({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Skylt Edsvidsleden med person

Fotograf: Lina Katana

Upptäck Fall- och Sluss till fots

Lämna bilen och upplev det mäktiga Fall- och slussområdet till fots. Promenera längs Göta älvs vatten och se historien utmed vägen. Stanna för något gott att äta innan du besöker ett av områdets museum, här ligger besöksmålen på nära avstånd från varandra. Här finns också flera längre vandringsleder att välja mellan för dig som vill se ännu mer av vad Fall och sluss har att erbjuda.

Upptäck området till fots

Parkera bilen i centrum, på Innovatum District eller vid slussarna och upptäck allt till fots. Trollhättefallen ligger endast ca 1 km från Drottningtorget, Innovatum District ca 2 km och slussarna 2,5 km. Det gör att du slipper tänka på parkering utan du kan enkelt nå alla populära sevärdheter till fots. Går du från centrum rekommenderar vi att följa Trollhätte kanal, hela vägen från Klaffbron i centrum ner till Innovatum District och sedan slussarna går det en grusstig längs med Trollhätte kanal som är enkel och vacker att följa. Om du vill nå Trollhättefallen och Älvrummet kan du istället gå över Klaffbron och sedan gå till vänster så är du i den norra änden av området. 

I området finns det gott om vackra promenadstråk och vandringsleder som du kan följa, det finns mycket att upptäcka. Kom in till turistbyrån i Trollhättan så hjälper vi dig med kartor och visar hur du bäst upptäcker Fall och sluss.

Vandringsleder

Edsvidsleden (14 km)

Följ Göta älvs vatten från Trollhättefallen i norr ner till Åkersström naturreservat i söder. Därefter går leden innåt land och du passerar härlig blåbärsskog och öppna ängar. Längs vägen bjuds du på storslagna utsikter och mysiga naturupplevelser bland orörd natur. Vandra i Älvrummet

Läs mer om Edsvidsleden och se karta här.

Kanalpromenader - Slussrundan (7,5 km)

Trollhättans kanalrundor är tre promenader av olika längd som följer Trollhätte kanal. Spikörundan - 2,5 km, Innovatumrundan - 5 km och Slussrundan 7,5 km. Promenaderna erbjuder inte bara vandring i vackra miljöer längs med vattnet men även närheten till flera av de populäraste besöksmålen i Fall- och slussområdet. Om du följer Slussrundan så går du längs hela Trollhätte kanal från mysiga Spikön vid centrum i norr, förbi Innovatum District och ner till slussarna i södra Trollhättan. 

Läs mer om Kanalrundorna och se karta här.

Läs mer om Slussrundan och se karta här.

Vandra i Älvrummet (2,5 km)

Följ två populära vandringsleder i naturreservatet Älvrummet; Kärlekens stig och Träbrostigen. Kombinerat bjuder de på 2,5 km vandring både längs med Göta älvs vatten och inne i den sköna trollskogen i Älvrummet. Starta vandringen antingen från parkeringen mitt emot Olidan kraftstation eller vid slussområdet. 

Läs mer om Vandra i Älvrummet och se karta här.

De Lavals promenad (1,7 km)

Ta en promenad runt de mäktiga Trollhättefallen. Följ den tomma fallfåran på dess västra sida och se de många ruiner som fortfarande står kvar av gamla industrier. Se också flera populära besöksmål så som Oscarsbron, Kungsgrottan och Trollhättans kyrka längs vägen. 

Läs mer om De Lavals promenad och se karta här.

Nils Ericsons promenad (1,5 km)

Vandra längst med slussarna, som utan tvekan är ett av Trollhätteområdets mest välbesökta utflyktsmål. I denna unika miljö får du stifta bekantskap med tre generationer slussleder, skapade utifrån fartygens behov att ta sig förbi Trollhättefallen. Promenaden tar dig förbi betydelsefulla sevärdheter så som Kanalmuseet, naturområdet Gamle Dal'n och slussleder från 1800, 1844 och 1916.

Läs mer om Nils Ericsons promenad och se karta här.

Vilhelm Hansens promenad (1 km)

Upptäck Trollhättans industrihistoria vid Olidan kraftstation, Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i drift. Se historiska byggnader bland den vackra naturen i naturreservatet Älvrummet som delas i mitten av Göta älv. 

Läs mer om Vilhelm Hansens promenad och se karta här.