({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Upplev ditt närområde i sommar

Det finns mycket att se och göra i Trollhättan och Vänersborg och även om man har bott här hela sitt liv så kanske det finns en eller ett par platser du än så länge inte har besökt? Vi har därför satt ihop en lista på 50 platser och besöksmål i vårt område som vi vill tipsa dig om, vare sig du är här på besök eller boende här sedan länge. Har du sett alla platser på listan? Annars kanske det är dags att uppleva närområdet lite extra.

 

Trollhättan-Vänersborgsutmaningen

Det är dags att upptäcka Trollhättan och Vänersborg, är du redo! Det finns mycket att göra här, har du sett och gjort allt? Vi har skapat en utmaning till dig, vare sig du är här på besök eller om du bor här sedan lång tid tillbaka. Skriv ut vår lista, sätt upp den där hemma och kryssa i varje gång du upplever något av våra femtio upplevelser. För att göra det lite lättare så har vi delat upp upplevelserna i fem nivåer, alla med flera spännande alternativ att upptäcka, hur många inom varje nivå har du besökt?

Vi ser fram emot att se vad ni upptäcker där ute, därför vill vi gärna att ni tar en bild när ni är ute och kryssar för ännu ett besöksmål och tagga bilden med #visittv för att uppmuntra fler att anta utmaningen.

Ladda ner utmaningen här och börja redan idag!

Nivå 1: Ta del av vår rika historia

Vandra runt i Forngården, Trollhättan
Ta en promenad tillbaka i historien och se de byggnader som en gång fanns runt omkring Trollhättan. Här har flera hus från mitten av 1700-talet och framåt samlats och ramas in av den annars orörda naturen i området. Här är varje byggnad unik och området är väl värt ett avkopplande besök och flera nyfikna blickar på de välbevarade husen. Läs mer om Forngården.

Se smederna arbeta i NOHAB Smedja, Trollhättan
Kliv in i en autentisk arbetsmiljö från förr som har bevarats i det skicket den var när tillverkningen en gång slutade. Smedjan tillhörde företaget NOHAB, Nydqvist & Holm AB och togs i bruk 1935. Här konstruerades bland annat kopplingsstänger till lok, ringar, axlar och verktyg. Idag kan du besöka smedjan och träffa konstsmederna som nu arbetar i smedjan. Läs mer om NOHAB Smedja här.

Känn nostalgin i Höljebacka Brandbilsmuseum, Sjuntorp
Res tillbaka till 1950-talet och besök en tidstypisk brandstation utrustad med brandfordon och brandutrustning från 1940-talet ända fram till ca 1970-talet. I brandstationen kan du besöka vagnhallen, vaktrum, verkstad, dagrum och ambulanshall. Precis bredvid finns också ett mysigt tidstypiskt café med många godsaker. Läs mer om Höljebacka brandmuseum här. 

Se bilarna i Saab Car Museum, Trollhättan
Saab Car Museum är en plats där bilmärket Saabs rika historia har samlats för att visas upp och hyllas. Hit kommer människor från hela världen, året runt, för att åter igen se de bilar de växte upp med eller för att upptäcka den spännande historia som Saab haft från sin start. Läs mer om Saab Car Museum här. 

Vandra längst med Slaskegatan, Trollhättan
Gatan har sitt ursprung från när Strömslund först anlades 1889 då det anlades trånga rensningsgränder för uppsamling av avfall rakt igenom de nybyggda kvarteren. Idag finns endast en av dessa gator kvar så passa på att vandra längst denna gamla Slaskegata och få en känsla av hur människornas vardagsliv i Strömslund kring sekelskiftet 1900 var. Läs mer om Slaskegatan.

Följ de upptäcktsresandes fotspår i Vänersborgs Museum, Vänersborg
För dig som vill göra en tidsresa, inte bara genom de föremål du ser på museet men också självaste miljön. Vänersborgs museum är är landets äldsta museimiljö från 1885 och här visas exotiska föremål som egyptiska sarkofager, kinesiskt porslin, afrikanska fåglar och mycket mer. Läs mer om Vänersborgs museum.

