Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

På gång under sommaren

Söker du inspiration om vad du ska hitta på under sommaren? Juli och augusti i Trollhättan och Vänersborg bjuder dig på musik i sommarnatten, motorljud från vackra veteraner, upplevelser bland djur och natur och självklart flera storslagna firanden och festivaler.

Musikfest i sommarvärmen

Musiken kommer flöda i Trollhättan och Vänersborg under sommaren. Vad sägs om att träffa några av våra mest folkkära artister när Sveriges soligaste sommarturné, Diggiloo kommer till Vänersborg den 28 juli. 

Sedan den 2 augusti är det två stora musikevenemang på samma dag, i Frändefors kan du njuta av musik av Panflöjtens Drottning; Dana Dragomir i hennes konsert Panflöjt i sommarkvällen. I Vänersborg är det Jazzfest med kursdeltagare från Jazzkurs Vänersborg och bandet Lekverk. 

I Trollhättan kan du njuta av den nordiska sångskatten när Nordic Song Festival kommer till stan 9-17 augusti. Sångfestivalen bjuder på ett festligt program av hög klass med konserter och föredrag med internationellt kända artister.

Den 21 augusti kommer Göteborgsoperan på besök i Vänersborg och bjuder på en Scensommarkonsert med operapärlor och smakprov ur operahusets nya säsong. Några dagar senare, den 25 augusti, kommer Göteborgsoperans Orkester till Trollhättan och där bjuder på en Symfonisk sommarkonsert med Mozarts symfoni nr 31 och Beethovens symfoni nr 6. 

Vad sägs om att lyssna på kammarmusik från 100 musiker från ca 25 olika länder? Kammarmusikfestivalen Aurora Music Festival bjuder på ett härligt program med allt från ca 30 kammarmusikverk och symfonier av Beethoven till solokonserter med världssolister. Festivalen äger rum mellan 29 augusti - 1 september med konserter både i Trollhättan och Vänersborg.

Sist men absolut inte minst så får du inte missa Sveriges äldsta stadsfestival Fallens Dagar, mellan 19-21 juli mer om detta i nästa avsnitt. 

Fotograf: Joachim Nywall

Fira Trollhättans vattenfall och slussar

Under sommaren så firas det ordentligt i Trollhättan. Det är under sommaren som de fantastiska Trollhättefallen och Slussområdet ska firas med musik, aktiviteter, tävlingar och mer. Du har väl inte missat att nder sommaren är det fallpåsläpp i Trollhättefallen varje dag mellan 15 juni-15 augusti samt 17,21,24,28 och 31 augusti kl 15. Ett måste för alla som besöker Trollhättan!

Firandet startar 19-21 juli då Sveriges äldsta stadsfestival Fallens Dagar pågår i Trollhättan. Under dessa tre dagar fylls staden av musik, marknad, uppträdanden, tävlingar och aktiviteter. Under firandet kan du också självklart se på när Trollhättefallen åter igen öppnas och 300 000 liter vatten per sekund fyller den annars tomma fallfåran. Festivalen bjuder på flera stora artister så som Hanna Ferm, Molly Sandén Liamoo, Timbuktu och Linnea Henriksson.

Den 14 augusti är det sedan dags att fira Trollhättans slussområde med Slussdagen. Under dagen blir det marknad och aktiviteter, veteranbilsträff, allsång och en fartfylld show med Jecko & Jessie. Passa också på att åka i slussen med skeppet M/S Elfkungen. 

375-åringen njuter av sommaren

Vänersborgs 375-årsfirande fortsätter även under juli och augusti och det finns flera tillfällen att fira lite extra under sommaren. Vill du kolla in allt som händer i staden under året så besök jubileumssidan här. 

Något du absolut inte ska missa är v.34 och v.35 i Vänersborg. Från den 24 augusti till 1 september är det nämligen Vänerveckan. Under veckan firar kommuner runt Vänern livet kring Sveriges största insjö med flera aktiviteter för hela familjen. Sedan under v.35 mellan 28 - 31 augusti så är det Fridamäss, ett evenemang som bjuder på flera spännande programpunkter. En av dessa är The Italian Village som under fyra dagar förvandlar Vänersborgs torg till en italiensk by med massor av mat och hantverk från Italien. 

Sommarlov på Innovatum Science Center

Fotograf: Jonas Beijer

Åh du härliga sommarlov

Sommaren är här och i Trollhättan och Vänersborg finns det mycket att hitta på för alla sommarlovslediga barn och ungdomar. 

