Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

På gång under december

Söker du inspiration om vad du ska hitta på under december månad? December i Trollhättan och Vänersborg bjuder dig på den bästa julkänslan. Det kommer bli storslagen julmusik, tomtar går i parad, mysiga föreställningar på scen och alla barn längtar så klart till jullovet. Vi avslutar självklart månaden med att fira av 2019 och välkomna 2020!

Fotograf: Olle Gustafsson

Julen i musikens tecken

Fira in julen med riktigt härlig musik och sång i Trollhättan och Vänersborg. December månad bjuder på något för alla som vill känna julkänslan med öronen. Vi börjar med några riktigt Musikaliska julklappar den 1 december, då ger Jonas Torrestad och Vänersborgs Eminenta Storband en riktigt rockig start på julen i Vänersborg. 

Julstämningen i Trollhättan höjs extra den 7 december besök av Negar Zarassi som bjuder på julkonserten Julglädje tillsammans med pianisten Lowe Pettersson och Trollhättans kammarkör.

En stor höjdpunkt i Trollhättan i december är den 8 december då N3s Winterfest hålls i Innovatum Science Center. Var med att hylla vintern och julen tillsammans med N3s Symfoniorkester, stråkorkester och många fler. 

Samma dag kommer även Jonas Torrestad och Vänersborgs Eminenta Storband till Trollhättan den 8 december och bjuder på en Rock'N Roll Christmas i Folkets Hus Kulturhuset. Rockiga jullåtar i maffiga storbandsarrangemang!

Senare den 14 december kommer kören Syskonringen till Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan och levererar tillsammans med Joyvoice 100-mannakör och solister en körkonsert med härliga stunder och gåshudsvarning. Tillsammans blir de 150 personer på scenen.

Den 17 december ska du sen ta dig till Fyrkanten i Vargön där du kan lyssna på vacker julmusik när Vargöns Kammarorkester, Vargöns Symfoniorkester och sångsolister bjuder in till Julkonsert

Vad sägs om opera i mitten av december? Den 20 december så kan du lyssna till Tenori i Folkets Hus som levererar både klassisk opera men också en mer poppig operastil tillsammans med musik. 

Härligt juliga evenemang

Självklart blir det ännu fler evenemang med julen i fokus i våra städer. Vad sägs om att se Julgranständning i Trollhättan den 1 december? Passa också på att träffa tomten, se tomteparaden och mycket mer. 

Har du sett den berömda tomteparaden i Brålanda? Passa på den 7 december när det är Jul i Brålanda att se paraden som är med i Guiness Rekordbok. Under dagen blir det också julmarknad och tomteklassikern. Sen på kvällen är det dags för Brålanda Julfest med dans till Framed och knytkalas. 

Samma dag, den 7 december, kan du också besöka Friluftsfrämjandets gård vid Öresjö där du kan gå tipspromenad med juliga frågor och köpa granar och närproducerade julklappar. Är du sugen på något gott finns kolbullar och våfflor. 

Under december är det också flera julmarknader du inte får missa, en av dem är på Storgatan i Trollhättan den 8 december. Storgatans julmarknad är en mysig och traditionell julmarknad i centrala Trollhättan som ger en gammaldags julkänsla med mycket fint att köpa med hem.

Välkommen till Fristorps gård i Västra Tunhem den 14 december. Då öppnas gården och det är Julmys i Musteriet med äppelglögg och pepparkakor. Här kan du handa julklappar och sitta ner en stund i fikahörnan och njuta av julkänslan på gården. 

Den helgen 14-15 december så är det Jul i Stan i Vänersborg. BingoLotto-Rickard kommer på besök och spelar bingo på lördagen, köp julklappar, träffa Disneyfigurer på söndagen och mycket mer. 

Har du hittat din julgran än? Om inte så erbjuder Rökila Blomstergård Julgranssafari där du kan hugga din egen gran, träffa tomten och handla vackra juldekorationer som havrekärvar, julgransfötter och mer. 

Under helgerna i december kan du se Spikön i Trollhättan i julskrud. Där kan du också spela julbingo och besöka Spikö-caféet. Den 15 december blir det extra firande med pyssel för barnen, julbingo och det finns får att klappa. Senare kan du också lyssna till vacker körsång från Motettkören. 

Söker du mer inspiration vad du kan hitta på under julen i Trollhättan och Vänersborg så besök vår vintersida här med många aktivitet- och evenemangstips.

December i kyrkorna

Det är mycket som händer under månaden i kyrkorna i Trollhättan Vänersborg, allt från mysig framträdanden med julmusik till storslagna julkonserter. Den 6 december kan du exempelvis se den populära Julkonserten i Fors kyrka med bland annat Sjuntorpsmusiken och Lilla Edet Musikförening. 

Den 11 december kan du se Magnus Carlsson när hans julturné med konserten Änglarnas Tid kommer till Vänersborgs kyrka. Det blir både julklassiker och nyskrivet material och så klart storslagen underhållning från Magnus - en konsert för alla. 

