffe och kaffe.