({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vandra vid Bottenstugan i Svartedalen
Kungälv

1,9 - 4 km, Lätt/svår

Bottenstugan, vid Ålevatten, är en omtyckt plats i Svartedalen varifrån flera vandringsleder utgår. Här finns parkering, informationstavla, toalett och tre vindskydd med grillplatser. Bottenstugan är en perfekt plats för barnfamiljer med öppna ytor för både lek och spel.

 

Snabbfakta

Grön: 1,9 km
Röd Norr: 2,3 km
Blå: 3 km
Gul: 4 km
Röd Söder: 3 km


Från Bottenstugan utgår flera olika vandringsleder i olika längd. Fem rundslingor och Bohusleden, fler av dessa går att kombinera om man vill ha en lite längre runda. Huset Bottenstugan ger goda möjligheter till lägerverksamhet. Här finns vindskydd för övernattning, en raststuga med eldstad och plats för tält. Men även vedförråd och toalett.

Gröna spåret utmed Ålevatten
En rundslinga på 1,9 kilometer som går utmed Ålevatten och badplatsen. Vid Ålevatten är fågellivet rikt. Är du här på våren kan du höra storlommens rop. Fiskgjuse, skäggdoppingen, spillkråka och enkelbeckasin är andra fåglar du kan träffa på. Leden passerar Anviksfallet och Håltesjön där det finns rastplats, för att sedan via torpruinen Hans Hus och Jordkällaren komma tillbaka till Bottenstugan igen. 

Röda spåret norr - Tjuvklämman 
Denna rundslinga är 2,3 kilometer och går via ängarna och torpruinen Hans hus, ner till Håltesjön och Tjuvklämman. Vid Tjuvklämman fortsätter slingan in i skogen och upp över höjderna ner till Bottenstugan. 

Röda spåret söder - Holmevatten
Denna led tar dig till Holmevatten och vacker utsikt över de stora skogarna. Vid Holmevatten finns ett vindskydd och en rastplats med utsikt över Ålevatten. Trappor tar dig från rastplatsen ner tillbaka till Bottenstugan. Rundslingan är 3 kilometer. 

Blå spåret 
En led på 3 kilometer som går upp efter en ravin ner till Tjuvklämman, här finns en rastplats med utsikt över Håltesjön. Tjuvklämman har fått sitt namn efter de rövare som sägs ha bott och härjat i området. Leden fortsätter in mot Gröndalen, upp till Lilla och Stora Iglekärr. Här kan det passa bra med en paus vid vindskyddet innan du fortsätter ner mot Svartsjön och Bottenstugan. 

Gula spåret Svartsjön
En led på 4 kilometer via Svartsjön ner till vackra Äggdals Klarevatten och höjderna ner till bilvägen tillbaka till Bottenstugan.

Bohusleden
Bohusleden är en 37 mil lång led, uppdelad i 27 etapper som sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. Bohusleden etapp 8 och 9 startar/slutar vid Bottenstugan.  
Mer om Svartedalen och Bohusleden >>

Föreskrifter för Svartedalens naturreservat
Svartedalens naturreservat är indelat i tre områden, där varje del har sina specifika föreskrifter. Bottenstugan ingår i område 3.

Här kan du läsa vad som gäller utöver Allemansrätten >>

Förvaltare av naturreservatet och Bottenstugan är Västkuststiftelsen.

Fakta om leden

Längd:

Grön: 1,9 km
Röd Norr: 2,3 km
Blå: 3 km
Gul: 4 km
Röd Söder: 3 km


Markering:

Från Bottenstugan utgår fem rundslingor. Dessa är uppmärkta med färgmarkeringar på stolpar, träd och stenar. Bohusleden, som passerar Bottenstugan, är uppmärkt med orange markeringar.

Svårighetsgrad:

Lederna går till stor del på skogsstigar men även på grusvägar. Inga av lederna är helt lämpade för barnvagn, men man kan välja att gå delar. Grön, Röd Norr är lättare leder, medans Röd Söder, Blå och Gul har en del branta passager. Under vår och höst kan det vara rejält blött i markerna så bra skor, stövlar eller kängor rekommenderas.

Bottenstugan i Svartedalen, Stenungsund

Fotograf: Södra Bohuslän TurismStart och mål:

Lederna börjar och slutar vi Bottenstugan, men man kan naturligtvis utgå från andra platser.

Hitta hit:

Från E6 (avfart Stora Högamotet, Trafikplats 90) följs skyltning ”Ucklum”. Efter ca 1,5 km, sväng höger, skyltning ”Svartedalen 7”. Kör ca 9 km tills du ser skylt ”Bottenstugan”. Här svänger du vänster. 

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare >>

Kontaktinformation