({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kvinnestadleden

  • Elisabeth Gideskog

Välkommen till Kvinnestadkyrka och Kvinnestadsleden! Leden är ca 8,5 km. Vandring sker runt den fågelrika Kvinnestadssjön på markerad led med besök på historiska platser som bl.a. Sjöhagen(ett fd. soldattorp),Skinteägor, Sjökroken och Sköljelanna.

På vandringen möter vi en mycket omväxlande natur: stränder, öar, ängar, skog, moss-marker och berghällar. Ett fågeltorn finns på Västerön i sydvästra delen av sjön. Lämplig utgångspunkt: Kvinnestadskyrka från 1200-talet.(Där du befinner dig nu).Leden kan under vissa årstider vara svårforcerad, då det är gott om våtmark runt sjön.

 

Kyrkan byggdes troligen tidigt 1200-tal. Nära Kvinnestadsjön låg den väl synlig och lätt att nå även sjövägen. Utgrävningar visar att det i mitten av 1300-talet låg en försvars-borg i närheten. Runt kyrkogården skyddade en vallgrav mot ovälkomna besök. Vallgraven på framsidan fylldes igen när kyrkogården utökades. På sydöstra sidan av muren finns en öppning för en smal stentrappa. Den användes förr när man bar en själv-spilling till en enkel grav.

 

Startpunkt: Kvinnestads kyrka från 1200-talet (där du befinner dig nu). Leden kan under vissa årstider vara svårforcerad, då det är gott om våtmark runt sjön. När du har kyrkan i ryggen, gå åt höger och följ den röda markeringen. Ca 400m in på leden passerar du igenom en stenmur, håll utkik, där nånstans finns lösenordet.

 

Maila in svar till tavling@vargarda.se under v27. 5-11juli. Observera: endast personer över 18år har chans att vinna presentkort till Vårgårda centrumförening.

2021 är det Friluftslivets år. Vårgårda kommun vill inspirera till Friluftslivets år genom Skattjakten. Vi har medvetet valt platser som inbjuder till vandring och aktivitet i naturen. Tipsa era vänner om Skatt-jakten, gå en vandring, ät en picknick i skogen, bada i en sjö. Njut av vår Svenska Natur! 

Tagga gärna era inlägg med #luftenarfri & #vargarda