({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Shahrzad Kiavash på Nordens Ark

Fotograf: Robert Dahlberg

Tillgänglighet i vardagen – med Shahrzad Kiavash

2012 låg Shahrzad Kiavash för döden med en svår blodförgiftning. Hon kämpade för livet under en hel månad men överlevde och fick amputera båda underbenen. 10 år senare lever Shahrzad ett minst lika aktivt liv som någonsin innan. Hon har tävlat i triathlon och berättar om sin livsresa via föreläsningar och sina sociala medier.

I slutet av augusti besökte hon Västsverige genom ett samarbete med Tillgänglighetsdatabasen – den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om tillgänglighet i vardagen på nätet. Tillsammans med sin familj besökte Shahrzad Nordens Ark i Hunnebostrand och Vann Spa i Brastad.


Varför ville du samarbete med Tillgänglighetsdatabasen?

  • Jag hade själv aldrig hört talas om Tillgänglighetsdatabasen, men kände direkt när jag fick frågan att detta var något jag ville lyfta i mina kanaler. Det är viktigt att lyfta frågor om tillgänglighet, och jag använder gärna mina kanaler till detta.

Tillgänglighetsdatabasen är ju en databas där besökare kan gå in och läsa om olika lokaler, platser och besöksmål och hur de arbetar med tillgänglighet: Till exempel om det finns en hörslinga för folk med hörselnedsättning, ramper för rullstol och blindskriftsskyltar för synskadade. Hur tyckte du det var att gå in och söka efter de ställen du skulle besöka? 

  • Upplägget var väldigt genomtänkt och smart. Även om jag inte har några problem att gå med mina proteser så är det ju enklare för mig att gå på ramper istället för trappor till exempel. Och när man som vi reser med små barn vill man också veta hur det ser ut med tillgänglighet för hissar exempelvis. Jag kommer absolut att använda mig av den här funktionen framöver när jag är ute och reser.

Nordens Ark.


Hur tyckte du att tillgängligheten fungerade på Nordens Ark…?

  • När det gäller Nordens Ark så var det väldigt bra att veta till exempel hur många och hur långa backar som fanns. Vi har ju en tvååring i familjen, och i och med att jag kunde gå in på Tillgänglighetsdatabasen och hitta information om detta så ser man ju att det är nödvändigt att ta med vagnen i och med att det är ganska långa avstånd. Vet man i förväg vad som väntar är det mycket enklare att planera besöket, så det underlättade verkligen.

VANN.


…och på Vann Spa?

  • Vi fick ju ett handikappanpassat rum som var väldigt välplanerat med stora ytor både i själva rummet och i badrummet. Det fanns inga trösklar, så kommer man med rullstol eller rullator är det inga problem heller. Jag satt ju själv i rullstol efter mina operationer och vet hur viktigt det är att kunna ta sig överallt när man är ute och reser. Sedan gillade jag också att man kunde ta sig med hiss hela vägen ner till vattnet – väldigt smart! Minigolfbanan var också bygg utifrån ett tillgänglighetsperspektiv vilket inte är så vanligt. Det hade inte varit några problem att ta sig runt med rullstol där heller.

 

Tillgänglighet – Besöksmål för alla i Västsverige

Ska du resa till Västsverige och behöver information kring hur lätt eller svårt det är att ta sig fram vid olika besöksmål? Då ska du surfa in på Tillgänglighetsdatabasen. Här finns detaljerad information från boendeanläggningar, butiker och restauranger och muséer som berättar om det finns rullstolsramper, hörslingor, taktila skyltar  och mycket annat.

Till portalen