({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Henrik Bjornfot

Alliansloppet Rullskidor

Alliansloppet i Trollhättan är världens största tävling för rullskidor och ett officiellt seedningslopp för Vasaloppet. Välj mellan tre distanser: 16, 32 eller 48 km.

Vad är Alliansloppet?

Alliansloppet är ett rullskidlopp som samlar såväl motionärer som den yttersta världseliten. Samtidigt sluter publiken upp runt om i Trollhättans stad för att heja fram åkarna under vad som kommit att bli en riktig folkfest. Alliansloppet direktsänds på svensk och norsk tv.

Start och målgång sker i det vackra fall- och slussområdet där såväl deltagare som åskådare bjuds på fantastiska vyer över de mäktiga Trollhättefallen. Det är inte bara ett dramatiskt landskap format av uråldriga naturkrafter, det är även ett industriminne med en fascinerande historia att berätta.

När går loppet?

Mer info om datum och anmälan inför 2022 kommer inom kort. 

Klasser

Det finns tre olika distanser att välja mellan: 16, 32 och 48 km. Samtliga körs i klassisk teknik. 32 och 48 km finns som tävlingsklass och motionsklasser finns för 16, 32 och 48 km. Notera att man i 16-kilometersklassen även får åka inlines, med eller utan stavar.

Banan

Loppet startar vid Trollhättefallen och körs sedan på en varvbana som mäter 16 km. Det är en naturskön slinga som går längs landsvägar genom lummiga skogspartier, varvat med bostadsområden. Banan är enkel vad gäller utförsbackar, vilket gör att alla kan deltaga. Bansträckningen är tydligt uppmärkt med sprejade pilar på asfalten, pilar på stolpar och plastband. Kilometerskyltar visar hur lång sträcka som åkts från start. Banvakter finns i alla stora korsningar.

Anmälan

Se Alliansloppets hemsida för mer information.

Till anmälan

 

Visste du att…?

  • Alliansloppet har arrangerats sedan 2007.
  • Förra året deltog 1300 åkare från 16 olika nationer. Det gör loppet till världens största på rullskidor!
  • Alliansloppet är en del av en hel vecka med olika idrottsarrangemang i Trollhättan. Förutom rullskidor finns det motionslopp och tävlingar i bland annat löpning, fäktning, brottning, kajak och rubgy.
  • Under Alliansloppet-veckan tävlar eliten i något som kallas för ”Nations Challenge”. Det är en duellkamp mellan Sverige och Norge, och den avgörs över en lång rad olika grenar.

 

West Sweden Action Weeks

West Sweden Action Weeks samlar loppen för dig som springer, paddlar, cyklar, simmar eller åker rullskidor. Vi bjuder på upplevelser och miljöer som slår våra deltagare med häpnad. Vi är en folkfest där alla får vara med, och där hållbarhet står i första led. Utmana dig själv!