({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Anna Näsström

Möt naturen

Oavsett om du vill njuta av stillheten vid någon av våra badplatser, hitta dig själv längs med pilgrims- och vandringsleder, utforska vildmarken i Svartedalen eller bara svalka dig med ett härligt sommardopp så har du kommit till rätt plats.

Vid Göta älv finns fantastisk natur som måste upplevas! Här kan du möta skogens härliga dofter, se och höra allt som finns i naturen, vindens sus, vågorna mot strandkanten, fåglarna som kvittrar eller bara njuta av tystnaden.

Vandra i vildmark eller längs leder

Vid de iordningställda lederna finns rast- och grillplatser samt informationstavlor om intressanta natur- och kulturvärden. De utmärkta lederna underlättar för besökare att komma ut i den vackra natur som finns vid Göta älv. Ta gärna med en matsäck och njut av både livet och naturen. 

Tänk på att ta god tid på dig för vandringen och räkna med cirka en halvtimme per kilometer i lugn promenadtakt med korta raster. 

Pilgrimsleder

Pilgrimsleden är till för dig som söker en andlig upplevelse eller bara fridfull vandring i underbar natur. Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Idag har leden byggts upp igen. När du vandrar på pilgrimsleden så passerar du en av länkarna mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela och Nidaros (Trondheim). Men du behöver inte korsa hela Europa för att få den rätta pilgrimsupplevelsen, det går bra att vandra så långt du behagar. I Västerlanda finns ytterligare en 11 kilometer lång parallell pilgrimsled som går mellan St Olofs källa och Västerlanda kyrka. 

Vandringsleder

Är du redo för ett riktigt äventyr? Upptäck Risveden - Göteborgs närmaste vildmark som är ett vidsträckt vildmarksområde. Med sina omkring 20 000 hektar är det Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Här finns ännu stora orörda gammelskogar och ett stort antal myrmarker, sjöar och tjärnar. Ett par utmärkta leder finns, Risvedenspåret och Reservatstigen, men stora delar saknar vägar och stigar. Perfekt för dig som föredrar att vandra med karta och kompass.

Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet utgörs av mycket kuperade skogsområden med vackra utsiktsplatser ut över Göta älvs dalgång och två fina badsjöar. Vandringslederna är mellan tre och sju kilometer långa. 

Svartedalen upplevs ofta som en mystisk nästan vresig storskog men är faktiskt relativt lättillgänglig. Bohusleden som sträcker sig från Lindome till Strömstad är välorganiserad och tydlig. Den går igenom Lilla Edets kommun och Svartedalen, som är ett stort skogsområde och naturreservat. Här har stigarna många härliga rastplatser med eldstäder, så ta med något gott att grilla. Svartedalen är ett av de sjörikaste områdena i södra Sverige och inbjuder till bad, kanotfärder och fiske.

Utby vandrings- och kulturled har kulturvärden i form av torpruiner, gravkullar, stenåldersrösen, fornborgar och gruvschakt i området. Här finns mycket vackra utsiktsplatser över Göta älvdalen. Stigarna är mellan 4 till 8,5 kilometer långa. 

Vandringsleden från Hjärtum till Lille Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjöområdet. Leden är lättvandrad men ingen rundslinga.

Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum har vandringsleder som är från två till över åtta kilometer långa. Utefter lederna finns fina badställen och utsiktsplatser. I området lever många rödlistade arter.

Badplatser

Under varma sommardagar finns möjlighet att ta ett svalkande dopp på olika platser längs Göta älv. Vid Bodasjön i Prässebo finns en barnvänlig badplats med stora gräsytor, lekplats, sandlåda, fotbollsplan, beachvolleyplan, handikappbrygga, grillstuga, flytbryggor, omklädningsrum, toaletter, handikapptoalett och stor parkering. Här finns också en kiosk med gatukök. 

Borydsjön är en populär badplats belägen öster om Lilla Edets centrum. Här finns parkering, flytbrygga och toalett.

Vid Lille Väktor finns en härlig badplats i Hjärtum. Vid badplatsen finns parkering, bryggor, omklädningsrum och toalett. Det finns många fina stigar runt sjön för dig att upptäcka.