Flera av våra besöksmål håller extra öppet under sommarlovet och erbjuder roliga aktiviteter för alla lediga. Vad sägs om ett besök till Innovatum Science Center, Vänersborgs Museum eller Kungajaktmuseet Älgens Berg

Det blir också flera roliga evenemang och aktiviteter under sommaren som du inte får missa. I Trollhättans Slussområde exempelvis så öppnas Åkers Gård upp och erbjuder roliga sommarlovsaktiviteter för hela familjen. Det finns så mycket att göra i vårt område att vi skapade en hel sida just för att samla dessa, besök vår Sommarlovsida och kolla in vad du vill hitta på under lovet. 

Alliansloppet Action Week

Alliansloppet Action Week

Trollhättans stora tävlingsvecka bjuder på mycket action och självklart världens största tävling i rullskidor: Alliansloppet. Mellan 15 - 24 augusti fylls Trollhättan med tävlingar inom en hel rad olika sportgrenar under Alliansloppet Action Week. Nytt för i år är konceptet "Alliansloppet All-in" för den som vill tänja på gränserna och anta en tuffare utmaning. 

Ett unikt koncept under Alliansloppet Action Week är Nations Challenge där utmaningen består i en idrottslig duell mellan de två "ärkefienderna" Sverige och Norge. Tävlande från varje nation samlar poäng utifrån sin egen eller sitt lands prestation. Dessa poäng räknas sedan samman och slutligen står en nation som vinnare. 

Alliansloppet är veckans huvudevent, en rullskidstävling både för motionärer och världseliten. Det finns tre distanser att välja på 16, 32 och 48 km som alla körs i klassisk teknik. Loppet startar i det unika fallområdet i Trollhättan. 

Det är dags för veteranbilar och bilbingo

Vad sägs om en god räkmacka medan du kan titta på häftiga veteranbilar i en vacker naturmiljö? Under onsdagskvällar i sommar så är det veteranbilsträffar i Trollhättans slussområde där bilarna samlas vid övre slussen och Slusscaféet har självklart öppet för alla gäster. 

För dig som vill pröva lyckan lite extra i sommar så pågår det bilbingo på Sanden i Vänersborg på onsdagskvällar mellan 5 juni - 7 augusti och sedan söndagar 11 augusti - 29 september. Så hoppa in i bilen och ta chansen att vinna fina priser under årets populära bilbingo. 

En av höjdpunkterna är så klart Vänerträffen. Mellan 27 och 28 juli så samlas Volkswagenbilar med ursprung boxermotor på Sanden i Vänersborg. Kom och titta på de fina bilarna, kortege genom centrum, godisregn för barn och mer. 

Också i Vänersborg den 24 augusti blir det veteranfordonsrally för damer med intresse för "tiden det begav sig". Kom och titta på veteranfordon med sina damförare på Torget i Vänersborg. 

Fotograf: Per-Arne Emanuelsson

Möt älgar, bävrar och alpackor

För de djur- och naturintresserade finns det mycket att välja mellan i Trollhättan och Vänersborg och speciellt uppe på Ekoparken Halle- och Hunneberg. Under sommaren arrangeras guidade älgsafariturer med buss uppe på Hunneberg. Ta chansen att se älgen ute i sitt rätta element bland den bevarade naturen på berget. Ingår gör även ett besök på Kungajaktmuseet Älgens Berg. 

Tycker du om älgar ska du definitivt besöka Hunneberg den 2 juli då Kungajaktmuseet Älgens Berg firar Älgens Dag. Det blir en dag fylld med roliga aktiviteter för hela familjen på museet och i den närliggande Trollskogen. 

Kungajaktmuseet Älgens Berg erbjuder också Bäversafari under sommaren med kanot. Glid ljudlöst fram på de trolska sjöarna på Hunneberg och spana efter bävern tillsammans med en certifierad naturguide. 

För dig som söker fler unika upplevelser så passa på att ta en avkopplande promenad med en alpacka. Dalslands Alpacka erbjuder under sommaren alpackapromenader på ca 1.5 timmar där du får en skön vandring och kommer djuren nära. 

Många fler evenemang i sommar att njuta av

Varje månad tar vi på Visit Trollhättan Vänersborg fram evenemangskalendrar med översikt över månaden. Dessa kan du skriva ut och sätta upp på kylskåpet för att alltid ha koll vad som händer. Ladda ner kalendern för större sommarevenemang här (pdf). 

Om du söker mer inspiration om vad som händer i städerna längre fram så besök gärna vår evenemangslistning där alla evenemang i Trollhättan och Vänersborg finns listade. Besök vår evenemangslista här.