({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tjej i gul jacka sitter på kanten av ett berg och förbereder mat i trangiakök. Utsikten i bakgrunden är magisk.

Fotograf: Tobias Andersson

Grön vintervandring i Skövde

Vandring på sommaren är en populär aktivitet, men vad många inte tänker på är att det går precis lika bra att vandra på vintern. Varför sluta uppleva naturen bara för att temperaturen sjunker?

De flesta associerar kanske vintervandring med snötyngda granar, rimfrost i träden och djurspår i snön. Men vintervandringen i Skövde består inte enbart av snö. Nedan har vi samlat tips på dagsvandringar som passar bra för en grön vintervandring samt vad du ska tänka på när du vandrar i Skövde under de kallare månaderna.  

"Vintervandring i Skövde bjuder också på ringlande stigar genom stora hav med murrig grön mossa och små porlande bäckar som ännu inte frusit till is"

TROLLSTIGEN - EN VANDRING I TRE DELARDenna vandring är det nyaste tillskottet i vandringsledsfamiljen i Skövde. Här väljer du själv hur långt du vill gå då leden är uppdelad i tre delar.

Väljer du att gå den kortaste varianten på 2,6 kilometer får du en trolsk upplevelse. Här passerar du genom den vintergröna Rhododendrondalen, och vandrar nedanför Billingens kant. På vägen passerar du spår från gamla tvättinrättningar intill den porlande bäcken.

Fotograf: Tobias Andersson

Vill du ha en vidunderlig upplevelse vandrar du den något längre varianten på 8,1 kilometer och får utöver Rhododendrondalen dessutom uppleva de ståtliga diabaspelarna och majestätiska utsikten vid Ryds Grottor på Billingens östra sida.

Är du sugen på en ännu längre utmaning och en historisk upplevelse kommer du dessutom att få njuta av de vackra lövskogarna nedanför Billingens brant. Här kan du också utforska de fantastiska ravinerna där berglagren ger sig till känna och se spår av den gamla hålvägen som en gång ledde uppför berget.

Fotograf: Tobias Andersson

Transport: Beställningstrafik via västtrafik minst 1 timme innan avresa. Ring tel: 0771-919090 för att förbeställa din resa upp till Billingen. För mer info gå in på  www.vasttrafik.se Med bilen följer du skyltning till Billingens fritidsområde. Ta sedan rakt i första rondellen, passera hotellet och följ vägen. Sväng sedan höger in på en parkering precis intill Billingebadet ovanför isbanan. Suger det i mat- och fikatarmen så kan Billingehus och Toppen café och mat stilla din hunger.

Längd kort tur (gul markering): ca 2,6 km
Längd mellantur (rosa markering): ca 8,1 km
Längd lång tur (blå markering): ca 12,4 km
Karta: Se skylt vid start eller ladda ner kartan här. Samtliga delar är markerade rundslingor. Leden startar och slutar på samma ställe. 

 

BILLINGENS FRITIDSOMRÅDE - STORA STOLAN | Turen mellan Billingens Fritidsområde och Timmersdala karaktäriseras av de dramatiska branterna på Billingens östra sida. Här vandrar du förbi de mäktiga diabaspelarna vid Ryds Grottor och genom vintergröna skogar som tar dig vidare till bergets platå och dess vilande ängar. Du passerar också den lilla sjön Vallersjön som lämpar sig utmärkt för ett picknickstopp.

Transport: Utgå från Billingens Fritidsområde. Vandra norrut på Billingeleden och vik sedan av när du gått igenom Högsböla ängar så att du når Stora Stolan. Ta buss nummer 613 tillbaka till Skövde. För exakta  busstider, besök www.vasttrafik.se.
Längd: ca 19 km
Karta: Karta över hela Billingeleden hittar du här. 

Fotograf: Per Fredén

 

NORRA RUNDAN | Vandra över vilande vinterängar, skogar och rullande kullar. Den norra rundan är en rundvandring som bjuder på riktiga pärlor så som det förtrollande vattenfallet Silverfallet, Melldalaskogen och de vackra hagmarkerna vid Långesäter. 

Transport: Börja vid parkeringen vid Arvidstorp eller Högsböla ängar för att komma direkt på leden. Kommer du med kollektivtrafik börjar du lättast vid Silverfallet Karlsfors och tar buss nummer 613 till hållplats Karlsfors. För exakta busstider, besök www.vasttrafik.se.
Längd: Ca 20 km
Karta: Karta över hela Billingeleden hittar du här. 

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

ATT TÄNKA PÅ INFÖR VANDRINGEN:

1. Rätt kläder är A och O. Bomull andas dåligt så välj hellre ullkläder som både andas och värmer. Ta gärna med dig flera ombyten eller klä dig efter "lager på lager"-principen så att du kan hålla dig torr genom att byta eller ta av dig ett plagg när kroppen börjar bli svettig. 

2. Gå inte i helt nya skor. Skavsår kan förstöra vilken vandringsupplevelse som helst. Se till att ha gått in skorna innan du ger dig iväg på din vandring.

3. Välj en ryggsäck med midjebälte – det spar på ryggen och hjälper dig bära din packning bekvämt vare sig det är picknickväskan eller en flerdagspackning. 

4. Var rädd om dig. Ta med ett första-hjälpen-kit, lite extra mat och förstärkningsplagg. Om du ska ut och vandra själv bör du även berätta för någon anhörig var du tänkt åka ifall något oförutsett skulle hända under din vandring. 

5. Ha med dig extra strumpor och byt ofta. Blöta fötter ökar risken för skavsår!

6. Drick och ät regelbundet! Att vi gör oss av med mycket vätska sommartid är vi många som vet, men att vi gör av med ännu mer vätska på vintern är kanske inte lika känt. Under en dagsvandring vintertid bör du dricka minst 4 liter vatten. 

Fotograf: Tobias Andersson


Allemansrätten

I Sverige har vi allemansrätten som gör att vi alla har tillgång till naturen. Så fort du exempelvis är ute och går en promenad, tältar eller plockar bär i skogen använder du dig av allemansrätten. Det är en gammal sedvana som bör användas med omtanke. När vi är ute i naturen har vi inte bara rättigheter utan också vissa skyldigheter. Det innebär att man ska ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Lär dig mer om allemansrätten här

 

 

 

Andra läste också: