Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Västgötaturen – det kompletta familjeäventyret

På jakt efter ett minnesvärt äventyr för hela familjen i sommar? Västgötaturen är den perfekta rundresan där äventyrsbad och spännande skattjakter varvas med naturskön kanalcykling och förföriska slottsmiljöer. Allt inom ett bekvämt avstånd, mitt i Västsverige.

 


Västgötaturen – vad är det?

Under sommaren förvandlas Västergötland till en sprudlande lekplats för både stora och små – ett riktigt familjeparadis med andra ord. Hela rundturen tar er till Sveriges bästa äventyrsbad, en fängslande fästning, ett sagoslott från 1200-talet, en vindlande kanal och Skandinaviens största vattenpark. Men ni väljer själva hur ni vill lägga upp er Västgötatur utifrån vad som passar familjen bäst. Håll smilgropar, magpirr och äventyrslust i trim en hel vecka i sträck eller välj ut ett eller två av resmålen. Nedan följer ett ruttförslag, med tips om boende och mat, för er som vill ha hela kakan!

 

Åk så det skvätter om det på Arena Skövde 

Den livfulla staden Skövde utgör på många sätt hjärtat i Västergötland, så varför inte börja semesterresan här? Det är dessutom lätt att ta sig hit. De flesta intercitytåg som passerar gör uppehåll i Skövde, och för bilfarare ligger staden endast en kort avstickare från E20 mellan Stockholm och Göteborg.

Det är inte för inte som Arenabadet blivit utsett till Sveriges bästa äventyrsbad vid sex tillfällen! Här plaskar hela familjen runt i vågpool, utebassäng och flera barnpooler. Med en vattentemperatur på upp till 34 grader och en lufttemperatur på 36 grader njuter även den frusne. För den äventyrlige finns den intensiva vildforsen och totalt 370 meter vattenrutschkana, bland annat Black Hole där du i full speed susar fram i en mörk tunnel med blinkande ljus.

Fotograf: Jesper Anhede

Varför inte ta ett dopp i den digitala poolen där ni kan drömma er bort till ett korallrev i Söderhavet, simma bland hajar eller ducka för hungriga isbjörnar på Arktis? Intill badet ligger ett härligt grönområde – perfekt för mysiga picknickstunder. 

Tips på familjevänligt boende i Skövde:

Billingens Stugby & Camping ligger nära det natursköna fritidsområdet uppe på Billingeberget och är perfekt för den lekfulla barnfamiljen. Utöver stugbyn finns det ett flertal hotell i staden, t.ex. First Hotell Billingehus, Scandic Billingen, Quality Hotel Prisma och Clarion Collection Hotel Majoren. Hitta fler boenden i Skövde här.  

En familj som har picknick vid billingens utsiktsplats.

Fotograf: Jesper Anhede

Här äter ni gott i Skövde:

Inne på Arena Skövde finns det enklare maträtter och fika. Staden har även ett rikt utbud av restauranger och caféer i olika prisklasser, se hela utbudet här.

 

Känn gastkramande spänning på Karlsborgs Fästning 

Att bada tar på krafterna och det är dags att hålla sig på torra land en stund, även om sjön Vättern välkomnande tar emot när ni anländer till Karlsborg, en dryg halvtimme från Skövde. Den gemytliga staden blossar upp under sommarhalvåret, med ett rikt båtliv, varma allsångskvällar och givetvis mycket liv och rörelse på fästningen.

Karlsborg planerades under 1800-talet bli Sveriges reservhuvudstad i krigstider, och innanför murarna på det mäktiga fästningsområdet på Vanäs Udde har ett litet samhälle vuxit upp, med caféer, butiker, museum och en vacker garnisonskyrka. På Karlsborgs Fästning väntar äventyr för alla åldrar. Känn den gastkramande spänningen nere i fästningens underjordiska gångar, när du går någon av de guidade äventyrsturerna som erbjuds.

Fotograf: Axel Adolfsson

 

Tips på familjevänligt boende i Karlsborg:

Karlsborgs Camping finns en underbar, långgrund sandstrand med bryggor och en stor lekplats, vilket gör området perfekt för barnfamiljer. Här kan ni dessutom välja att bo i stuga formad som en stubbe. Ett annat tips är att ta er en bit utanför Karlsborg, till Sätra Bruks herrgård. Här väntar boende i en lugn oas med många trevliga naturupplevelser runt knuten. Läs mer om boende i Karlsborg här.

Här äter ni gott i Karlsborg:

Inne på fästningsområdet kan ni unna er en smarrig glass i Bulta-Majas Glasscafé. Fler tips på matställen i Karlsborg.

 

Cykla i kapp med båtarna längs Göta Kanal 

Turen fortsätter utmed en av Sveriges mest populära cykelleder – Göta kanal. Ni kan välja att hoppa på cyklarna direkt i Karlsborg, cykla till Brosundet och därifrån ta båten Vikensnabben till Tåtorp, där kanalcyklingen börjar på allvar. Men det går även bra att ta bilen och starta turen längre upp längs kanalen. Utmed sträckan finns flera ställen där ni kan hyra cyklar samt cykelkärror, bland annat vid Sjötorps cykeluthyrning. Väljer ni att hyra cyklar hos Sjötorps cykeluthyrning får ni dessutom hyra barncykel gratis om ni uppger "Västgötaturen".

Fotograf: Roger Borgelid

Att trampa fram längs Göta kanal – även känt som Sveriges blå band och framröstat till årtusendets svenska byggnadsverk – är en skön sommarupplevelse för hela familjen. Här cyklar ni alldeles intill vattnet på en bilfri, smal grusväg som förr användes när oxar och hästar drog segelskutor genom kanalen.

