Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

På gång under oktober

Söker du inspiration om vad du ska hitta på under oktober månad? Oktober i Trollhättan och Vänersborg bjuder dig på goda höstmarknader, stora kulturella höjdpunkter och så klart är det dags för alla barn att fira höstlovet.

Mat och marknader under oktober

Oktober är en månad fylld med mat och marknader. Månaden börjar starkt med en ordentlig Oktoberfest i Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan mellan 4-5 oktober. Där förvandlas Apollon salen till en "bierhalle" med musik, mat och dricka. 

Sedan den 5 oktober kommer en dag perfekt för dig som älskar äpplen. Fristorps Gård firar Äpplets dag med äppelutställning, minimarknad, mustning av äpplen och mer. Har du med dig egna äpplen kan du få dem sortbestämda av pomolog Rolf Eskilsson. 

Om du istället är ute efter att äta hummer den 5 oktober så erbjuder Albert Kök Hotell och Konferens Hummerlördag med tips om hur man tillagar hummer följt av 6-rätters middag där 4 av rätterna är lagade på hummer. 

Den 6 oktober håller Friluftsfrämjandet sin årliga höstmarknad vid sin gård i närheten av vackra Örejsö. Här kan du handla närproducerade produkter mellan kl 10-13 och det pågår även en tipspromenad. 

Kom och njut av en härlig lördag i höstvackra Trollhättan när stadens stora höstmarknad i city äger rum den 12 oktober. Marknadsstånd och ett litet tivoli kommer då till centrum där du kan handla såväl godsaker som göra spännande fynd. 

För alla loppissugna så arrangeras Loppisrunda i Brålanda den 12 oktober med 25 unika loppisstopp runt om i Brålandabygden med 60 olika utställare. En perfekt dag för alla sakletare. Alla utställare har öppet minst mellan kl 10-14. 

Oktobers höjdpunkt i Vänersborg är Oktobermarknaden den 26 oktober som varit tradition i staden i många år. Det blir en heldag med marknadsstånd som säljer mat, hantverk, hembakt, blommor och mycket mer. Dagen bjuder också på underhållning för marknadsgästerna. I Vänersborgs bibliotek blir det samma dag också Kulturmarknad där du kan träffa lokala författare, konstnärer och musiker. 

Kulturmånaden nummer ett är äntligen här

Förutom massor med god mat och utmärkta höstmarknader så bjuder oktober månad också på en hel del kultur i vårt område. Vi börjar starkt med en konsert med The Mule Skinner Band & Henrik "Elvis" Åberg, en av Sveriges bästa Nostalgishower som kommer till Trollhättan den 3 oktober. 

I Vänersborg kan du lyssna till dansmusik inspirerad av den haitiska rootsmusiken när SIMBI besöker Folkets Hus den 4 oktober. SIMBI är ett kreolsjungande niomannaband som spelar "voodoo-beats", det enda i sitt slag. 

En av månadens höjdpunkter i Vänersborg inträffar den 12 oktober då Sweden Symphony Orchestra med dirigent Ulf Wadenbrandt bjuder på konserten Det Bästa av Svenska Legender. Det blir en hyllning av svenska legender som Jerry Williams, Cornelis Vreeswijk, Sven-Ingvars och Lill-Babs. 

Den 15 oktober kan du igen följa med till landet "Ingenstans" och träffa Peter Pan. Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan visar det klassiska familjeäventyret Peter Pan - Tyst Teater, en föreställning för alla, stora som små, döva som hörande. 

Aurora Chamber Orchestra är ute på turné runt om i Sverige och ett av stoppen är Vänersborgs kyrka den 16 oktober. Här kan du njuta av en kammarmusikkonsert med cellisten Giovanni Sollisma som har haft stora framgångar i världen med sina kompositioner som ofta cirklar kring cellon. 

Flera festivaler kommer också äga rum i Trollhättan och Vänersborg under oktober månad, den första av dessa är Trollhättans Poesifestival den 19 oktober. Här samlas det mesta av det bästa när det kommer till samtida litteratur i Konsthallen Trollhättan. 

Vad sägs om två veckor fullspäckade med kulturarrangemang och aktiviteter? Kulturveckan i Vänersborg blir i år två veckor lång för att fira Vänersborg 375 år. Det blir musik, konst, föreställningar, dans, föreläsningar och mycket mer. 

