({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Flotte på Dalslands kanal.

En flotte flyttade in på Dalslands kanal

  • Tommy Löfgren
  • Källa: UT 2022

Med himlen som tak blev Johannes Likar och Norah Steines många upplevelser rikare. Båda är äventyrare och fann varandra i ett gemensamt projektet. På sin flotte färdades de genom den dalsländska vildmarken på Dalslands kanal.

Motorbåtar och kanoter är en del av inredningen längs Dalslands kanal. Men när Norah och Johannes kom puttrandes med sin flotte med maxfart på 4 kilometer i timmen var det desto fler som hajade till.

– Många vi mötte på kanalen och i samhällena vi passerade blev väldigt förvånande när de såg oss. Men också glada och gav uppmuntrande kommentarer, berättar Johannes.

 

Johannes, eller Jojo som han kallas, kommer från Österrike. Förra året bodde han på en ö i en liten sjö i norra Dalsland. Där byggd han sin första flotte. Han fick kontakt med Norah, som kommer från Schweiz, och tillsammans tillbringade de tre härliga sommarmånader på sin egenbyggda flotte på Dalslands kanal.

– En sådan här tripp är inte något för alla, man måste ha en äventyrslust och kunna anpassa sig till att leva tillsammans med en annan människa på en liten yta. Det blir ett minimalistiskt liv, men samtidigt en fantastisk upplevelse.

Starten gick i början av juni från Lennartsfors slussstation och i slutet av augusti avslutade de sin resa.
– För oss var det perfekt att kunna se sig omkring i lagom takt och ha hemmet med sig.

Jojo berättar om friheten att stanna var de ville, att kunna ankra i en vik där de var helt ensamma. Ta en simtur i solnedgången och bara njuta. Vindstilla kvällar kunde de ankra för natten mitt ute på vattnet och avsluta kvällarna med att titta på stjärnorna.

– Det är inte någon enstaka händelse som sticker ut mer än andra. I stället är helheten med den fantastiska naturen och mötena med de vänliga människorna den stora upplevelsen som vi tar med oss, säger Johannes.

 

Lokalbefolkningen var hjälpsamma på många sätt med råd och glada tillrop. En gång fick de till och med hjälp med att fylla på proviantförrådet. Det var vänliga människor som tog hand om inköpslistan, åkte och handlade förnödenheter och levererade matkassarna till flotten.
– Den sortens vänlighet glömmer man inte.

Att slussa med flotten blev höjdpunkter under färden eftersom slussarna och miljön runt är så olika. Det var inte alltid helt okomplicerat att gå genom slussarna med det stora ekipaget men under hela resan fick de stor fantastisk hjälp av slussvakterna. Hela färden dokumenterade de för att visa upp sina upplevelser i sociala medier under namnet @my.northern.story.

Vill du veta mer om Dalslands kanal?

Välkommen till ett av Sveriges sjörikaste områden. En labyrint av stora och små sjöar, älvar och idylliska, slingrande kanalstumpar. Läs mer om färdvägar, gästhamnar, besökmål och vår kanals historia.