Ta en historisk promenad längst Storgatan, Trollhättan
Har du sett hur Storgatan i Trollhättan såg ut under början av 1900-talet? På elskåpen längst Storgatan kan du se bilder från förr och du kan jämföra hur mycket eller hur lite som har förändrats med tiden. Denna tur passar också utmärkt med att besöka Trollhättans egen Walk of Fame som också finns på Storgatan. Läs mer om Elskåpskonsten.

Ta bild med stjärnorna på Walk of Fame, Trollhättan
Upptäck Trollhättans rika filmhistoria och se vilka filmstjärnor som har vandrat på stadens gator under åren. I äkta Hollywood-stil så erbjuder självklart också Trollywood en egen Walk of fame med stjärnor som bland annat Izabella Scorupco, Robert Gustafsson, Rolf Lassgård och Mikael Persbrandt. Läs mer om Walk of Fame. 

Nivå 2: Njut av naturen runt hörnet

Båttur med Elfkungen, Trollhättan
Kliv ombord på M/S Elfkungen och upplev vårt område från en ny sida, sjösidan! I år erbjuds flera spännande turer att följa med på. Sitt ner och koppla av med Trollhätteturen eller Lilla Edet-turen eller varför inte kombinera med en spännande matupplevelse och följ med på årets Räkkryssningar eller nyheten Sill & Grill. Läs mer om Elfkungen.

Njut av en promenad längst Edsvidsleden, Trollhättan
Ta på dig promenadskorna, det är dags att upptäcka västra sidan av Göta älv. Edsvidsleden är en härlig naturupplevelse på 1,5 mil som tar dig längs Göta älvs vatten, upp på vackra utsiktspunkter som Kopparklinten och Nyckelberget och in bland härlig blåbärsskog. Vill du ha en lite extra utmaning så går det utmärkt att använda leden för trailrunning också. Läs mer om Edsvidsleden.

Vandra i Vänerstad, Vänersborg
Vänersborg är porten till Vänern och när du promenerar runt i staden och dess omgivning så märker du hur nära vattnet alltid är. Du har Vänern i norr, vänerviken Vassbotten i väst, kanalen Karls Grav i söder och Göta älv i öst. Med vandringen Vandring i Vänerstad följer du vattnet och upptäcker populära besöksmål, vackra naturområden och häftig historia längs med vägen. Läs mer om Vandring i Vänerstad.

Upptäck något nytt på Ekopark Halle- och Hunneberg
Ett måste för alla naturintresserade men här finns också en rik historia och många spännande platser att upptäcka. Har du sett allt som finns uppe på bergen? Varför inte besöka Byklevsfallet eller Skäktefallet (Brudslöjan) och ta en selfie, eller varför inte titta in i de mäktiga kalkgrottorna vid Västra Tunhem. Det finns alltid något nytt att upptäcka här. Läs mer om Ekoparken här.

Hur många checkpoints kan du hitta med "hittaut"-kartan?, Trollhättan
I Trollhättan sätts 90 checkpoints ut runt om i naturen längst med Göta älv. Hämta orienteringskartan hos turistbyrån och ta en tur när du är på väg hem. Upptäck den lokala naturen samtidigt som du letar efter checkpoints. Läs mer om hittaut.

Ta en kanottur över Hunnebergs trolska sjöar, Hunneberg
Kom riktigt nära naturen när du glider ljudlöst fram över vattnet, kanske du har turen att se en älg komma fram ur skogen och släcka törsten. Ta en rolig och avkopplande tur och se en ny sida av bergen som du kanske tidigare aldrig upplevt. Läs mer om kanotuthyrningen på Hunneberg. 

Känn romantiken längst Kärlekens stig, Trollhättan
I hjärtat av naturreservatet Älvrummet, längst Göta älvs vatten finns den mysiga stigen Kärlekens stig. Se varför stigen har fått detta namn när du tar en avkopplande promenad längst vattnet. Är du lite mer äventyrlig så går det självklart lika bra att ta en snabb joggingtur längst stigen. Läs mer om Kärlekens stig. 

