({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Formulär i artikel

Fotograf: Jonas Ingman

Skapa ett formulär

Ett formulär skapas i två steg, först skapas en formulärbehåller där man exempelvis fyller i text och skapar tackmeddelande. I steg två ska formuläret fyllas med ifyllbara element. När formuläret är klart så ska det dras in i texteditorn för en artikel, på samma sätt som man drar in en artikelbild.

• Klicka på Växla resursfönster uppe till höger. Nåla fast fönstret.

• Klicka på Inställningar som ser ut som ett kugghjul och välj Lägg till Gadget.

• Lägg till Formulär och Formulärelement. Under Formulärelement ligger de olika delarna som bygger formuläret och under Formulär skapas Formulärbehållare, det är även här man hämtar datan som kommer in.

• Öppna delen Formulär och klicka på menyn, de tre strecken, vid din kommunmapp. Välj Nytt  block och välj Formulärbehållare, skriv ett namn och klicka Ok.

• Fyll i:
    • Formulärtitel: visas som en rubrik för formuläret
    • Beskrivning: en beskrivande text som visas under formulärtitel.
    • Bekräftelsemeddelande och Visa sammanfattande bekräftelsemeddelande efter formuläret skickats: med dessa val ifyllda skapas en pop up-ruta med den ifyllda informationen när man klickar på Skicka-knappen.
    • Visa sida efter formuläret har skickats: två sätt att använda ett tackmeddelande. Här kan man länka till en extern tacksida.
    • Visa meddelande efter formuläret skickats (visas inte om användaren skickas till en ny sida efter postning): fyller man i tackmeddelandet här så kommer meddelandet upp på samma sida som formuläret ligger på när man klickar på Skicka.
    • Klicka i: Tillåt anonyma postningarTillåt flera formulärpostningar från samma IP-adress/cookie och Visa navigeringsfält om formuläret har flera steg.

• Nu är denna del klar och det är dags att börja bygga formuläret.

Text - kan användas för delar som exempelvis namn och epost.

Textruta - kan användas i delar där man ska kunna fylla i mer text.

Lista med kryssruta och alternativknappar - välj denna för att kunna ha val med ett eller flera val.

Skickaknapp - används för att kunna skicka i det ifyllda formuläret.

Bygg ditt formulär

• Grundelement: klicka på skapa ett nytt element
  • Välj det Element du vill ha överst i ditt formulär. Vid klick på ett val hamnar du åter igen på formulärsidan.

• Klicka på Redigera via dom tre strecken i ditt formulärblock.
  • Döp blocket under Namn (syns inte utåt).
  • Etikettnamn: den rubrik som syns i formuläret.

• Validering, vanliga val att välja mellan:
    • Obligatoriskt: om fältet måste fyllas i för att kunna skicka formuläret.
    •
  • Klicka på Publicera
  • Forsätt att lägga till fler element till du fått in den information du vill ha.

• Åtgärdselement: klicka på skapa ett nytt element och välj Skickaknapp under Åtgärdselement.
  • Klicka på Redigera via dom tre strecken i ditt formulärblock.
  • Döp blocket under Namn (syns inte utåt).
  • Etikettnamn: den rubrik som syns i knappen. Skicka ligger som default.

Dra in formulär i en artikel

• Klicka på din artikel i Epiträdet.
  • Klicka på din kommunmapp under delen Formulär på högersidan.
  • Ta tag i ditt formlär/formulärbehållare dra och släpp i texteditorn i artikeln.
  • Klicka Publicera

Hämta ut data

• Klicka på din kommunmapp under delen Formulär på högersidan.
  • Välj Formulärdata vid de tre strecken vid aktuellt formulär.
  • En ny sida öppnas med den inkomna datan.
  • Här kan man välja att markera alla träffar och sedan exportera ut listan som XML och öppnas i Microsoft Excel.

Rensa data

Tänk på att tömma datan när formuläret inte är aktuellt. Detta gör du enkelt genom att gå till din mapp under Formulär. Klicka på menyn och välj Formulärdata. Markera alla poster och klicka på symbolen för papperskorg.

Hittade du ingen lösning på problemet?

Har du letat runt på supportsidan utan att hitta en lösning på ditt problem? Då kan du skicka in frågan som ett supportärende så hjälper vi dig!

Vänliga hälsningar,

Redaktionen på Turistrådet Västsverige