({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Anders Jonsson

Vandra på Stenungsön
Stenungsund

1,5 km - 2,5 km, lätt - medel

Den gamla badorten Stenungsön bjuder på två mindre naturstigar samt en fin kulturpromenad med gamla byggnader med anor tillbaks till 1700-talet. Kombinera vandringen med ett svalkande dopp i det Bohuslänska salta vattnet, njut på en sandstrand eller en saltstänk klippa. Stora Huvudet - utsiktsplatsen bjuder på en härlig utsikt över Tjörnbron & Hakefjorden.

Snabbfakta

Längd: Gul led 1,5 km, Blå led 2,5 km
Tidsåtgång: Gul led 20 minuter, Blå led 30 minuter
Svårighetsgrad: Lätt - medel
Terräng: Gul och blå led skogsstigar, Kulturvandringen asfalt och grusväg

 

Badorten tog form under mitten på 1800 – talet då två systrar Betty och Malvina Khilman, fångades av teorierna att frisk havsluft och bad i kallt och varmt saltvatten var vägen till god hälsa och byggde då ett varm och ett kall badhus. I början av 1900-talet började ståtliga privatvillor att byggas, vilket än idag ger ön dess fantastiska karaktär.   

Blå led – utsiktsplatsen ”Stora Huvudet”

Denna led finner du på din högra sida när du står på parkeringen och blickar ner mot havet, vid murens början där finner du också en tavla med karta över naturstigen. Detta är en mysig promenad i ett småkuperat strövområde i barrblandskog, gör gärna en kort avstickare till Skepparviken för bad.  Leden tar dig vidare upp på ”Stora Huvudet” med utsikt över Hakefjordens mitt, i väster hittar du Tjörn och inlandet i öster, här finns en parkbänk att vila benen på.

Gul led - Hawaii 

Vandra i skog utefter havet. Denna naturstig leder ut till en mindre ö där det finns möjlighet till både lek, bad, picknic och fiske. Det är en mysig promenad genom blandskog med havet precis intill, en gångbro tar dig över till den lilla ön i slutet på leden. På vägen tillbaka kan man välja att stanna till på badplatsen Hawaii, där det även finns grillplats. Fortsätt gärna promenera över stranden till andra sidan där man kan ta sig ut på klipporna, därifrån kan man tydligt skåda Källösundsbron. Här är det perfekt för en svalkande paus genom att dyka ner i vattnet från en bohuslänsk klippa. På vägen tillbaka till parkeringen kan man kika på ruinerna av den gamla villan Villa Elsvik som brann ner för många år sedan. Kombinera gärna denna naturstig med den andra naturstigen på ön som startar vid parkeringen för en liten längre vandring.

Kulturvandring på Stenungsön

Detta är en mysig promenad på mestadels asfaltsvägar. Du har hela tiden havet närvarande och längs vägen passerar du mängder med tjusiga villor från tidigt 1900-tal. På leden finns Stenungsögården som serverar både mat och fika som du kan njuta av i deras trädgård medan du blickar ut över sundet. Vill du veta mer om ön och byggnaderna du passerar finns en folder att ladda ner eller att hämta på Turistinformationen i Stenungsund. 

Vy mot Stenungsön

Fotograf: Södra Bohuslän Turism, Anders Jonsson

Fakta om leden

Längd:

Gul led är 1,5 km 
Blå led är 2,5 km 

Ungefärlig tid:

Gul led cirka 20 minuter 
Blå led cirka 30 minuter  

Markering:

Blå led – utsiktsplatsen ”Stora Huvudet” är markerad med blått, men markeringarna är inte så tydliga. 

Övriga slingor är inte markerade 

Svårighetsgrad:

Gul led klassificeras som medel. Det är skogsstigar mesta dels en liten bit är det bergigt underlag och på den delen som leder ut till havet passerar man en lite bro som förbinder den lilla ön med Stenungsön. Bron kan vara hal.

Blå led är klassificerad som medel och består av naturstigar. 

Kulturvandring Stenungsön är lätt att gå, mestadels asfalt varvat med grusvägar

 

Start och mål:

Gul led och Blå led startar vid parkeringsplatsen vid badplatsen Hawaii. 

Kulturvandring Stenungsön - Parkeringen vid Villa Vanahem. Här finns informationstavla med karta.

Hitta hit:

 

Du kan cykla, åka bil eller promenera hit. Åker du kollektivt så går du av vid busshållplatsen Stenungsön. Kommer du från Stenungsund så behöver du korsa vägen för an kort promenad längs bilvägen på trottoar. När du passerar en tankstation svänger du höger för att på en gång korsa vägen till andra sidan, där parkeringen har sin början och fortsätter en bit ner tills man når stranden.

Ska du promenera kulturvandringen, har du en väg ner mot vänster där du går av bussen. Följ vägen tills du kommer till parkeringen med Villa vanahem på vänster sida.

 

Text och bild: Södra Bohuslän Turism 

Kontaktinformation