({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Svankila Naturreservat

Fotograf: Agnes Maltesdotter

Naturupplevelser med omtanke

  • Karin Wallén

Naturen i Dalsland är aldrig tråkig, aldrig förutsägbar. Alltid föränderlig, med stor variation på liten yta. Tack vare en unik geologi finns ovanliga arter och dramatisk natur – och tack vare vandringslederna finns en säker väg ut.

Det kanske kan låta som en sliten klyscha, det där med att Dalsland är som ett Sverige i miniatyr. Men det är inte ett uttryck utan grund.

– Det stämmer faktiskt på många sätt. Vi har en otrolig variation på en relativt liten yta, säger Anders Johansson på Västkuststiftelsen. Han har ansvar för den praktiska förvaltningen av naturreservaten i Dalsland, och ser till att de sköts som de ska, både för att bevara den biologiska mångfalden och för att göra naturen tillgänglig för besökare.

Uppdraget innebär att röja sly, slå gräs, anlägga spänger, märka upp leder, och mycket, mycket annat – i sammanlagt 47 reservat i norra Dalsland, vilket är mycket jämfört med andra landskap.

– Att det finns så många naturreservat i Dalsland beror mycket på områdets geologi. Genom norra Dalsland går ett stråk i nord-sydlig riktning med kalklerskiffer. Den kalkhaltiga marken ger området en helt annan flora än på andra platser, säger Anders Johansson.

Han nämner den ovanliga orkidén guckusko, fältgentiana och den vita lilla hällebräckan, som alla trivs på vissa platser i området. Men vare sig man är intresserad av ovanliga arter eller inte, så är de dramatiska variationerna i landskapet det som gör naturupplevelsen speciell.

– Dalsland är ju ett av de sjörikaste landskapen i Sverige. Vi har otroligt fina utsikter över både stora och små vatten. Det är ett kuperat skogslandskap, ett roligt landskap skulle jag säga. Det blir aldrig monotont, säger Anders Johansson.

Det är något med att aldrig veta vad som väntar bakom nästa krök, menar han. Mitt bland skogsklädda toppar och dalar, raviner och skrevor, som är så typiska för området, dyker det alltid upp något nytt. En blomstrande äng, en glittrande sjö där granskogen speglar sig i ytan eller en öppen myr som för tankarna till nordligare breddgrader. Det är som en hoptryckt kuliss där både det dramatiska och det hemtrevliga får plats. Och i nästan alla naturreservat finns vandringsleder. Ofta rundslingor som passar hela familjen.

Anders personliga favorit är den som går genom Sörknattens naturreservat, känd inte minst från filmen om Ronja Rövardotter. Här finns häftiga klippbranter och djup, vild skog. Sörknatten består av kvartsit, vilket är ovanligt i Sverige men inte i det område som kallas dalformationen i Dalsland. Här spränger de nästan kritvita bergknallarna upp här och där, och sätter prägel på omgivningarna.

– Det är ett väldigt speciellt landskap. Leden går högt uppe på en åsrygg i nästan sju kilometer. Att gå eller åka skidor där uppe och se ut över Vänern, bort mot Kinnekulle – det är verkligen häftigt.