({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: sillakademien.se

Uddevallas sillhistoria

Bohuslän karaktäriseras i mångt och mycket av härliga salta smaker, av dess omgivningar med historiska små fiskesamhällen och kunniga fiskare. Sillfisket är en stark tradition och skänker silverskimmer åt regionen - inte minst åt Uddevalla.

Vår blänkare och smakrika kulturbärare sillen, har i århundraden spelat en livsviktig roll - både som skafferi och skattkista. Sillen lade grunden till ofantliga rikedomar och arbetsplatser för tusentals lyckosökare som strömmade till Bohuslän från när och fjärran.

Sillperioden i Bohuslän inträffade ungefär en gång per sekel och under medeltiden var sillen en stor internationell handelsvara eftersom den saltades in och tålde förvaring och långa transporter genom Europa. Den stora sillperioden som ägde rum mellan 1747-1808 gav ett väldigt uppsving för Bohuslän och Uddevalla som då under ett antal år exporterade mer än 30 000 tunnor sill per år.

Då sillen i mitten av 1700-talet trängde djupt in i fjordar och vikar var den lätt att fiska. Byfjorden som slingrar sig ända in till Uddevalla centrum var en guldgruva under 1700-talets andra hälft och perioden kallas därför "Uddevallas guldålder". Staden var så full av sillsalterier att det infördes ett förbud om att frakta sillen på öppna vagnar. På Uddevallas ojämna kullerstensgator hände det nämligen att det från de överfulla lasterna trillade av sillar som blev liggandes i rännstenar och lämnade efter sig en fruktansvärd stank. Än idag finns dessa charmiga kullerstensgator kvar i Uddevallas centrum.

Ett av Uddevallas trankokerier låg på Svenskholmen, där Strandpromenaden passerar förbi idag. Fast stadens närmsta trankokeri låg där Hotel Riverside ligger idag. Där låg det dock inte så länge eftersom vindriktningen oftast var in mot staden och medförde en viss odör. Även om stanken var outhärdlig var den också förförisk och lockande att äta. Än idag har sillen en självklar plats på bordet under våra högtider - kanske speciellt julbordet?

Sillen har inte bara påverkat den bohuslänska historien utan också landskapets utformning. Visst du till exempel att Bohusläns kala klippor är en följd av att man högg ner växtligheten för att elda med på trankokerierna? Kanske är Skeppsviken, som idag är en av Uddevallas mest besökta badplatser under sommarhalvåret, ett resultat av sillperioden? Skeppsviken ligger nämligen precis intill Svenskholmen där trankokerier huserade under Uddevallas guldålder.

De stora sillperioderna i Bohuslän

  • Ca: 970-1030 (60 år)
  • 1175-1225 (50 år)
  • 1420-1490 (70 år)
  • 1556-1598 (32 år)
  • 1660-1680 (20 år)
  • 1747-1808 (61 år)
  • 1878-1898 (20 år)