Upplev kanallivet när det är som bäst, i lugn takt och med många intressanta och lärorika besöksmål utmed vägen. Spana in segelbåtarna som glider förbi, se hur en slussning fungerar, följ med en av passagerarbåtarna, plaska med leksaksbåtar i minikanalen vid Norrqvarn och njut av picknickar i det fria. 

Fotograf: Åsa Dahlgren


Tips på familjevänligt boende utmed kanalen:

Utmed Göta kanal finns många närliggande boenden i form av hotell, pensionat, vandrarhem och campingar. Bo bekvämt på vandrarhemmet i Hajstorp, Sjötorp eller checka in i den lantligt charmiga miljön på Lugnåsberget. På Norrqvarn Hotell & Konferens kan hela familjen spendera natten i en gammal kvarn, eller varför inte testa på ett sagoinspirerat boende i en mysig trollstubbe eller svamp? Fler boenden i Töreboda och Mariestad.  

Fotograf: Norrqvarn

Här äter ni gott under cykelturen:

När man cyklar är det viktigt att fylla på energidepåerna med jämna mellanrum och varför inte göra det med ekologiska och närproducerade läckerheter? Gör ett stopp vid Café Visthuset, Hajstorp Slusscafé, restaurang Kajutan i Sjötorp eller Norrqvarn Hotell & Konferens. Fler tips på mat i Töreboda och Mariestad.

 

Gå på småkrypssafari vid Läckö Slott 

Nästa anhalt är Läckö Slott, strax norr om staden Lidköping. Från Göta kanal är det knappt en och en halv timmes bilfärd hit, och när ni väl ser det vita sagoslottet resa sig mot skyn från en klippa vid Vänerns strand kommer ni tycka att det är väl investerad restid.

Fotograf: Jonas Ingman

För de modigaste väntar en slottstur genom mörka rum och hemliga gångar, samtidigt som sanna historier berättas om häxprocesser, fängelseflykt, slaktade grisar och spöstraff. För den som vill undvika mardrömmar passar istället en lättsammare skattjakt, där ledtrådar och pussel måste lösas i sökandet efter prinsessans gömda halsband.

Naturen kring Läckö är perfekt för att vandra eller paddla, vilket ni får mer information om i Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, som ligger ett stenkast från slottet. Här kan ni dessutom gå på småkrypssafari med håvar och förstoringsglas. Ta reda på vad som simmar i vattnet, vem som gömmer sig under stenen och hur vattengråsuggan andas. 

Tips på familjevänligt boende nära Läckö:

Alldeles intill Läckö Slott ligger naturum Vänerskärgården – Victoriahuset med hotellrum i en rogivande miljö. Det finns även fler hotell inne i staden Lidköping, bland annat Best Western Plus Edward Hotel och Stadshotellet Lidköping. Om ni hellre njuter av campinglivet rekommenderas familjevänliga Kronocamping, med äventyrsgolf och tempererade bassänger. Hitta fler boenden i området.  

Här äter ni gott nära Läckö:

Hvita Hjorten är en av Västsveriges allra vassaste restauranger och hämtar mycket av sina råvaror direkt från Slottsträdgården vid Läckö. Restaurang Sjöboden, lite längre ut på Kållandsö, erbjuder också vällagad mat, med stark koppling till Vänernskafferiet. Porslinsstaden Lidköping är känd för att ha ett café i nästintill varje kvarter. Alla matställen i området

 

Få pirr i magen deluxe på Skara Sommarland 

Gillar du också att spara det kanske bästa till sist? Avsluta Västgötaturen i Skandinaviens största vattenpark! Med fyra miljoner liter vatten, tivoli och gokart är Skara Sommarland en given plats för dig som aldrig vill att det roliga ska ta slut.

Här finns nervkittlande, skrattfyllda och vänskapliga aktiviteter för alla åldrar – allt från karuseller och lekplatser till fartfyllda vattenrutschkanor. Upplev känslan av viktlöshet i vattenattraktionen Cobra, utmana varandra på racingbanan, påbörja körkortsträningen redan nu med elbilar i den lilla Trafikstaden, eller låt den bevingade Tranan ta med hela familjen på en högtflygande berg- och dalbana.

Fotograf: Jesper Anhede

I parken hittar ni flera restauranger, caféer och kiosker för att stilla kurrande magar. Här finns även möjlighet att grilla medhavd mat – perfekt för er som gärna avslutar en intensiv dag genom att varva ner på en filt med utsikt över karpsjön.

Upplev årets häftigaste nyhet Snake på Sommarland 2020!

Årets hissssnande nyhet är inget för de lättskrämda. Upplev galna snurrar och mer än  G-krafter – 40 meter upp i luften med en fart på 80 km/h. Är ni redo för en högintensiv, rolig och adrenalinfylld åktur? Då har ni kommit rätt! Det är den mest intensiva åkturen som parken någonsin haft.

Tips på familjevänligt boende i Skara:

Skara Sommarlands egen camping ligger i direkt anslutning till parken, vilket gör att roligheterna kan fortsätta långt in på kvällen. En liten bit därifrån ligger naturnära Valle Campingstugor, charmiga Herrtorps Qvarn, och det gamla soldattorpet Sjöbacken Gård. Inne i Skara finns även Best Western Plus Jula Hotell & Konferens. Fler boenden i Skara

Här äter ni gott i Skara:

Vid sidan av vattenparkens många restauranger och caféer rekommenderas ett besök till Herrtorps Qvarn. Här njuter ni av närodlad mat präglad vårens krispiga primörer, sommarens fruktiga smaker eller höstens jordmättade delikatesser. Fler tips på matupplevelser i Skara