Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

På gång under september

Söker du inspiration om vad du ska hitta på under september månad? September i Trollhättan och Vänersborg bjuder dig på kulturella upplevelser, flertalet lokala firanden och tävlingar och självklart en hel del god mat.

Fotograf: Aurora

Värmande musik och konsthantverk

Höstmörkret börjar krypa fram men september månad bjuder på gott om värmande kulturella händelser. För dig som tycker om storslagen kammarmusik måste boka plats på Aurora Music Festival med konserter både i Trollhättan och Vänersborg. Festivalen börjar redan i augusti och pågår till 1 september. 

En av månadens höjdpunkter för den konstintresserade är självklart Älvkultur som pågår 21-22 september. Under helgen öppnar konstnärer och konsthantverkare längst Göta Älvdalen upp sina ateljéer för besökare. Från fredagen har också Handkraft i Trollhättan öppet med en samlingsutställning. 

I slutet av september, mellan 30 september till 4 oktober anordnar Trollhättans seniorboenden och träffpunkter Seniorveckan. En vecka fylld av kultur av, med och för seniorer i Trollhättan. 

Under september blir det också många mindre framträdanden runt om i vårt område, kolla gärna in vår sida för alla kommande konserter och föreställningar här. 

Lokala firanden i Trollhättan och Vänersborg

September är en månad fylld med lokala firanden runt om i vårt område. Var med och upptäck det lokala som området har att erbjuda. 

Månaden börjar med att fira de ulliga och gulliga alpackorna som lever på Dalslands Alpacka utanför Frändefors. Alpackans Dag bjuder på öppen gård med guidade turer, öppen gårdsbutik och servering. 

Passa på att besök den häftiga Kolmilan i Erdalen i september. Den 13 september tänds milan och det blir underhållning med Lätt & Lagom. Nästa dag, lördag 14 september blir det också underhållning vid milan med Håkan Luppert. 

Den 14 september är alla välkomna på Brålanda Bygdefest! Denna återkommande familjefest mitt i samhället bjuder på marknad, närproducerad mat, bagageluckeloppis och underhållning, en dag för hela familjen helt enkelt. 

Samma dag, den 14 september, är det också storslaget firande i Sjuntorp under Sjuntorpsdagen. Det blir aktiviteter i stan med musik, mat, vandringar, aktiviteter för hela familjen och utställningar av olika slag. 

För dig som är natur- och outdoorintresserad så är ett besök på Hunneberg 21-22 september ett måste. Upptäck de lokala föreningar och företag som har naturen som arena på Hunnebergs Outdoormässa. Här kan du se olika produkter, prova på aktiviteter och besöka utställarnas montrar för mer information om vad man kan hitta på ute i naturen i vårt område. 

I Trollhättan kommer trollen fram ur skogarna och besöker Kungsgatan i centrum. Den 28 september är det nämligen Trolldagar. Där bjuds det på aktiviteter för barnen, modevisning och delikat mat. Det blir också en Trollparad som går genom stadens gator för att fira trollens besök. 

Fotograf: Fristorps Gård

Upptäck lokal matkonst

Passa också på att fira den lokala maten i vårt område under september. Det blir nämligen både matsafari och matfest under månaden. 

Börja månaden med att träffa lokala mathantverkare i Västgötalandet. Under Mathantverkssafari kan du träffa producenter bakom den lokala maten, besöka deras gårdsbutiker och få många inspirerande och smakfulla upplevelser. Mathantverkssafarit äger rum mellan 7-8 september. 

Mellan den 16-20 september kan du smaka på Trollhättan då Restaurangveckan hålls i centrum. Flera av stadens restauranger erbjuder specialmenyer där du får smaka på både klassiker och nyheter.

Upptäck den lokalproducerade maten i Västra Götaland. Söndag 29 september är det Matfest i vårt område där flera matproducenter öppnar upp sina gårdsbutiker och andra platser i regionen där den lokala maten är i fokus. Matkartan finns på turistbyrån att hämta. 

Ryrjoggen i Väne-Ryr den 7 september

Fotograf: Inga Berntsson

Tävlingsmånaden september

September är en månad som bjuder på både små och stora tävlingar, träningsinspiration och mer i Trollhättan och Vänersborg. Också värt att uppmärksamma är att Arena Älvhögsborg firar 20 år. 

Under vecka 36 händer det mycket roligt på Arena Älvhögsborgs två anläggningar i Trollhättan. För att fira att gym och gruppträning fyller 20 år så blir det träningskonvent, nostalgifest, inspirationskväll och mycket mer. 

Senare den 7 september är det dags för Slussvarvet, ett lopp i vacker miljö runt kanalen i Trollhättan. Ännu bättre så hjälper loppet till att samla in pengar till Cancerfonden, en god sak för alla. Det blir ett lopp på 6 km med start från Vasslidens parkering. 

Den 7 september är det också Ryrjoggen i Väne-Ryr där både ung som gammal kan delta. Först avgår Knattejoggen på ca 800 meter sedan Ryrjoggen som är ca 5 km lång. Löpvan eller nybörjare? Alla är välkomna. 

Sedan den 15 september är det dags för Lilla McDonaldsspelen, en tävling för yngre friidrottare där fokus ligger på att i första hand ha kul och i andra hand det egna resultatet. Kom och heja på deltagarna på Edsborg i Trollhättan. 

Alla rugbysveriges ungdomar - tjejer och killar i åldrarna 6-18 år kommer till Vänersborg mellan 21-22 september för att tävla i Ungdoms-SM i Rugby. Kom och se en hel helg med rugby i Vänersborg med över hundra matcher på 9 planer. 

September avslutas med Skol-SM 2019, eller Svenskt mästerskap i skytte för skolungdom. Tävlingen hålls på Skogssäters Skyttecentrum utanför Trollhättan mellan 28-29 september. 

Många fler evenemang i september att njuta av

Varje månad tar vi på Visit Trollhättan Vänersborg fram evenemangskalendrar med översikt över månaden. Dessa kan du skriva ut och sätta upp på kylskåpet för att alltid ha koll vad som händer. Ladda ner kalendern för Trollhättan (pdf) här och Vänersborg (pdf) här. 

Om du söker mer inspiration om vad som händer i städerna längre fram så besök gärna vår evenemangslistning där alla evenemang i Trollhättan och Vänersborg finns listade. Besök vår evenemangslista här.