({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kanalfesten i Grundsund, Skaftö 19-20 juli 2019

Fotograf: Margareta Anderberg

Kanalfesten Grundsund 2019

  • 08 mar, 2020
  • Margareta Anderberg

För sjätte året arrangerade Skaftö Öråd (i år i samarbete med Destination Skaftö och Studieförbundet Vuxenskolan) Kanalfesten i Grundsund 19-20 juli 2019. Festen genomfördes initialt de första fem åren till minne av att det var 100 år sedan Grundsunds kanal och hamn byggdes under åren 1914-1918. Sommaren 2019 fick denna populära Kanalfest en fortsättning och som tidigare år blev Kanalfesten en stor succé med många besökande.

Årets program:

Kanalfesten Program 19-20 juli 2010.pdf

Vuxna och barn, Grundsundsbor, Skaftöbor och tillresta besökare från övriga Sverige, våra grannländer och Schweiz, Tyskland, Italien med flera länder umgicks, tävlade, åt och lyssnade på musik i dagarna två. Räddningstjänsten uppskattade att det var över 1 500 personer på Östra kajen på lördagen i samband med Kanalstafetten.

Årets vinnare i SM i Makrillfiske

SM i Makrillfiske, anordnad av Makrill Akademien inledde fredagen. 46 personer hade anmält sig till SM (Skaftö Mästerskapen) i Makrillfiske som inledde Kanalfesten på fredag morgon. Vinnare i klassen flest makrillar blev Magdalena Slotteng som drog upp 19 stycken. Vinnare i klassen största makrill blev Robert Carlen med en makrill på 560 gram och i klassen minst makrill "vann" Kjell Göthesson och Annika Antonsson med makrillar på 105 gram. 

Fotograf: Margareta Anderberg

Carina Sörensson – Årets Räkskalardrottning

På lördagseftermiddagen var det så dags för räkskalartävling med Rasmus Olsson, bördig från fiskelaget Atlantic familjen, som tävlingsledare och domare. 14 deltagare kämpade om heder och ära i denna viktiga gren i Grundsund där fisket har och har haft en central roll. 22 räkor skulle skalas och efter två minuter och en sekund stod det klart att Carina Sörensson tog hem segern och blev årets räkskalardrottning.

Intervju med Carina Sörensson, vinnare av Kanalfestens räkskalartävling 2019. Film & edit: Peter Lundberg

Årets räkskalartävling på Kanalfesten 2019. Film & edit: Peter Lundberg.

Kanalstafetten

I Kanalstafetten tävlar man i tre etapper. Sträckorna är Kajakpaddling 1 500 m i kanalen, löpning 1500 m genom samhället och simning 100 m i hamnbassängen. Det blev en oerhört nervkittlande slutstrid i simning där Elsa Karlström från Team OVE säkrade segern med bara en hundradels sekunds marginal till tvåan. Team OVE består av syskonen Oscar, Victor och Elsa Karlström

Vinnarintervju med Team OVE - Vinnare av kanalstafetten 2019. Film & edit: Peter Lundberg.

Provsmakning av tång

På Fisketorget i Grundsund kunde man köpa fika med hembakt och lyssna till Annika Dahlberg och Klas Berntsson som spelade och sjöng innan det var dags för Fredrik Gröndahl, docent, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH i Stockholm och verksam på Kristinebergs Marina Forskningsstation att berätta om tång som ätbar råvara. Efter föredraget fanns chans att få provsmaka, vilket många tog chansen att göra.

Fotograf: Margareta Anderberg

Mat och kaffeservering med hembakt

Grundsunds restauranger Krögens Fisk & Krog, Smultron & Tång och Pelles Rökeri hängde på Kanalfesten och serverade Kanalspecial till lunch under fredag och lördag.

Bakverk av alla de olika slag gjorda med mycket kärlek och skicklighet var som vanligt mycket uppskattat. Detta är definitivt en viktig ingrediens för att göra Kanalfesten lyckad.  Tack alla ni fantastiska personer som ställer upp och bakar, fixar kaffe och säljer fika och korv med bröd !

Fotograf: Margareta Anderberg

Öppen kyrka och kulturbåtar

I Grundsunds kyrka spelade Lowe Pettersson fin sommarmusik varvat med Morgan Carlsson som berättade om kyrkans historia från sent 1700-tal.

Fotograf: Margareta Anderberg

Vid Östra kajen kunde man gå ombord på både det tvåmastade skolsegelfartyget T/S Kvartsita och LL158 Sandö, som är en av de sista stora vita motordrivna träfiskebåtarna som gick på långafiske till Shetland och där Klas Berntsson var sista skeppare.

Intervju med Klas Berntsson LL158 Sandö, siste skeppare och ägare innan Bohusläns Museum övertog ägarskapet.

På lördag förmiddag bytte T/S Kvartsita skepnad och blev piratskepp till många barns förtjusning, vilka klädde ut sig till pirater och gick på skattjakt.

Fotograf: Margareta Anderberg

Femkamp, fiskdamm och barnloppis

För de yngre fanns olika aktiviteter att välja på under Kanaldagarna. Femkampen som leddes av Ola Lindholm lockade många och kön till fiskdammen var lång under fredagen. Barnloppisen med begagnade leksaker och barnkläder, där barnen stod för försäljningen, blev också mycket uppskattad.

Konsert och bryggdans

Populära coverbandet Pommac uppträde fredag kväll i Skäddhålan för drygt 330 personer och på lördagen var det dags för Christian Bergkvist, som stod för musiken till kvällens bryggdans. Pelles Rökeri hade flyttat ut sina barer till Skäddhålan dessa dagar.

Fotograf: Margareta Anderberg

Morgonyoga, guidade turer och fotokonst

Lördagen startade klockan nio med morgonyoga och hälsofrukost i Grundsunds Marina där man sedan under förmiddagen bl a kunde pröva på SUP-Stand Up Paddle Board och ta en provtur med en eldriven utombordsmotor. Under dagen kunde man följa med på guidade turer både med båt i skärgården eller till fots genom Grundsunds samhälle. I Grundsunds båtklubb ställde fotograf Tobias Ardstål ut sina fotografier med Grundsundsmotiv som man också kunde köpa.

Fotograf: Margareta Anderberg

Sjöräddningen och Räddningstjänst på plats

På fredagen visade Sjöräddningen upp sig vid Östra kajen och på lördagen var det Räddningstjänstens tur att göra ett besök och berätta om sin verksamhet samt att övervaka Kanalstafetten.

Fotograf: Margareta Anderberg

2020 utökas firandet

Nästa år antar firandet en ny skepnad. Då ska hela Skaftö involveras.
- Då ska det heta SkaftÖdagarna, berättar Catharina Ragnestål, projektledare för firandet.
- Vi kommer behålla godbitarna från Kanalfesten - kanalstafetten, makrillfisket och räkskalartävlingen till exempel men sedan bygga på med nya aktiviteter. Vi har diskuterat olika varianter. Man kan antingen ge de stora tätorterna en egen dag eller dela upp ett antal dagar på olika ämnen, som t ex Kultur och Hembygds-dagen, Sportens dag, Barnens dag, Havets dag. Hur vi än beslutar så kommer det att involvera stora delar av ön framöver!

Fotograf: Margareta Anderberg