Start- och portalsida

Fotograf: Martin Wikestad

Varje kommunsida inom vastsverige.com har en Startsida och valfritt antal Portalsidor. Val av block och hur man bygger upp sin sida ser likadant ut oavsett om det är en startsida eller en portalsida. Därför kommer vi i manualen bara benämnda sidan som Portalsida.

Skapa eller redigera en portalsida

1. Klicka på namnet på din startsida i trädet på vänster sida i Episerver.
  2. Sidan öppnas och du kan börja arbeta med din sida.
  • Fliken Innehåll: här skapas och redigeras innehållet på sidan.
  • Fliken Navigering: här skapas Menyn och Sidfoten.
  • Fliken SEO: här läggs Metarubriken och Metabeskrivningen in.

Toppbild till portalsida

Toppbilden är den bild som visas överst på sidan.

1. Klicka på Skapa ett nytt block vid Bildspel för att skapa en ny toppbild.
    (vill du istället redigera en befitlig toppbild så klicka i stället på de tre strecken i blocket och
    välj Redigera.)
  2. Skriv ett namn för blocket vid Namn, ex “Toppbild”
  3. Skriv en rubrik i fältet Rubrik och eventuellt en undertext i fältet Text. Texterna syns på bilden i toppen.
  4. Klicka på + eller på knappen Lägg till ny fil vid bild. I Image Vault väljer du vilken bild du vill
    ha. Markera bilden och klicka på Lägg till.

5. Under bilden finns fyra olika val med kryssrutor.
    • Aktivera lazy loading för bilden (fyll i inte i denna)
    • Dölja fotografens namn (rekommenderas)
    • Högre bild i mobilläge (rekommenderas)
    • Vänsterställd text (Rubrik och eventuell text lägger sig till vänster i toppbilden)
    • Ta bort mörk toningen över bilden (om bilden i sig är så pass mörk att rubriktexten
    blir läsbar kan man välja att klicka ur mörk toning). Detta används i undantagsfall.

6. Under Etikett väljer du en färg (detta är obligatoriskt men syns inte ute på webben)
  7. Knapp över bild och Knappar används inte längre så fyll inte i något här.
  8. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa. Du kommer då tillbaka till startsidan

Skapa en Puffram

1. Under delen Innehåll väljer du Skapa ett nytt block
  2. Välj Puffram.
  3. Skriv in ett namn på pufframen i fältet Namn. Klicka på Skapa.
  4. Välj Redigera för att öppna pufframen.
  5. Klicka i rutan Luft mellan block för att skapa mellanrum mellan puffarna.

Nu är det dags att börja skapa puffar för innehållet på din portalsida.

Text-, bild- och videopuff

Textpuff

Finns i storlekarna 4xAuto, 2x3, 2x2, 2x1, 1x2, 1x1.

1. Klicka på Skapa ett nytt block.
  2. Välj Textpuff. Fyll i Namn på puffen.

3. Under Egenskaper som krävs sätter du storlek och färg. Dessa storlekar finns:
    • 4xAuto är en textpuff som har fullbredd men ingen begränsning på höjden.
    • Övriga puffar är: 2x3, 2x2, 2x1, 1x2, 1x1.

4. Under Ytterligare egenskaper, fyll i:
    Rubrik (syns utåt)
    Text: en beskrivande text (syns utåt)
    Beskrivning: text som läggs i denna del skriver över text som ligger i fältet Text. Fördelen med att lägga text här är att man har tillgång till en editor där man bland annat kan ändra format på text och länka.
    Namn: den text som ska stå på knappen, tänk på att knapptexten ska beskriva det som länken avser.
    Url: lägg in vilken länk knappen ska gå till. Klicka på rutan bredvid länkfältet och välj typ av länkning:
    - Sida:här länkar du till sidor inom Epi.
    - Media: här länkar du till uppladdade filer från mappar under Media t ex pdf:er.
    - E-postadress – klistra in eller skriv epostadressen
    - Extern länk – klistra in eller skriv in den externa url:en.
    • Välj Typ av knapp. Läs mer om knappar hur du använder knappar här.

5. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa. Du kommer då tillbaka till
    pufframen och kan klicka Publicera.

6. Längst ner kan man välja att:
    - Centrera text (Horisontellt):
    - Horisontellt och vertikalt centrerad text: detta innebär att texten lägger sig i mitten, både horisontellt och vertikalt.

Text- och bildpuff

Finns i storlekarna 2x1, 2x2, 4x2.

1. Klicka på Skapa ett nytt block.
  2. Välj Text- och bildpuff. Fyll i Namn på puffen.

3. Under Egenskaper som krävs, välj:
    Storlek på puffen.
    Bild: klicka på + eller på knappen Lägg till ny fil vid bild och välj en bild i Imagevault.
    Färg: val av färg för plattan där rubrik och beskrivande text ligger.

4. Under Ytterligare egenskaper, fyll i:
    Rubrik (syns utåt)
    Text: en beskrivande text (syns utåt). Tänk på att inte skriva för långa texter.
    Beskrivning: text som läggs i denna del skriver över text som ligger i fältet Text. Fördelen med att lägga text här är att man har tillgång till en editor där man bland annat kan ändra format på text och län
    • Namn: den text som ska stå på knappen, tänk på att knapptexten ska beskriva det som länken avser.
    • Url: lägg in vilken länk knappen ska gå till. Klicka på rutan bredvid länkfältet och välj typ av länkning.
    • Välj Typ av knapp. Läs mer om knappar hur du använder knappar här.

5. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa. Du kommer då tillbaka till
    pufframen och kan klicka Publicera.

Bildpuff

Finns i storlekarna 1x1, 1x2, 2x1, 2x2, 4x2, 2x3

1. Klicka på Skapa ett nytt block. Välj Bildpuff. Fyll i Namn på puffen.
  2. Under Egenskaper som krävs väljs storlek på puffen.
  3. Under Ytterligare egenskaper, fyll i:
    Rubrik: (syns utåt)
    Text: en beskrivande text (syns utåt). (detta används för bildpuffar 4x2, 2x3, 2x2, 2x1, 1x2).
    Bild: klicka på + eller på knappen Lägg till ny fil vid bild och välj en bild i Imagevault.
    Ta bort mörkt överlägg på bild: om bilden är tillräckligt mörk att rubriken blir läsbas kan
    man välja att klicka ut det mörka lagret. Gör bara detta i undantagsfall!
    Länk: klicka på rutan bredvid länkfältet och välj typ av länk.
    Bild: klicka på + eller på knappen Lägg till ny fil vid bild och välj en bild i Imagevault.
    (Liggande bilder brukar fungera bäst i de flesta puffar).
  4. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa. Du kommer då tillbaka till pufframen och
    kan klicka Publicera.

Tillval!
Datumval som en visuell funktion för att till exempel lyfta evenemang. Lägg till de datum du vill ska visas i bildpuffen.

Att tänkta på för bildpuff:
• Text som läggs i rutan Text syns enbart för bildpuffarna 4x2, 2x3, 2x2, 2x1, 1x2.
• Titta på hur bilderna beskärs både i desktop och i mobilen.

Videopuff

Finns i storlekarna 1x1, 2x1, 2x2, 4x2

1. Klicka på Skapa ett nytt block. Välj Videopuff. Fyll i Namn på puffen.
  2. Under Egenskaper som krävs väljs:
    Storlek på puffen.
    Färg: val av färg för plattan där rubrik och beskrivande text ligger.

