({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: BILDBYRÅN

West Sweden Action Weeks – Anna och Emils nya utmaning

Efter VM- och OS-medaljer och världscupsegrar avslutade skidparet Anna och Emil Jönsson Haag gemensamt karriären våren 2018. Lite mer än ett år senare, 3 augusti-1 september 2019 för att vara exakt, väntar ett nytt sorts äventyr: West Sweden Action Weeks.

Anna och Emil ska genomföra fyra av de sju tävlingarna som sorteras in under West Sweden Action Weeks-paraplyet: Det blir swimrun under Öloppet i Göteborgs skärgård, paddling i Dalslands Kanotmaraton i Bengtsfors, trail i samband med Icebug Xperience i bohuslänska Ramsvik och även rullskidsåkning i Alliansloppet i Trollhättan. Senare i höst kommer deras ansträngningar kunna följas i C Mores och Sportkanalens program Sverige springer, vars programledare Andreas Odén även kommer att finnas på plats framför kameran och tävlandes i cykeltävlingen Velofondo i Vårgårda samt Dalsland Swimrun, som sträcker sig från Håverud till Bengtsfors. Alliansloppets MTB-tävling täcks också i programmen, som förutom ovan nämnda kanaler också visas i sin helhet på Sverigespringer.se 

-       Det ska bli hur kul som helst att vara en del av West Sweden Action Weeks. Vi ser det som ett sätt att komma utanför vår comfort zone – dels genom att prova på nya sporter, men också genom att tävla utan några krav på att vara bäst eller jaga topplaceringar, säger Anna. 

Emil håller med: 

-       Det blir en härlig kombination av semester och aktivitet. Det ska bli kul att tävla, men också att få upptäcka Västsverige på ett nytt sätt. Och dessutom är det en jättebra morot för vår gemensamma träning. 

 

Fotograf: BILDBYRÅN

OS-guld och världscupsegrar

Det har alltså gått ett lite mer än ett år sedan Anna och Emil annonserade att de båda avslutade sina framgångsrika karriärer i längdskidspåret. Emil har vunnit 16 världscupsegrar i sprint och tog dessutom hem världscupen i samma disciplin tre gånger. Anna har vunnit fler mästerskapsmedaljer både individuellt och i stafett, där OS-guldet från ryska Sochi 2014 sticker ut som höjdpunkten i karriären. 

-       Vi kände båda två att vi var färdiga och att vi la av i rätt tid. Ingen av oss var beredda att satsa fyra år till mot OS 2022, utan kände att vi ville sänka garden lite och inte bara leva ett liv där man bara behöver tänka träning, optimering, perfektion hela tiden, säger Emil.

-       Jag skulle nog säga att vi fortfarande tränar mer än de flesta, men vi har ”göttat till oss” lite grann och unnar oss att njuta av god mat och dryck än vad vi kanske gjorde tidigare, fyller Anna i. 

För även om de dragit ner på träningsdosen nu när den aktiva elitkarriären är över så är det inte direkt några soffpotatisar vi har att göra med. 

-       Våra kroppar mår bra av att vara fysiskt aktiva. Jag brukar jämföra med att du i många år renoverat ett hus och fått det precis som du vill ha det. Då slutar du ju inte med det dagliga underhållet och låter huset förfalla. Det är lite samma sak med träning, menar Anna. 

Ska bli föräldrar

I oktober väntar dessutom den kanske största utmaningen – långt mer krävande än loppen i West Sweden Action Weeks. Anna är nämligen gravid med parets första barn. –

-       Vi ser verkligen fram emot ett nytt kapitel i livet. Det blir en liten utmaning för två individuella idrottare att fokus inte ligger på oss och vårt mående utan på en annan person, som vi längtar så efter att få lära känna. Jag tror att det har varit bra att få det sista året att fasa ur oss från elitidrottstänket. Det känns helt fantastiskt att få uppleva detta äventyr tillsammans, och vi har nog ingen aning om vad som väntar – men som vi längtar, säger Anna.

Favoriter i Alliansloppet? 

Anna mår bra i sin graviditet, och har som ambition att i den mån hon orkar hänga med och tävla i samma fyra West Sweden Action Weeks-lopp som maken. Och med tanke på att vi pratar två före detta skidåkare i yppersta världsklass så är det kanske rimligt att tro att paret Jönsson-Haag ställer sig på Alliansloppets startlinje den 25 augusti med favoritskapet hängandes över axlarna. Eller?

