({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

De Lavals promenad
Trollhättan

1,6 km, medel

Upptäck Trollhättans fallområde och se spännande historia blandad med storslagen natur. Promenaden tar dig både upp på skogbeklädda höjder med utsikt över den tomma fallfåran men också längs den mäktiga Oscarsbron och Åkersbergsvägen där vattnet alltid är nära.

 

Snabbfakta

Längd: 1.60 km
Tidsåtgång: 25 minuter
Svårighetsgrad: medel
Terräng: Naturstigar med ojämn terräng, jämn asfalterad väg

 

Vandra runt Trollhättefallen

Ingenting har påverkat Trollhättans historia så mycket som Trollhättefallen. Här växte de första industrierna upp och det var på grund av fallen som Trollhätte kanal och slussar konstruerades för att låta sjöfarten ta sig säkert förbi under sin resa söderut mot Göteborg eller norrut mot Vänern. 

Idag dånar inte längre fallen oavbrutet som de gjorde förr utan vattnet släpps på vid specifika tider under sommaren (på grund av det ansträngda energiläget så arrangeras inga fallpåsläpp under sommaren 2023 förutom under festivalen Fallens Dagar). Läs mer här.

Även om det inte är vatten i fallfåran så bjuds du på en fantastisk utsikt över området och det finns många spännande platser att upptäcka längs med vägen. Starta din promenad vid Hansenplatsen och börja med att vandra över Strömkarlsbron, prydd med statyn Strömkarlen, den lokala versionen av Näcken som innerst inne är en vänlig figur som straffade dem som kom till staden för att ställa till ofog.

Gå sedan upp för trappan och följ naturstigen. Här finns utsiktsplatser och ytor med bänkar och bord om du vill sitta ner en stund. Gå sedan ner för trappan och gå över Oscarsbron och se hur Göta älv fortsätter söderut efter vattenfallen, du ser också naturreservatet Älvrummet följa vattnet. Gå förbi Hojums vattenkraftstation och Trollhättans kyrka där du svänger vänster och följer Åkersbergsvägen tillbaka. 

En fika med bästa utsikten

Under promenaden längs med fallfåran finns flera platser där du kan sitta ner en stund med utsikt över området. Det finns tre platser med bänk och bord om du vill sitta ner och äta medtagen fika. Blicka ut över fallfåran, vattnet i kanalen och bortom det kan du precis se husen i centrum. I fallfåran kan du även se ruinerna från de gamla industrier som använde vattnets kraft. Här fanns bland annat kvarnar, sågverk och annat.

Idag används vattnet till att förse de två vattenkraftverken Hojum och Olidan, du kan också se övre delen av Hojumsstationen på andra sidan från Oscarsbron. 

Fotograf: VisitTV

Känn historiens vingslag runt varje hörn

För den historieintresserade är De Lavals promenad en spännande upplevelse, här finns flera platser med stor historisk vikt för Trollhättan. Du kommer bland annat se Ekeblads sluss, den första av de försöken som gjordes att låta båttrafiken komma förbi Trollhättefallen, som tyvärr misslyckades då. En liten avstickare från promenaden hittar du också Forngården, ett friluftsmuseum där hus från gamla Trollhättan har samlats. Ett måste är också att besöka Kungsgrottan, Trollhättans egen autografbok där kungligheter har ristat in sina namn sedan kung Adolf Fredrik år 1754.

Alla sevärda platser längst vägen finns listade på kartan.

Vem var Gustaf de Laval

Gustaf de Laval (1845-1913) var en svensk civilingenjör, filosofie doktor, uppfinnare och industriman som var en av 1800-talets mest produktiva uppfinnare i Sverige. Under sitt liv ägnade sig Gustaf de Laval sig åt många projekt bland annat i Trollhättan där han anlade industrier som var tekniskt intressanta med samtidigt extremt el-intensiva. Exempelvis anlade han på 1890-talet en fabrik för karbidframställning på elektrisk väg, en elektriskt kontinuerligt arbetande ljusbågsugn, cyklonugn för framställning av zink ur fattiga blyzinkmalmer och mer. 

Fakta om leden

Längd:

Promenaden är totalt ca 1.60 km lång.

Ungefärlig tid:

I lugn takt tar promenaden ca 25 minuter.

Markering:

Markeringen är en kortare metalskylt med en pil och vandringens namn.

Svårighetsgrad:

Promenaden längs med den tomma fallfåran innefattar ojämn terräng i skogsmiljö och ett par höga trappor. När du sedan kommer till Oscarsbron och vidare tillbaka på Åkersbergsvägen så är promenaden på jämn asfalterad väg. På grund av den ojämna terrängen vid fallfåran får vandringen en medel svårighetsgrad.

Start och mål:

Promenaden startar precis vid Strömkarlsbrons östra ände, nära Hansenplatsen. Här finns en skylt som beskriver området. Om du följer hela promenaden så kommer du tillbaka till samma startpunkt igen.

Hitta hit:

Hansenplatsen på Åkersbergsvägen ligger endast ca 500 meter från Drottningtorget i Trollhättans centrum. Det är med andra ord enkelt att ta sig hit till fots från centrum men om du vill ta bilen så finns det korttidsparkering vid Hansenplatsen. Parkeringsskiva krävs.

Karta:

Du kan se en digital karta av de Lavals promenad på Google Maps här

Det finns också en tryckt karta som du kan hämta på Trollhättans turistbyrå eller ladda ner som PDF här.

Kontaktinformation

Innovatum Science Center

Åkerssjövägen 16

461 53 Trollhättan


Telefon: +46 520 289 400


E-post: Skicka E-post

Hemsida: innovatum.se/