Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

På gång i juni

Söker du inspiration om vad du ska hitta på under juni månad? Juni i Trollhättan och Vänersborg innebär flera stora festivaler, lekplatsskoj och självklart ska vi fira nationaldagen och midsommar på flera platser i vårt område.

Festivalsommaren här äntligen här

Sommaren är äntligen här och det betyder också att sommarens storslagna festivaler är på gång. Juni månad startar ordentligt med inte bara en utan två festivaler. Redan den 5 juni börjar den populära Vatten- och Visfestivalen Aqua Blå i Vänersborg. Festivalen är en årligt återkommande folkfest med massor av aktiviteter, underhållning, uppvisningar, musikframträdanden från fem scener och mycket mer. Aqua Blå pågår mellan 5-9 juni. 

I Trollhättan är det dags att bli extra nostalgisk då Saab Car Museum Festival kommer tillbaka mellan 7-9 juni. Innovatumområdet kommer fyllas med Saab-bilar och inne på Saab Car Museum blir det full aktiviteter med utställningar och seminarier. Passa på att se när juryn letar efter världens finaste Saabar och på söndagen är det marknadsdag där du kan hitta delar till din Saab. 

Festivalsommaren fortsätter i Trollhättan den 13-15 juni med Subkulturfestivalen. Detta är en festival som inriktar sig på subkulturella och normöverskridande intressen, livsstilar och uttryck. Här samlas gäster med intresse för subkulturer såsom goth, postpunk, indie, emo, lolita och mer för att lyssna till härlig musik i Folkets Park.

Den 29 juni kommer Trollhättans centrum bli en enda stor folkfest då Prideparaden tågar fram. Dagen bjuder på underhållning i festivalområdet vid Högskolan Väst, prideparad så klart och på kvällen blir det en glittrig galakväll på Folkets Hus Kulturhuset med fantastiska artister och klackarna i taket hela natten.

Upptäck temalekplatser i Trollhättan och vacker natur på Hunneberg

Det är inte bara festivaler som gör sommaren i Trollhättan och Vänersborg fantastisk utan det kommer också en hel del andra härliga evenemang. 

Vad sägs om att under en hel dag upptäcka Trollhättans temalekplatser? Lekplatskalaset i Trollhättan den 1 juni bjuder in alla barn, mammor, pappor, mor- och farföräldrar på en spännande dag med lek och skoj. Stadens centrala temalekplatser kommer idag vara fyllda av roliga aktiviteter så denna dag vill du inte missa. 

För dig som vill ut på terränglöpning är OK Skogsvargarna Trailrun helt rätt för dig. Välkommen upp på Hunneberg för trailrun eller trailwalk på banor 6, 11, 22 & 45 km långa. Det blir ett kraftprov på mysiga stigar, i obanad terräng och med lite mosslöpning. 

Fotograf: Patrik Karlsson

Fira Nationaldagen med oss

Nationaldagsfiranden i Trollhättan
Nationaldagsfirandet i Trollhättan sker på vackra Spikön bjuder på mycket musik, högtidstal, utmärkelsen Årets Brobyggare och mycket mer. Du kan också fira i mysiga Åsaka-Björke Hembygdsgård utanför Trollhättan där du också kan se deras temautställning "Kvarnar och siktar" som öppnas. I Sjuntorp firas nationaldagen på Sjuntorpsvallen med musik, Sjuntorps folkdanslag och högtidstal. Läs mer om Trollhättans nationaldagsfiranden här. 

Nationaldagsfiranden i Vänersborg
Fira nationaldagen under Vatten- och Visfestivalen Aqua Blå i Vänersborg. Det blir stort firande på Sanden från Stora scenen i festivalområdet. Det firas också i Frändefors på Frändevi och i Brålanda med samling i Centrumparken. Ute i vackra Västra Tunhem är det firande i Kyrkstugan med körsång, Vargöns Musikkår samt att Årets Tunhemsbo koras. Läs mer om Vänersborgs nationaldagsfiranden här. 

Det är dags att dansa runt midsommarstången

Midsommarfiranden i Trollhättan
I Trollhättan firas midsommar traditionsenligt på Storegårdsparken som bjuder på barnunderhållning, trubadurer, dans och häst & vagn. På Stenrösets camping blir det också firande med dans, livemusik och en god present till alla barn.

Lextorpskyrkan bjuder på uppvisning från Sjuntorps folkdanslag, musik och fiskdamm för barnen och mer. I Sjuntorp firas det i Vårhaga med Sjuntorps folkdanslag, musik och dans samt knytkalas på kvällen. Läs mer om Trollhättans midsommarfiranden här. 

