({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

En unik historia

När du kommer till Göta älv möts du av en vacker bygd som varit bebodd i minst 7 000 år. Här har älven alltid varit en viktig transportväg där handel, människor och makt har flödat genom åren. All aktivitet genom åren har lämnat spår som går att upptäcka överallt, bara du tittar noga.

Det märks att bygden runt Göta älv har varit bebodd sedan länge. Inte minst märks det på den unika historia du kan besöka och upptäcka längs med älven. Här hittar du några av de sevärdheter som finns längs älven. Alla är väl värda ett besök.

Museum

Ett besök på Lödöse museum tar dig tillbaka till Göteborgs medeltida föregångare. Lödöse museum är ett arkeologiskt museum med hundratusentals föremål i samlingarna samt aktiviteter och programverksamhet för hela familjen.

Hembygdsmuseum

Askerödgården finns en samling av gamla bruksföremål. Gården är en hembygdsgård från 1700-talet. 

Bohusstugan och Sockenmagasinet är två träbyggnader nära varandra, en timmerstuga och ett före detta sädesmagasin. Här finns i dag hembygdsmuseum med föremål från stenåldern till nutid.

Idag finns i Bohusstugan ett litet hembygdsmuseum med föremål från stenåldersredskap till sentida bruksföremål. 

1888 ödelades stora delar av Lilla Edet efter en brand, Fridhemsstugan är en av två kvarvarande arbetarbostäder efter branden. Fridhemsstugan renoverades och inventarier skänktes av invånare. Förutom fina bostadsrum finns här en skomakarverkstad där redskap och verktyg är utställda.

Tösslanda skattegård har under flera århundraden varit bostad åt nämndemän, häradsdomare,  riksdagsmän, kommunalråd och andra högt ställda personer. I den tillhörande ladugården finns äldre lantbruksföremål att beskåda.

Hjärtums Hembygdsmuseum har hela 7 000 föremål från Hjärtumsbygden samlade.

Historiska platser i bygden

Lapp-Augusts stuga byggdes av en mycket idog man, det tog August 40 år att bygga denna stuga som ligger i närheten av Bodasjön i Prässebo.

Sankt Olofs källa ligger nära Thorskogs Slott. Vatten från källan sades förr kunna bota ögonsjukdomar.

Spånhyveln i Hålleröd ligger något söder om Askerödgården. Där finns en vattendriven spånhyvel från sekelskiftet.