3. Under Ytterligare egenskaper fyller du i:
    Rubrik (syns utåt)
    Göm beskrivning: klicka i rutan om du inte vill att beskrivande text från Youtube eller
    Vimeo ska visas vid uppspelning av filmen.
    Enbart bild: klicka i för att bara ha filmen och välja bort textplattan.
    Video: avvakta med denna del
    Text: en beskrivande text (syns utåt). Tänk på att inte skriva för långa texter.
    Bild: klicka på + eller på knappen Lägg till ny fil vid bild och välj en bild i Imagevault.
    Namn: den text som ska stå på knappen, tänk på att knapptexten ska beskriva det som länken avser.
    Url: lägg in vilken länk knappen ska gå till.
    Typ av knapp: Läs mer om knappar hur du använder knappar här.
    • Klicka på Skapa
    • Öppna videopuffen igen för att lägga in kopplingen till en video.
    • Klicka på Skapa nytt block under Video. Välj Vimeo-video eller Youtube-video. Vid Video-id, klistra in det ändelsen från video-url:en. Fetmarkerat i exemplen:
    - https://vimeo.com/116538685
    - https://www.youtube.com/watch?v=dR0yNaHlQrQ

4. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa

Tillval!
För videopuff 1x1 visas enbart bilden för filmen, ej rubrik, text eller länk

Avdelare

Används ofta för att skapa sektioner på sidan inom ett ämne eller gruppering. Det går även att välja textpuffen med iställning 4x2 som en avdelare på portalsidan.

1. Klicka på Skapa ett nytt block.
  2. Välj Avdelare. Fyll i Namn på avdelaren.

3. Under Ytterligare egenskaper, fyll i:
    Rubrik (syns utåt)
    Text: en beskrivande text (syns utåt)
    Knapptext: den text som ska stå på knappen, tänk på att knapptexten ska beskriva det
    som länken avser.
    • Välj Typ av knapp. Läs mer om knappar hur du använder knappar här.
    • Länk: klicka på rutan bredvid länkfältet och välj typ av länkning.

4. När du är klar med alla inställningar klicka på Skapa. Du kommer då tillbaka till
    pufframen och kan klicka Publicera.

Listning på portalsida

Skapa listning- eller urvalssida

Har ni tidigare skapat listning- eller urvalssidor så kommer ni att känna igen stegen eftersom funktionen är hämtat från den sidtypen. En fördel med att lägga en listning på en portalsida är att man kan lägga till puffar ovanför själva listningen.

För att lägga till en listning. Välj en redan befintlig eller skapa en ny portalsida. Som på övriga portalsidor så finns Toppbild för den översta bilden samt Innehåll där man skapar portalsidans block. Under dessa delar ligger delen Listning/urval och det är här som listningen eller urvalssidan skapas.

• Gå till delen under Listning/urval och klicka på skapa ett nytt block.
  • Namnge blocket och klicka på Listning/urvalsblock.
  • Välj om du vill visa kartan genom att klicka i Visa karta.
  • Den första delen som innehåller Rubrik, Text, Bild låter vi vara tomma eftersom vi vill bara exponera själva listningen på portalen. Rubrik, bild och inledande text har vi lagt i andra puffar.

• Listningssida:
    • Klicka i vilka sidtyper vi vill exponera exempel WorldEvent.
    • Under Sortering finns flera val i vilken ordning innehållet ska visas.
    • Sen följer flera val hur du vill att innehållet ska filtreras. Fyll i det som passar din listning: tag, område, gruppering eller kategorier.
    • Som på vanliga listningar så kan man också lägga till Tillåt besökaren att
      filtrera.
    • Klicka på Publicera.

• Urvalssida:
    • För att skapa en urvalssida så låter man delen under listning vara tom.
      Istället går man till delen Urval och drar in varje evenemang för sig.

Fria block på portalsida

Skapa listning med fria block

Listning med fria block kan skapas på portalsidor i Episerver och kan användas som ett alternativ till de klassiska listnings- och urvalssidorna.

• Gå till en portalsida och klicka på Skapa ett nytt block i rutan som heter Listning/urval.
  • Välj blocket som heter Listning med fria block och döp det till ett relevant namn.