Trollhättans populära Luciakonsert i Trollhättans kyrka inträffar den 13 december och bjuder på musik från N3 Sångsolister och körer samt N3 Blockflöjtsensemble. Boka dina biljetter från 2 december. 

Den 14 december är det dags för ännu en populär återkommande konsert, denna gång är det Vänersborgskören Björnligan som står för musiken och sången. En traditionell julkonsert i Vänersborgs kyrka med klassiska och lite mer moderna julsånger. 

Nästa återkommande julkonsert är Julkonsert i Gärdhems kyrka där både Trollhättans Stadsmusikkår och Gärdhems kyrkokör spelar. Två konserter på samma dag den 15 december. 

Precis innan jul så kan du också se Julkonsert med Trollhättans kammarkör i Pingstkyrkan med många omtyckta julsånger, körmusik och nyare toner. 

Vi har också samlat firanden i Trollhättan och Vänersborgs kyrkor under julafton med både morgongudstjänster och midnattsgudstjänster. Kom till kyrkan och njut av vackra musiken och härlig gemenskap, ett perfekt sätt att börja eller avsluta julafton. Vi har också samlat Julotta i båda städerna, en mysig start på juldagen

Julafton och julotta i Trollhättans kyrkor
Julafton och julotta i Vänersborgs kyrkor

ROLIGT FÖR HELA FAMILJEN

Fotograf: Jonas Beijer

Barnens jul

Julen är barnens tid och i Trollhättan och Vänersborg är det mycket som händer under julen. För de små barnen så hålls en musiksaga i Vänersborgs bibliotek, Manne gräver ett hål, som berättas med musik, dockteater och filmvisning med mycket humor och bus. 

I Trollhättan är en höjdpunkt N3s Julmys den 14 december, en dag med massor av julpyssel, dans och sång. Ett evenemang för hela familjen och du får gärna komma julklädd eller utklädd. 

Det bästa är dock när jullovet är här, en tid att ha skoj och upptäcka nya spännande saker. Under jullovet kan du bland annat besöka Innovatum Science Center som har Ett hållbart jullov mellan 21 december - 6 januari med klimatsmarta aktiviteter och skoj för hela familjen. 

Vill du ha fler tips om vad som händer under jullovet så kolla vår jullovssida här!

Dags att välkomna 2020

Det är dags att tacka för 2019 och starta 2020 med storslagna firanden. Men innan firandet börjar i våra städer så kan du passa på att avsluta året med en härlig löpartävling i Vänersborg. Sylvesterloppet är ett lopp den 31 december som går igenom centrala Vänersborg och blir en bra start på dagen inför kvällens nyårsfirande. 

Nyårsfirandet i Trollhättan firas lite extra i år då det nya Drottningtorget kommer att invigas. Dagen börjar med invigningsceremoni följt av aktiviteter, uppträdanden och nyårstal på torget. Kl 17.30 blir det fallpåsläpp och fyrverkeri i Trollhättans Fallområde. Läs mer om Trollhättans nyårsfirande här.

Information om nyårsfirandet i Vänersborg kommer att presenteras inom kort. 

Tomten kopplar av med blues

Fotograf: Pressbild

Fler av decembers guldkorn

Här kommer några fler höjdpunkter under december månad som är väl värda ett besök.

Den 5 december är det dags för GoTrollhättan Galan, en gala som välkomnar det lokala näringslivet, föreningar, andra organisationer och staden för att fira årets främsta prestationer inom Trollhättans näringsliv. Det blir prisutdelning, middag och go musik under kvällen. 

Senare den 7 december kommer Klara Zimmergren till Folkets Hus Vänersborg och levererar en varm och rolig föreställning om att inte få till livet i den "rätta" ordningen. Ett måste för alla som vill ha en lättsam stund och även lite tankeväckande kring livets gång. 

Vill du uppleva en jultradition från förr? I Vänersborgs museum har du chansen den 14 december då Bokenäsets Ådra framför Stjärnspel, en jultradition då man gick från gård till gård med stjärnan och sjöng. Det blir också ett föredrag kring Luciatraditionen i Västsverige. 

Ett måste i mellandagarna är den återkommande Mellandagsblues på Quality Hotel Vänersborg. Detta års bluesshow bjuder på en hemlig artist med en grupp som bjuder på en helkväll med tung blues, nån souldänga och kanske något till. 

Många fler evenemang i december att njuta av

Varje månad tar vi på Visit Trollhättan Vänersborg fram evenemangskalendrar med översikt över månaden. Dessa kan du skriva ut och sätta upp på kylskåpet för att alltid ha koll vad som händer. Ladda ner kalendern för Trollhättan (pdf) här och Vänersborg (pdf) här.

Om du söker mer inspiration om vad som händer i städerna längre fram så besök gärna vår evenemangslistning där alla evenemang i Trollhättan och Vänersborg finns listade. Besök vår evenemangslista här.