-       Varken jag eller Anna har kört Alliansloppet tidigare, det har aldrig passat med vår säsongsplanering. Men visst, det blir en viss skillnad gentemot de andra tävlingarna. Däremot så tror jag inte att någon av oss kommer att ha med toppstriden att göra. Även om vi fortfarande tränar mycket så kräver det en hel del att hänga med i tempot längst fram. Det svåraste blir nog att inte luras in i toppåkarnas tempo när de sticker iväg, säger Emil med ett skratt. 

 

Fotograf: BILDBYRÅN

Ingen större paddlingserfarenhet

Oavsett vilken av West Sweden Action Weeks-tävlingarna vi pratar om så känns inte Anna och Emil särskilt oroliga över de fysiska ansträngningarna, förutom i ett fall: Dalslands Kanotmaraton. Ingen av dem har någon större erfarenhet av paddling. Då är 55 kilometer längs Dalslands kanal något extra att bita i. 

-       Vi har haft vår paddel utlånad och fick tillbaka den häromdagen, så det är ju första steget på vägen i alla fall, skojar Emil.

-       Det är verkligen det jag är mest nervös för. I och med att man inte har så stor erfarenhet så är det svårt att veta exakt hur man ska tänka kring disponeringen av krafterna. När blir jag trött? När kommer stelheten? Hur sitter tekniken? Det är mycket som ska klaffa, säger Anna. 

Emil menar att paddling är riktig ”skidåkarträning”. 

-       Jag vet att flera av de norska åkarna kör mycket paddling på somrarna – det passar ju bra när man ska bygga upp musklerna för att kunna staka riktigt bra, Men att paddla i 55 kilometer är något vi aldrig gjort tidigare, säger Emil.

 

Fotograf: BILDBYRÅN

Swimrun en ny sport

Swimrun-tävlingen Öloppet, där man varvar simning i öppet vatten med löpning på land är också det något nytt för Anna och Emil. Löpning har de så klart gjort sin beskärda del av genom åren, och Anna har simmat mycket, medan Emil som han uttrycker snarare har ”badat sig genom livet” Emil har dock under året gjort en satsning på att lära sig crawla ordentligt – något han hoppas ska betala sig när väl startskottet för Öloppet går. 

-       Jag känner mig trygg nu – det ska bli väldigt spännande att prova på swimrun för första gången. När man tränar så mycket som vi gör blir man ju dessutom lite ”utrustningsnörd”, så jag har redan börjat kolla upp vilken typ av våtdräkt som passar bäst, säger Emil. 

God mat och bra boende vid Icebug Xperience 

Vandrings- och löparventet Icebug Xperience består av tre dagsetapper om totalt 74 kilometer i fantastiska miljöer. Här går eller springer man på klipphällar, över ljunghedar och i skogen. Fysiskt krävande – men också otroligt inspirerande. 

-       Det ska bli så himla kul att kunna hämta ut sin nummerlapp och sedan ta sig runt i de här fantastiska miljöerna och njuta helt utan ångest. Och att sedan på kvällarna kunna bo bra och äta gott, säger Emil.

-       Än vet vi inte riktigt vilken form framför allt jag, kommer vara i, så det är lite svårt att sia om det blir en hurtig rask vandring eller löpning, det får tiden utvisa. Men oavsett om vi går, lufsar eller springer, kommer vi verkligen ta chansen att njuta av omgivningarna! Att träna och tävla i miljöer som denna är en motivation bara i sig, så det ska verkligen bli en härlig utmaning! Mest troligt kommer den första dagen gå bra, men dag tre kommer det säkert kännas lite i kroppen, så vi ska nog inte ta det alltför lätt! Lagom utmanande i härlig miljö - kan ju knappast bli bättre, avslutar Anna.

 

West Sweden Action Weeks

West Sweden Action Weeks samlar loppen för dig som springer, paddlar, cyklar, simmar eller åker rullskidor. Vi bjuder på upplevelser och miljöer som slår våra deltagare med häpnad. Vi är en folkfest där alla får vara med, och där hållbarhet står i första led. Utmana dig själv!