({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Annelie Pompe på äventyr i Bohuslän

Äventyraren Annelie Pompe från Mölndal har bestigit Mount Everest, slagit världsrekord i fridykning i Egypten och har planer på att skida till Antarktis. Hon har följaktligen sett sin beskärda del av världen men är säker på sin sak: Den bohuslänska naturen är vackrast i världen.

Trots att Annelie har stora delar av världen som sitt arbetsfält och varvar fridykning i Egypten med bergsbestigning i Himalaya så är hon ändå säker: 

"Bohuslän är den vackraste platsen i hela världen"

— Jag älskar kargheten och mjukheten i klippformationerna, undervattensvärlden och de små städerna längs vägen.
 
Tidigt i höstas gjorde Annelie tillsammans med pojkvännen Erik en tre veckor lång så kallad SUP-resa genom Bohuslän. SUP är en förkortning för stående paddling (stand-up paddling).
 
— Det är så enkelt! Man står på en bräda med en paddel i handen och tar sig framåt. Paddlingen är väldigt tyst, och man får en fantastisk närhet till naturen. Redan första gången jag testade det tänkte jag att ”det här vill jag göra mer”. Nästa tanke var att göra det längs den bohuslänska kusten. Att uppleva den från en paddleboard kändes som den perfekta turen.

Städade havet

Under de tre veckorna från Göteborg i söder till Strömstad i norr passade Annelie och hennes Erik på att förena nöje med nytta. Förutom vackra naturvyer och massor av fridykning ägnades också en försvarlig del av tiden längs den bohuslänska vattenvägen till att, som Annelie kallar det, städa havet. Många av strömmarna för med sig skräp från hela världen som landar på den bohuslänska kusten, och detta ville Annelie råda bot på.
 
— Det är så sorgligt att se mänskligt skräp i den här vackra miljön. Som naturvän vill man ge lite tillbaka till naturen, så vi bestämde oss för att tacka genom att städa längs vägen. Vi blev sponsrade med soppåsar och handskar av Håll Sverige rent, och plockade upp skräp där vi gick i land för att fika eller campa. Ute på havet hittade vi kanske plastpåsar och glasspåsar här och där – och allra värst var det i turistområdena. Där hittade vi alltifrån tomburkar och flaskor till engångsgrillar i vattnet.

Föll för Ramsvik

Annelie och Erik passerade bland annat Marstrand, Smögen, Stocken och Ramsvik på vägen norrut. Och om den bohuslänska naturen var fantastisk, så var det områdena kring Ramsvik som var allra vackrast.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB


— Klipporna, färgen och lugnet där var helt otroligt. Sedan gillade jag också kontrasterna i att tälta, bli genomblöt av regn och rusk och sedan komma in till ett spa-hotell, hoppa i en varm pool, torka utrusningen och äta fantastisk mat.
 
Bohuslän är känt för sitt rikliga utbud av skaldjur och fisk i världsklass – men det fick vegetarianen Annelie mestadels uppleva via pojkvännen. Hennes största matupplevelse blev snarare att se hur han uppskattade alla lokala råvaror som serverades.
 
— Han tyckte det var fantastiskt att äta lax till frukost under hotellvistelserna, skrattar Annelie.

Smultronställen

Oavsett om man reser med båt, flyg, bil, tåg eller ståendes på en surfbräda med en paddel i handen så är ju upplevelsen på något sätt densamma: När resan är avslutad har man samlat på sig en eller flera platser som blir ett speciellt litet smultronställe. Hur ser Annelies lista ut?

— Hummerviken på Öckerö var något av det vackraste jag sett, och även Blåbergsholmen vid Fiskebäckskil var en fantastisk överraskning – nästan exotiskt. Sedan blev vi väldigt förtjusta i Sotekanalen och kanalen vid Hamburgö.
 
Till sist vill Annelie ge ett enkelt tips till alla som funderar på att ta semester och komma ut i naturen:

— Ta ”smultrontid”! Om man vågar ta semester utanför svenskarnas vanliga semestertider så möter man inte lika mycket människor. Vi var ibland helt ensamma på havet, och det gjorde naturupplevelsen ännu större.

Paddla i Västsverige

Att paddla i Västsverige är en fantastisk upplevelse! Här finns dessutom mycket variation - paddla kajak längs den bohuslänska kustlinjen, kanot i Dalslands stora sjösystem eller upptäck några av Västergötlands sjöar och vattendrag, till exempel Göta kanal.