Avkopplande vandring runt sjön Eldmörjan, Hunneberg
Har du besökt sjön Eldmörjan förut? Om du söker en lugn och avkopplande promenad omgiven av vacker natur så är denna en varm rekommendation. Ta den 5 km långa vandringen runt sjön och passa på att sitta ner vid en av grillplatserna och ät något gott. Om du söker ännu mer att göra vid sjön så erbjuds kanotuthyrning och försäljning av fiskekort till sjön hos Kungajaktmuseet Älgens Berg. Läs mer om Eldmörjan Runt.

Naturen som hotellrum, Trollhättan & Vänersborg
Har du någon gång testat att övernatta i ett vindskydd? I Trollhättan och Vänersborg finns flera vindskydd som är vackert placerade vid vattnet och med tillgång till eldstad för när det är dags att tillaga kvällens middag. Ta en kväll och njut av lugnet i naturens finaste hotellrum. Läs mer om våra vindskydd.

Bästa utsikten i Trollhättan; Kopparklinten, Trollhättan
Kan du se ditt hus härifrån? Trotsa höjdrädslan och bestig Kopparklinten. Härifrån får du den bästa utsikten inte bara över stan men också över den slingrande Göta älv som fortsätter ner mot Göteborg. Rekommenderad selfie-plats för alla! Läs mer om Kopparklinten.

Testa på MTB på Hunneberg
Har du testat på att åka mountainbike på Hunneberg? Nu är det dags att pröva. På Hunneberg finns tre leder att välja mellan. Kombinera vacker natur med spänningen att rulla fram på mountainbike över stigarna. Saknar du en egen mountainbike så finns de att hyra på Kungajaktmuseet Älgens Berg. Läs mer om mountainbikelederna på Hunneberg.

Gå Dendrosafari, Trollhättan
Dendro kommer från grekiskan dendros, vilket betyder träd och Safari är swahili för resa. Upptäck Trollhättans parker och speciella träd med på en guidad tur på egen hand med hjälp av vår Dendrosafari-broschyr. Turen går i centrala Trollhättan och du besöker totalt 17 platser längst vägen. Läs mer om Dendrosafarin i Trollhättan.

Fiskeäventyr med Vänerfiske, Vänersborg
Följ med på ett riktigt äventyr på Vänern tillsammans med Vänerfiske. Hyr er egen rodd- eller motorbåt och ta er ut på en härlig fisketur på Sveriges största insjö. För något lite extra så kan ni också hyra en stuga eller lappkåta och sova ut efter dagens alla fångster. Läs mer om Vänerfiske.

Promenera längst Göta älvs vatten i Älvrummet, Trollhättan
Välkommen till mångas favoritplats när det gäller friluftsliv och rekreation året runt. Älvrummet är det naturreservat som följer Göta älvs vatten från Trollhättefallen i norr till slussarna i söder. Här finns det gott om både långa och korta promenadstråk att välja mellan. Passa på att upptäcka en led du inte tidigare testat eller ta en gammal favorit. Läs mer om Älvrummet. 

Nivå 3: Testa nya roliga upplevelser för hela familjen

Ta ett dopp eller svettigt gympass på Arena Älvhögsborg, Trollhättan
Här finns det skoj för hela familjen i aqualand där du hittar bassänger och rutschbanor för stora och små. Om du hellre vill vara på torra land så kanske ett besök på träningen skulle passa. Här finns gym med gruppträning och CrossFit. På sommaren öppnar också det populära utebadet upp. Badet finns på Storgatan medan du hittar gym på både Storgatan och Innovatum. Läs mer om Arena Älvhögsborg.

Stötta en lokal handlare i Trollhättan & Vänersborg
Strosa runt på gågatan och Storgatan i centrala Trollhättan, eller ta en tur på Edsgatan och smågatorna i Vänersborg. Här finns något för alla att hitta och köpa med hem. Bjud dig själv på något gott, hitta något snyggt att ta på dig eller varför inte bara hitta roligt att ställa upp där hemma. Om du blir hungrig under shoppingturen finns också restauranger och caféer för alla smaker! Läs mer om lokal shopping här.

