({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Celina Falck

Ellen tipsar!

Överallt på jorden har människor ristat och målat på berghällar och i grottor. Här i Tanum har människor från bronsåldern (1800 f.Kr – 500 f.Kr) knackat in tusentals bilder i landskapets släta berghällar.

Underslös Museum är ett av två hällristningsmuseum i Tanums världsarv. Vi har hälsat på Ellen Meijer som driver muséet tillsammans med Gerhard Milstreu.

- Vi har öppet under maj-oktober, men håller även öppet på förfrågan under resten av året. Vi har i över 30 år arbetat med att dokumentera hällristningar, och har gett ut flera böcker där man kan se dessa. Vi samarbetar med Göteborgs universitet och tar under året emot studenter som som ska lära sig mer om hällristningar och dokumentation. Det är ett oerhört intressant arbete, berättar Ellen.

 

Överallt på jorden har människor ristat och målat på berghällar och i grottor. Här i Tanum har människor från bronsåldern (1800 f.Kr – 500 f.Kr) knackat in tusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på Unesco:s Världsarvslista. Hällristningsområdet i Tanum togs upp på världsarvslistan 1994, som det femte svenska bidraget.

 

Inom världsarvsområdet, som är 45 km² stort, finns det ungefär 510 hällristningsplatser som tillsammans innehåller 10.000-tals bilder. Fyra av platserna är iordningställda med parkeringsplatser, gångvägar och skyltar: Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum. Litsleby är dessutom tillgänglighetsanpassad och utrustad med en taktil skylt.

Välkomna till Tanums Världsarv och Underslös Museum!

Mer om Tanums världsarv