Nästa festival som inträffar i oktober är den mycket populära Trollhättan Jazz & Blues festivalen som pågår mellan 25-26 oktober. Det blir en musikfestival med internationella artister, nya stjärnskott och välbekanta namn på tre scener inne på Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan. 

I samband med Oktobermarknaden i Vänersborg den 26 oktober så firas marknadens hårdaste fest, Marknadsfesten - Tribute to Rock där banden Never Say Die och Radar hyllar hårdrockshjältar från förr och kommer få dig att rocka loss till långt in på småtimmarna. 

Sista festivalen för oktober månad lägger sin fokus på dansen, VBG Dance Festival är en dansfestival i Vänersborg mellan 29-30 oktober som bjuder på workshops på olika platser i staden, Showcasetävling, battle, jam och föreställningen Unvolution. 

Höstlov och Halloween i Trollhättan och Vänersborg

Fira höstlovet i Trollhättan och Vänersborg i oktober. Under lovet har flera populära besöksmål extra aktiviteter för höstlovslediga barn. I Trollhättan erbjuder Innovatum Science Center en mängd spännande aktiviteter under höstlovet mellan 26 oktober - 3 november. Du kan också följa med på Spökvandring i NOHABs gamla smedja under höstlovet. 

I Vänersborg har även Vänersborgs museum extra aktiviteter under höstlovet mellan 26 oktober - 3 november. Följ med på Mönsterjakt på museet, en klurig rundvandring på egen hand bland alla mönster och former som finns på museet. 

Det firas också höstlov uppe på Hunneberg, närmare bestämt hos Kungajaktmuseet Älgens Berg. Mellan 28 oktober - 3 november kan du följa med på tipspromenad, pyssla, spela kottegolf och upptäcka trollen Halle och Hunnes äventyrsbana. 

För en lite annorlunda upplevelse under höstlovet så anordnar Vänersborgs museum också Natt på Museet 29-30 oktober. Museet bjuder då in till en spännande och annorlunda visning där du upptäcker museets mörka salar och hemliga rum i ficklampans sken. 

Vi har samlat fler evenemang som hålls under höstlovsveckan i en egen Höstlovssida där du kan hitta fler spännande händelser under lovet. Du kan också besöka vår Halloween-sida där du kan hitta mer skrämmande evenemang under hösten. 

Gammal bild från fisktorget, Vänersborg. Pojkar i keps, häst och vagn, skutor

Fotograf: Okänd/Vänersborgs museum

Så mycket mer i oktober

Det är verkligen mycket som händer i oktober. Här kommer några fler tips på vad du absolut inte får missa under månaden. 

Var med om historiens första Finns i Sjön SM på Hotell Hehrne i Restad Gård den 5 oktober. Ta chansen att blir Sveriges första SM-medaljör i kortspelet Finns i Sjön. 

Helgen 5-6 oktober hålls Kropp & Själmässa på Scandic Swania i Trollhättan. Under mässan kan du gå på storseanser, ta aurafoto, vara med på olika workshops, healing och mycket mer. Det finns också utställare på plats som säljer hälsokost, stenar, smycken, böcker och annat. 

Besök Trollhättans nördigaste arrangemang den 12 oktober då TrollCon 2019 hålls på N3. Under dagen kan du prova på olika aktiviteter inom vad som brukar kallas för nördkultur. Det blir utställningar, testa på brädspel och virtual reality, cosplay, tävlingar och musikunderhållning. 

Den 24 oktober är du välkommen till en dag tillägnad Mänskliga rättigheter. Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan öppnar upp för en dag med intressanta föredrag, paneldebatt utställare och underhållning där Mänskliga rättigheter är i centrum. 

Det var i år för 375 år sedan som Vänersborg fick sina stadsrättigheter. Det har varit en lång resa för staden från 1600-talets blodiga krig, stadsbränder, kanalbyggnationer och handel för att komma till dagens Vänersborg. Lyssna på Vänersborgs museums museichef Peter Johansson när han tar med dig på en tidsresa i Vänersborg under 375 år. 

Många fler evenemang i oktober att njuta av

Varje månad tar vi på Visit Trollhättan Vänersborg fram evenemangskalendrar med översikt över månaden. Dessa kan du skriva ut och sätta upp på kylskåpet för att alltid ha koll vad som händer. Ladda ner kalendern för Trollhättan (pdf) här och Vänersborg (pdf) här.

Om du söker mer inspiration om vad som händer i städerna längre fram så besök gärna vår evenemangslistning där alla evenemang i Trollhättan och Vänersborg finns listade. Besök vår evenemangslista här.