• Här kan du göra en del val. Dessa går också att återkomma till i rederingsläget senare.
    • Visa karta: välj om du vill att kartan ska vara synlig för besökaren.
    • Låt användaren filtrera: välj om användaren ska kunna filtrera på till exempel geografiskt område eller kategorier.
    • Sortera slumpvis: välj om du vill att ordningen på puffarna i listningen ska variera slumpmässigt varje gång besökaren uppdaterar sidan i webbläsaren. Bra funktion om du gör en lista där du vill att alla puffar ska få samma chans att bli lästa. Om du själv vill bestämma ordning i listningen så lämnar du rutan tom.
    • Vänsterställd text för urvalsblock: välj om du vill att beskrivningen i puffarna i listningen ska vara vänsterställd. Default är att allt är centrerat. Notera att rubrik, plats och knapp alltid är centrerat, det är alltså bara beskrivningen som kan justeras. Vi rekommenderar att du kryssar i rutan om du har mycket text i puffarna eftersom det blir mer lättläst.
    • Öppna listade blocken i nytt fönster: välj om du vill att samtliga länkar (de gula knapparna) på listningssidan ska öppnas i ett nytt fönster för besökaren. Default är att länkarna öppnas i samma fönster vilket också är det vi rekommenderar utifrån tillgänglighet.

• Klicka på Skapa uppe i högerhörnet.

Fyll listningen med fria block

• Gå tillbaka in i listningsblocket genom att trycka på trestrecksmenyn och Redigera.
  • I rutan för urval väljer du Skapa ett nytt block.
  • Här finns ett antal oblitoriska fält att fylla i. Börja med att fylla i och spara sedan ditt arbete innan du går vidare.
    • Namn: Döp blocket till något relevant. Detta fält syns
      inte för besökaren.
    • Bild: Välj en bild från Imagevault. Det går bara att lägga
      till en bild per puff.
    • Rubrik: Skriv en passande rubrik.
    • Beskrivning: Här skriver du brödtexten till din puff.
      Det går att formatera texten (fetmarkera osv.) och skapa
      punktlistor. Texten kan inte vara längre än vad som ryms i
      puffen (cirka 280 tecken). Testa dig fram!
    • Plats: Skriv lämplig plats eller företag. Texten visas i
      puffen med en statisk kartnål framför.
    • Text på knapp: Skriv vad det ska stå för text på den gula
      knappen.
    • Länk: Välj vilken sida knappen ska länka till. Det går att
      länka antingen till en sida i Epi eller till en extern sida,
      vilket är en skillnad gentemot ett klassiskt listnings- och
      urvalsblock där det bara går att länka till befintliga sidor
      i Epi.

Spara ditt arbete

• Därefter finns ytterligare egenskaper att fylla i, men innan du gör det bör du spara blocket genom att klicka på Skapa uppe i högerhörnet.

Fortsätt fylla i fler egenskaper

• Gå tillbaka in i listningsblocket genom att trycka på trestrecksmenyn och Redigera. Därefter kan du fylla i fler valfria fält om du vill.

Fliken Innehåll

• Etikett: Det finns en möjlighet att lägga till en etikett med valfri text på din puff, men det är inte obligatoriskt. Etiketten har blå bakgrund (färgen går inte att ändra) och lägger sig uppe i vänsterhörnet på bilden i puffen.
  • Avpubliceringsdatum: Denna funktion behöver du bara använda om du vill att puffen ska avpubliceras automatiskt på ett särskilt datum. Exempelvis om du vill göra en listning med tidsbegränsade erbjudanden. När datumet du fyllt i har anlänt så kommer puffen inte längre vara synlig för besökaren. Du kan dock fortfarande komma åt puffen i Epi, ifall du vill återanvända den vid ett annat tillfälle. Puffen får en röd klocka i resursfönstret när den
    blivit avpublicerad.
  • Karta: Om du vill att besökaren ska kunna använda kartvyn ovanför listningen så fyller du i platsen här. Om du valt att inte visa kartan i listningen så kan du lämna kartan tom.

