({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

Fotograf: Asaf Kliger

Så jobbar de största arrangörerna av ljusfestivaler med hållbarhet

Ljusfestivaler är en konstform som har potential att vara mer hållbar än andra. Här är exempel på hur några av Västsveriges största arrangörer av ljusfestivaler jobbar för att göra sina evenemang så hållbara som möjligt.


Konst som sätter ljus på kommunerna

I takt med att höstmörkret kommer krypande inleds också säsongen för ljusfestivaler. Att dessa populära och återkommande ljusevenemang sätter kommunerna och hela Västsverige på kartan är tydligt. De betyder enormt mycket för handeln, turismen och övriga näringsidkare.

Med rusande elpriser, påtagliga klimatförändringar och en tuff arbetsmarknad finns det dock mycket att tänka på för att skapa evenemang som är hållbara, både för miljön, socialt och ekonomiskt.

Fotograf: Patrik Gunnar Helin


Förlänger säsongen med fler arbetstillfällen

Smögen i norra Bohuslän är en populär semesterort dit turisterna vallfärdar under sommaren, men när hösten nalkas stänger butiker och restauranger ner för säsongen och lämnar Smögenbryggan i dvala. Ljuskonstfestivalen Island of Light startade 2018 och lockar tusentals besökare varje år. Tack vare att den arrangeras i början av september har företagen fått en anledning att hålla öppet längre.

– Att festivalen ligger där den ligger i kalendern har gjort att både krogar och boendeanläggningar valt att hålla öppet på helgerna hela vägen fram till evenemanget. Tidigare har det varit standard att man stängt för säsongen kring skolstarten, säger Dulce Ahlberg, initiativtagare till Island of Light.

Därmed har man lyckats förlänga sommarsäsongen med nästan en månad, vilket leder till mer turism och utökade arbetstillfällen i kommunen.

Fotograf: Asaf Kliger

Samma effekt med utökad säsong går att se i Alingsås där ljusfestivalen Lights in Alingsås har pågått sedan millennieskiftet. Till exempel har ett av stadens många kaféer, Ekstedts Bageri & Café, årets bästa månad intäktsmässigt under evenemangsperioden i oktober-november.

 

Skapar trygghet för stadens invånare

Ett syfte med Lights in Alingsås är att skapa trygga och vackra utomhusmiljöer där människor vågar och vill röra sig ute även under årets mörka tider.

– Sedan starten har fler än 15 ljusinstallationer fått permanenta placeringar runt om i staden – ett fint exempel på hur hållbar belysning hjälper till att öka tryggheten för invånarna i Alingsås, säger Camilla Boström, Event Manager för Lights in Alingsås.

Fotograf: Lights in Alingsås

Evenemanget inleds med en workshop mellan professionella ljusdesigners och internationella studenter. Även eleverna som går el- och energiprogrammet vid Alströmergymnasiet i Alingsås deltar och får chans till värdefull praktik.

 

Energiförbrukningen i fokus

Fördelen med ljusfestivaler är att man kan hålla nere behovet av material och tunga transporter jämfört med många andra konstformer. Men att genomföra ljusfestivaler i en tid då energiförbrukningen är i ropet väcker såklart en del åsikter.

Ett av regionens populära ljusevenemang är Nossan Ljusfestival som arrangerats i Grästorps kommun sedan 2008. Varje år promenerar omkring 20 000 besökare den upplysta slingan längs ån Nossan.

– Evenemanget har en årlig elförbrukning på 2000 kWh. Räknar man på 2 kr per kWh, vilket känns realistiskt idag, så blir det 4000 kr – och det är en mycket billig marknadsföring för kommunen, säger Claes Eriksson, initiativtagare till Nossan Ljusfestival.

Fotograf: Nossan Ljusfestival

Lights in Alingsås förbrukar ungefär 10 000 kWh vilket är mindre än årsförbrukningen för en mindre villa.

Ett nyare tillskott bland ljusevenemangen är Winter Lights på Gunnebo, strax utanför Göteborg. Under denna ljus- och ljudpromenad används i största möjliga mån LED-belysning.

– 98 % av belysningen är LED-ljus, vilket är en av de mest hållbara ljuskällorna eftersom den inte producerar några giftiga ämnen, kräver färre ljusarmaturer, drar mindre ström och har en livslängd som kan vara upp till sex gånger längre än annan belysning, säger Bozo Rasic på arrangören FKP Scorpio.

Ljud- och ljusinstallationerna på Gunnebo är dessutom utformade på ett flexibelt sätt för att samma konstruktioner ska kunna användas som grund för kommande års arrangemang.

 

Evenemang på naturens villkor

Alla former av evenemang där man samlar en stor grupp människor sliter på något sätt på naturen. På Lights in Alingsås har man gjort vissa förändringar för att främja den biologiska mångfalden.

– Vi har programmerat en särskild nattscen för installationerna, vilket innebär att armaturerna går ner i effekt och till viss del släcks ner helt, för att ta hänsyn till den biologiska mångfalden, säger Camilla Boström.

När det gäller Island of Light har man lyckats hitta en nisch som är både världsunik och på naturens villkor.

– I normala fall anordnas festivaler av detta slag i världsstäder som New York, Sydney eller Berlin. Att skapa ljuskonst på det vis vi gör här helt i samklang med naturen är helt unikt och något som verkligen sätter Smögen på den internationella ljuskonstkartan, säger Dulce Ahlberg.

Fotograf: Asaf Kliger

Även Island of Light släcker ner sina konstverk vid midnatt för att inte störa nattlivet för djur och invånare.

Winter Lights på Gunnebo har tagit hjälp av en konsult som specialiserar sig på bevarande av vilda djur för att se vilken eventuell effekt evenemanget har på framför allt de nattaktiva djuren. Verktyg som ljudmätare och IR-kameror har använts för att studera påverkan på djuren och deras beteende. Ljusinstallationerna är även placerade inom begränsade områden för minimal påverkan.

– Den enda känsliga arten som konsulten identifierade var fladdermöss, och det ansågs att ljud- och ljuspromenaden inte skulle påverka fladdermössen negativt, säger Bozo Rasic.

Fotograf: Winter Lights på Gunnebo


Gör vad du kan – res kollektivt!

Du vet väl om att det går att resa kollektivt till samtliga ljusfestivaler, antingen med tåg eller Västtrafiks bussar? Välkommen!

 

Tips på vidareläsning:

Hållbarhetsklivet bidrar till en mer hållbar besöksnäring

Vill du veta mer om hur besöksnäringsföretagen och kommunerna i Västsverige jobbar med hållbarhet? Då kan du surfa in på Hållbarhetsklivets hemsida. Hållbarhetsklivet drivs av Turistrådet Västsverige och är Västra Götalands samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Det baseras på de fyra grundläggande principerna:

  1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  2. Bra för både boende och besökare
  3. Fler besökare när och där det inte är fullt
  4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

hallbarhetsklivet.se