Testa sommarbingon, Trollhättan & Vänersborg
Uppmärksamma alla dom där små sakerna, som vi annars kanske tar för givet. Utmana dina nära och kära på sommarbingo och se hur många kryss ni får under sommaren. Har du sett en solnedgång, suttit ner vid ett av våra vindskydd eller sett M/S Elfkungen när den reser längs Göta älv? Läs mer om sommarbingon här.

Trotsa tyngdlagen hos Hop n Pop, Trollhättan
Nu är det dags för en hel del tyngdlös action. Här finns 2700 kvadratmeter med studsmattor, parkour-park, en enorm airbag och mycket mer. Utmana dina vänner, kollegor eller dina föräldrar på en eller flera av de 14 aktiviteterna som erbjuds. Enn heldag i viktlöshet helt enkelt. Läs mer om Hop n Pop.

Slå en hole-in-one på Hårdton minigolf, Vargön
Solen skiner och fåglarna kvittrar, det är dags att utmana vännerna och familjen på en minigolfturnering. Spela, grilla och njut av den vackra omgivningen med Hunneberg i bakgrunden. Här finns två 18 hålsbanor, vem vinner? Läs mer om Hårdton minigolf.

Utmana både den tekniska och kreativa ådran på Innovatum Science center, Trollhättan
Ett upplevelsecentrum utöver det vanliga för hela familjen där det alltid är något spännande på gång. Kliv in bland experiment, tekniska utmaningar och kreativa lekplatser, vågar du testa allt? Får du inte nog så finns även en rolig butik med kluriga pussel, mekaniksatser och mer att fortsätta utmaningarna hemma. Läs mer om Innovatum Science Center.

Pröva på golf i skuggan av Koberg Slott på Koberg Golfklubb, Trollhättan
Har du inte spelat golf på Koberg Golfklubb då har du verkligen missat något. På denna natursköna golfanläggning med vackra Koberg slott i bakgrunden kan du aldrig få nog av den fantastiska miljön samtidigt som du försöker få till ännu en hole-in-one. Har du redan varit här innan? Kom tillbaka och försök få ett ännu bättre resultat än tidigare. Läs mer om Koberg Golfklubb.

Träffa älgen på Kungajaktmuseet Älgens Berg, Hunneberg
Det är dags att kliva in i Halleberg och Hunnebergs fascinerande värld, dess natur, historia och mycket mer presenteras här på Kungajaktmuseet Älgens Berg. Här inne är älgen i fokus, här kan du läsa om och höra skogens konung bland museets interaktiva delar och i butiken kan du köpa med dig en mindre variant hem. Läs också mer om de människokungar som har varit på besök på bergen under åren i den årliga älgjakten. Läs mer om Kungajaktmuseet Älgens Berg.

Gå på upptäcktsfärd i Lekplatsstaden Trollhättan
Under en och samma dag kan du besöka Roy och Rogers mack, träffa Skrotnisse och hans vänner, ta en glass hos Glass-Oskars, åka till rymden och tillbaka och träffa en jätteval. En heldag helt enkelt om inte mer beroende på hur mycket glass du vill ha eller om Roy och Roger blir klara med bilen någon gång. Trollhättans temalekplatser har något spännande att erbjuda för varje besök oavsett om det är första eller femtioelfte gången. Läs mer om Lekplatsstaden Trollhättan.

Utmana vännerna på Onsjö Golfklubb, Vänersborg
Sikta in dig på hålet med Göta älv i bakgrunden på Onsjö Golfklubb. Dra ihop ett gäng eller bara någon nära och utmana varandra, banan betecknas som medelsvår, den perfekta kombinationen av spännande och utmanande golf. När rundan är över så kan ni sedan koppla av i restaurangen och planera nästa golftur. Läs mer om Onsjö Golfklubb.

Sitt ner och njut av glass hos ett av våra sommaröppna caféer, Trollhättan och Vänersborg
Under sommaren har flera av våra populäraste caféer öppet. Här kan du hitta allt från fika till en god lunch eller middag. Efter räkmackan kanske det passar extra gott med en glass. Sitt ner och njut av en glass med utsikt över vattnet eller den närliggande naturen. Läs mer om våra sommarcaféer.

