En del av

Fotograf: Friluftsfrämjandet

Bohusleden Lilla Edet

Vandra och upplev naturen genom Lilla Edets kommun!

Bohusleden är en vandringsled som sträcker sig från Lindome, söder om Göteborg, till Strömstad. 
Leden ingår i Nordsjöleden, ett sammanhängande system av leder som går igenom länderna runt Nordsjön; Danmark, Norge, Bohusleden i Sverige, Nederländerna, Tyskland, England och Skottland.
Man kan även vandra från Bohusleden in på Kuststigen mot Backamo och Ljungskile.

Etapp 10, Lysevatten-Hasteröd, och etapp 11, Hasteröd-Vassbovik, går genom Lilla Edets kommun.

Bohusleden Etapp 10 är 13,5 km och går norrut mellan Lysevatten och Hasteröd och präglas av ett sjörikt myr- och skogslandskap. Den första delen av sträckan, fram till Västersjön, är ganska kuperad och leder fram i en skön och omväxlande blandskog. Vid sjön går leden längs med landsvägen, från Bistockedalen fram till Stora Hällbovatten. Här bär det av in i flackare skog än tidigare och följer lättvandrade skogsvägar och slingrande stigar, bitvis genom orörd så kallad naturskog.
Efter ca 2/3 av etappen kommer man till Djupevatten där det finns vindskydd. Det är en utmärkt plats att ta en kortare rast vid, men också slå läger för natten och få njuta av en härlig solnedgång över sjön i väster. 
Mot etappens slut, mellan Stora Gunnarsvattnet och Myrtuvan, är delar av skogen så kallad naturskog som ger en känsla av att vandra i en genom tiderna helt orörd skog – urskogen.

Bohusleden Etapp 11 går från Hasteröd till Vassbovik och är 18 km lång. Vandringen går till stora delar genom ett sjörikt skogslandskap. Första delen av etappen är brant och är därför extra ansträngande. Därefter blir höjdskillnaderna små och man går förbi småsjöar och i kanter av myrmarker.  Så småningom kommer man fram till en mindre skogsväg som följer längs sjön Store Väktor. Här finns ett vindskydd att slå läger vid. På Måröd Lyseberg ligger en utsiktsplats som är väl värd ett besök. Vyn över sjön Store Väktor är intagande.
Man fortsätter vandringen norrut efter Store Väktors strand och snart når man fram till stigningarna upp mot Bredfjället. Tidigare var ”fjället” förhållandevis tätbefolkat, marken så långt som möjligt uppodlad och boskap strövade omkring. Minnet av den tiden finns bl.a. i torpruiner och allt som hörde till dessa. Vid torpruiner vid Flågefjället löper leden i en gammal välbevarad fägata. Här rekommenderas en rast för att vila benen men också i tankar om hur det en gång kunde vara att bo och leva under en tid då man saknade nutidens möjligheter.
Bredfjället är numera till stora delar naturreservat för natur- och kulturvärden samt för det rörliga friluftslivet. Över ”fjället” slingrar sig ett flertal kortare och längre rundslingor. Gården Vargfjället är en av de sista och mest tydliga resterna av den gamla jordbruksbygden.
Lindjärns kyrka, vid sjön Stora Galten, är inte alls någon kyrka. Enligt sägnen är det ett rövarnäste från 1700-talet. Här finns också ett stort gravröse från bronsåldern.

Om man vill ansluta till Kuststigen (som bla leder till Ljungskile) och besöka Backamo lägerplats finns en markerad anslutning vid Buddegärdet. På väg mot Backamo ligger Fjällgården Södra fjället som har månghundraåriga anor. Där växer bland annat en 300-årig lind. Numera är gården uthyrd till privatperson och därför ingen rastplats, vilket felaktigt anges på kartan. Backamo är en geologiskt intressant plats. Området, en platå, som numera är en mindre flygplats är en isälvsavlagring. För 14000 år sedan stod inlandsisen stilla under en period då platån bildades. Vid Backamo finns vandrahem.