Midsommarfiranden i Vänersborg
Vänersborg bjuder på en hel del roliga midsommarfiranden. Ute på Ursand vid Vänern blir det traditionsenligt firande med häst och vagn, glass och midsommardans. I Sivikens Bygdegård blir det dans till spelmansmusik, tävlingar lotterier och mer. På Restad Gård bjuder Hotell Hehrne in till dans kring midsommarstången och det blir musik och kaffeservering på terrassen.

Vid Öxnered i Karlsrogården blir det tipspromenad, lekar, musik och sång samt uppvisning av Vänersborgs folkdanslag. Vid Västra Tunhems Hembygdsgård blir det dans runt stången följt av skämtlekar, servering, lotterier och mer. Vänersnäs bjuder också på vackert firande vid Vänersnäs bygdegård med dans, fika och lotterier med fina priser. Läs mer om Vänersborgs mdsommarfiranden här. 

Fotograf: Roger Lärk

Sommarens evenemang börjar

Under juni drar äntligen alla sommarens populära återkommande evenemang igång. Under sommaren juni-augusti är det mycket som händer i vårt område så vi på turistbyrån tänkte här ge dig ett litet smakprov på vad som är på gång. 

Fallpåsläpp i Trollhättefallen, Trollhättan
Se när dammluckorna öppnas och 300 000 liter vatten per sekund forsar genom den annars tomma älvfåran i ett skådespel som lockat gäster från hela världen till Trollhättan. I sommar sker fallpåsläpp varje dag mellan 15 juni - 15 augusti kl 15 och sedan på onsdagar och lördagar augusti ut kl 15. Läs mer om fallpåsläppen här. 

Följ med M/S Elfkungen på en tur på Göta älv, Trollhättan
Under sommarmånaderna kan du följa med den vackra båten M/S Elfkungen på resor på Göta älv. Tre turer erbjuds med dagliga Trollhätteturen (30/6-18/8), Lilla Edet turen (specifika datum) samt Räkkryssningar (tisdagar och torsdagar juni-augusti). Läs mer om båtturerna här. 

Veteranbilsträffar i slussområdet, Trollhättan
Se fantastiska veteranbilar i det mysiga slussområdet i Trollhättan. Under juni, juli och augusti varje onsdag så samlas veteranbilar i området, det är bara att komma hit och titta. Passa också på att besöka Slusscaféet för en räkmacka. Läs mer om veteranbilsträffarna här. 

Älgsafari, Trollhättan/Vänersborg
En riktigt spännande upplevelse! Besök älgens berg, Hunneberg i sommar och följ med på en guidad älgsafaritur med buss. Besök på Kungajaktmuseet Älgens Berg ingår samt en smörgås med älgsalami och lingondricka vid brasan i museets stora tältkåta. Turer på måndagar och torsdagar 24 juni - 29 augusti med start från både Trollhättan och Vänersborg. Läs mer om älgsafarit här. 

Sommarscen: Musik på Skräcklan, Vänersborg
Njut av vacker musik i fantastisk omgivning under sommaren i Vänersborg. I Skräckleparken, precis vid Vänerns strand blir det musik på tisdagar vid Café Skräcklestugan. Sitt ner och lyssna till musiken samtidigt som du köper något gott att äta. Se programmet för Musik på Skräcklan här. 

Alpackapromenader, Frändefors
Något utöver det vanliga, kom till Dalslands Alpacka i Frändefors och vandra med gårdens alpackor i en harmonisk miljö. Dessa avkopplande vandringar erbjuds dagligen under sommaren så passa på. Läs mer om alpackapromenaderna här. 

Paddla kajak i Vänern, Vänersborg
Vill du upptäcka Vänern med kajak? Friluftsfrämjandet Vänersborg organiserar paddlingsturer under onsdagskvällar från maj till september. Kom oavsett om du en van paddlare eller nybörjare. Har du ingen egen kajak så finns kajaker för uthyrning. Läs mer om paddlingsturerna här. 

Många fler evenemang i juni att njuta av

Varje månad tar vi på Visit Trollhättan Vänersborg fram evenemangskalendrar med översikt över månaden. Dessa kan du skriva ut och sätta upp på kylskåpet för att alltid ha koll vad som händer. Ladda ner kalendrarna för Trollhättan(pdf) och Vänersborg(pdf).

Om du söker mer inspiration om vad som händer i städerna längre fram så besök gärna vår evenemangslistning där alla evenemang i Trollhättan och Vänersborg finns listade. Besök vår evenemangslista här.