Massor av skoj på Vänersborgs lekplatser
Nu blir det roligt, det är dags att besöka Vänersborgs mest populära lekplatser, vilken är din favorit? I Vänersborg finns bland annat Plantagets lekplats precis vid torget och Skräcklans lekplats som ligger mitt i Skräckleparken. Den nyaste av dem alla är Fredriksbergs lekplats med sitt spännande skepp och massor av gungor och andra redskap. Läs mer om Vänersborgs lekplatser.

Stek i solen på sandstranden och ät som en viking på Ursand Resort och Camping, Vänersborg
Kom till Vänerns Riviera, här behövs ingen resa till medelhavet. Här finns det något för alla med lekland, minigolf, mini-zoo och mer. Behöver du ta en stunds vila mellan alla aktiviteter så sätt dig ner på den sköna sandstranden, kanske det får bli ett dopp eller två också. Läs mer om Ursand Resort och camping.

Nivå 4: Se lokal konst

Känn vinden i seglen vid Andarnas skepp, Vänersborg
En av Vänersborgs mest kända skulpturer som med glas, stål och röd granit föreställer ett skepp med tre segel. Skulpturen är gjord av Kjell Engman och skänktes till Vänersborgs kommun i samband med 350-årsjubileumet av Vänersborgs stadsprivilegier 1994. Hitta till Andarnas skepp.

Hälsa på inne hos Angelas Tavlor Kråkestans Ateljé, Trollhättan
Välkommen in hos Angela, lokal konstnär i Trollhättan som har haft utställningar både i Sverige och utomlands. Se hennes målningar som mestadels föreställer kvinnor och känslor men också trollska skogar och andra naturmotiv. Lokal konst i vackra Strömslund. Läs mer om Angelas Tavlor.

Ge en blomma till Frida i Skräckleparken, Vänersborg
När vädret är fint så passa på att besöka Skräckleparken precis vid Vänerns strand. Här träffar du Frida, skalden Birger Sjöbergs sångmö. Här sitter hon, med blicken mot Dalbobergen dit det glada sällskapet runt skalden ofta drog för att roa sig. Skulpturen av Frida är ett måste att besöka när man är i Vänersborg. Det har också blivit en sedvänja att förbivandrare sätter en blomma i Fridas högra hand. Läs mer om Skräckleparken och Frida.

Se lokal konst och konsthantverk hos Galleri3, Vänersborg
På Edsgatan i centrala Vänersborg ligger ett mysigt konstgalleri som bjuder på flera utställningar under året med bland annat måleri, textil, glas, smide och foto. Har du vägarna förbi rekommenderas ett besök i de trevliga lokalerna och en stunds avkoppling tillsammans med vacker konst. Läs mer om Galleri3.

Ta en promenad i Skulpturparken på Restad gård, Vänersborg
Bara en kort tur utanför centrala Vänersborg ligger Restad gård vackert placerad vid Göta älvs vatten. Här finns en ca 50 hektar stor park med skulpturer gjorda av internationellt erkända konstnärer. Totalt finns 14 stycken, har du sett dem alla? Läs mer om Skulpturparken här. 

Stig in hos Galleri Gustafsson, Trollhättan
Här visas konst av både kända och mindre kända konstnärer under året med flera lokala talanger som visar upp sin konst. Stig in i lokalerna med utsikt över Trollhätte kanal och vem vet du kanske kommer ut med något då de erbjuder försäljning till privatpersoner, konstföreningar och företag. Läs mer om Galleri Gustafsson.

Se konsthantverk av drygt 20 lokala hantverkare på Handkraft, Trollhättan
Handkraft butik och galleri är en samlingspunkt för lokal konst och konsthantverk. Här samlas verk av drygt 20 hantverkare från Trollhättan-området under ett och samma tak. I galleriet kan du också se konst från inbjudna konstnärer och hantverkare. Kom in och se lokal konst från flera hantverkare samtidigt och passa på att köpa med något att ta med hem. Läs mer om Handkraft.