Flikarna Område och Kategori

Om du valt att besökaren ska kunna använda filtreringsfunktionen ovanför listningen så kan du kryssa i relevanta kategorier på dessa flikar. Om inte så kan du strunta i dem.

Filtreringen fungerar som så att de huvudkategorier du fyllt i på några av puffarna i listningen, det är de kategorierna besökaren kommer att kunna filtrera bland. Så har du valt att bara fylla i område så kommer till exempel inte boendekategorin att visas för besökaren i filtreringen.

Publicering

Klicka på Publicera uppe i högerhörnet när du är klar. Titta gärna så att allt ser bra ut, både på datorn och i mobilen.

Tips för att spara tid!

Här kommer ett tips för att spara tid när du ska sätta upp en listning med fria block.

• Skapa ett block enligt instruktionerna.
  • Kopiera blocket i resursfönstret till höger och klistra in det flera gånger i samma mapp i resursfönstret.
  • Öppna de kopierade blocken och ändra alla fält som du vill på en gång utan att behöva skapa och öppna upp blocken igen. Det sparar mycket tid!

Relaterat / Slider på portalsida

Blocket ”Relaterat innehåll” kan användas för att visa upp artiklar, evenemang, leder, företagssidor eller portalsidor i en slider på en portal- eller startsida. Relaterat innehåll skiljer sig från övriga block då den inte skapas i en puffram. Det här innebär att kommer att behöva dela upp sidan på flera pufframar beroende på var på sidan man vill ha det relaterade innehållet.

På startsidan för vastsverige.com har vi 1 block med relaterat innehåll som visar säsongens populära evenemang. Här jobbar vi med tre pufframar för att få in relaterat mellan puffarna med blocken. Se bild.

Skapa relaterat innehåll med urval

• Klicka på Skapa ett nytt block under delen Innehåll i redigerarläge.Välj blocket Relaterat innehåll.
  • Namnge blocket och klicka på Skapa.
  • Öppna blocket genom att klicka på Redigera vid hamburgermenyn.
  • Under Title skriver du den rubrik som ska synas för besökaren ovanför
    blocket.
  • För att få in länkar i blocket så letar du upp den sida, i trädet, som du vill lägga. Vänsterklickar, håller in och drar in och släpper i rutan för blocket.
  • Fortsätt att lägga till fler sidor på samma sätt.
  • Det kan vara både artiklar, portalsidor, evenemang, företagsblad och
    ledsidor.

Utefter vilka sidtyper man väljer att dra in i relaterat så klickar man i de
rutor som passar:

• Inkludera portalsida: klickas i för att portalsidor ska exponeras.
  • Sortera på evenemangsdatum: klickas i för att evenemang ska
    visas i datumordning.
  • Slumpmässig sortering: denna klickas i för att ordningen på exempelvis artiklar och portalsidor ska ändras om besökaren uppdaterar webbläsaren.

Skapa Relaterat innehåll med listning

• Gå till fliken Listning.
  • Klicka i Hämta evenemang som listning (istället för urval).
  • Ställ in vilka sidtyper du vill lista.
  • Sortering: Ange hur dom ska sorteras. Exempel efter Namn eller Datum
  • Antal träffar i slider: ange hur många träffar som ska visas.
  • Hämta evenemang som inträffar mellan (start): vill du ange från när evenemang ska hämtas. Ange datum här.
  • Hämta evenemang som inträffar mellan (slut): vill du ange hur länge evenemang ska hämtas. Ange datum här.
  • Filtrering: här kan du fylla i hur du vill att listningen ska filtreras, på tag, område, gruppering eller kategorier.
  • Klicka på Publicera.

Hittade du ingen lösning på problemet?

Har du letat runt på supportsidan utan att hitta en lösning på ditt problem? Då kan du skicka in frågan som ett supportärende så hjälper vi dig!