Ta en fika och prata konst med lokala konstnärer, Vänersborg
I Vänersborg finns Vänersborgsgruppens konstförening en plats där konsten alltid är nära. Kom in till Vänersborgsgruppens konstförening i det kulturmärkta huset på Edsgatan 5 och se konst av föreningens medlemmar. Passa också på att sitta ner en stund och prata konst med föreningens medlemmar. 
Läs mer om Vänersborgsgruppens konstförening.

Njut av lokal konst i ett av Vänersborgs äldsta trähus hos Några Målare, Vänersborg
Kombinera ett besök till ett galleri fyllt med konst med att se ett av Vänersborgs äldsta trähus. I galleriet visas inte bara konst från föreningen Några Målares medlemmar men också konst från besökande konstnärer. Läs mer om Några Målare.

Hitta alla muralmålningar i Trollhättan och ta bild på Street Art, Trollhättan
Under Trollhättan Street Art Festival 2016 målade internationellt erkända konstnärer muralmålningar på fasader i Trollhättans centrum. Det är inte alltid man tänker på att själva staden har blivit ett galleri med fyra massiva konstverk som pryder husens väggar. Ta en promenad i stan och leta reda på alla fyra konstverk och varför inte ta en bild framför varje som bevis att du sett allihop? Läs mer om Street Art Trollhättan.

Ta en promenad och hitta alla skulpturer i Skulpturrundan, Trollhättan
Har du sett alla skulpturer som pryder vägen längst med Trollhätte kanal? För att vara riktigt säker så är det nog bäst att följa Skulpturrundan, här kan du hitta alla 17 skulpturer utan problem. Rundan tar dig från Spikön i norr hela vägen förbi Trollhättefallen, ner till de gamla slussarna i Slussområdet och in till Innovatumområdet. En härlig promenad i skulpturernas tecken. Läs mer om Skulpturrundan.

Nivå 5: Upptäck lokala produkter

Säg hej till alpackorna hos Dalslands Alpacka, Vänersborg
Har du träffat en alpacka någon gång? Här hos Dalslands Alpacka finns inte mindre än 25 st gulliga och fina alpackor som väntar på ditt besök. Här erbjuds faktiskt flera olika alpacka upplevelser som promenader och guidade visningar. Alpackorna delar också gärna med sig av sin ull så vill du ta med dig ett minne hem så finns en gårdsbutik med egentillverkade alpackahantverk. Läs mer om Dalslands Alpacka.

Handla lokalproducerat hos Engelbrekt Gård, Trollhättan
Träffa djuren på denna historiska gård med anor från 1800-talet och stig in i den lilla gårdsbutiken. Här rekommenderas att du köper med dig gårdens egna ägg med dig hem men det finns också massor av andra välsmakande produkter från andra lokalproducerande gårdar. På gården finns Highland cattle, hästar, busiga afrikanska dvärggetter, ankor, höns, kalkoner och så klart katt och hund. Läs mer om Engelbrekt Gård.

Smaka på hallonen från Evenstorps Gård, Brålanda
Vad sägs om ekologiska hallon och rabarber, inte helt fel eller hur. Här hittar du ett rikt hallon- och rabarbersortiment i gårdsbutiken och det finns även produkter från andra producenter till försäljning. Känner du för kött så finns även gårdens egen köttlåda till försäljning med gårdens nötkött. Passa också på att sitta ner en stund på gårdens café eller ta en promenad och träffa gårdens smådjur. Läs mer om Evenstorps Gård.

Testa äpplemust från Fristorps Gård, Västra Tunhem
Här finns det mycket att välja på, i gårdsbutiken hittar du egenproducerad saft, sylt, marmelad, chutney, smaksatt vinäger, äpplemust och mycket mycket mer. Kom in med din egen frukt så gör de juice av den och har du för många äpplen eller päron så hjälper de dig att musta dem. Gården ligger i vackra Västra Tunhem där det finns mycket att se under besöket. Läs mer om Fristorps Gård.