({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Passagerarbåten Dalslandia på Dalslands kanal.

Fotograf: Jonas Ingman

Holmedahls älskar livet på Dalslands kanal

Med en genuin kärlek till vatten och båtliv njuter familjen Holmedahl i Bengtsfors av alla turer på Dalslands kanal. De kör regelbundna kanalturer med flaggskeppet och kanalens drottning Storholmen samt prinsessan Dalslandia.

INGEN DAG ÄR DEN ANDRA LIK
”Det är en ny upplevelse varje dag, nya människor och nytt väder. Ingen dag är den andra lik. Och det är ett fantastiskt kanalsystem vi har.”

Det säger Sture Holmedahl, uppväxt i Billingsfors, skeppare på Storholmen och som tillbringat mycket tid på sjön ända sedan han var liten grabb.

”Min far hade lastbåt och körde på Dalslands kanal och ut i Vänern som jag jobbade på. Sedan har hela familjen varit mycket på sjön sedan barnen var små, vi köpte vår första båt när vår äldste son var nio månader.”

Så när den anrika passagerarbåten M/S Storholmen, byggd 1896 och ägd av samma familj i tre generationer, skulle säljas var tiden inne för Holmedahls. Det var 2008. Sture hade skepparexamen och erfarenheter från båtlivet, Annika var kostchef och hade kunskapen som behövdes för matserveringen ombord och sönerna var i övre tonåren och ville hjälpa till.

”Det passade som hand i handsken för oss. Jag hade också erfarenheter från turismen då jag jobbat på resebyrå i tio år”, säger Annika.

”Vi kunde driva verksamheten inom familjen och var starka på det viset”, säger Sture.

EN RESA GENOM TIDEN
Den vackra Storholmen med det karakteristiska flaggspelet går mellan Bengtsfors och Håverud åt båda hållen, en vattenled mitt i den sköna dalsländska naturen. Där kanalen ena stunden kantas av skog och dramatiska berg för att sedan övergå till kullar med lövskog och ängsmarker.
När slutdestinationen är nådd kan återresan göras med de charmiga gula och orangea rälsbussarna på DVVJ, Dal–Västra Värmlands Järnväg. Under båtresan serveras varmrökt lax med tillbehör, allt lokalproducerat, och under lunchen berättar Annika om båtarna och familjerna bakom.

”Det är väldigt uppskattat och sedan guidar Sture om kanalen, omgivningarna och berättar om sevärdheter. Vi försöker göra kanalen levande”, säger Annika.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

HEM TILL KANALEN
Sedan våren 2019 äger Holmedahls även M/S Dalslandia som är mycket nyare, byggdes 1973. Sönerna Anton och Jakob har vuxit upp och ville arbeta i det expanderande familjeföretaget. Skeppare på M/S Dalslandia blev Anton. Uppväxt på sjön som han är blev han intresserad av möjligheten. Han tog fartygsbefälsutbildning och flyttade tillbaka till Bengtsfors med sin familj efter en tid i Åre.

”Det är kul och spännande att fortsätta i samma anda. Jag trivs bra”, säger Anton som likt föräldrarna älskar hela kanalsystemet och har samma favoritsträcka, området kring Höljerudsforsen och 18–20:e slussen. ”Jag tycker det är som finast när man är på uppgång och åker mellan Billingsfors och Bengtsfors. Sedan är det väldigt fint när man åker neråt och kommer in i sundet i Buterud också. Men det är en fantastisk led hela vägen, det är nästan obeskrivligt.”

”Att gå in i Håverud norrifrån är också magiskt”, säger Sture, ”man ser en ravin och ett stort berg och undrar var man ska ta sig in. Vid slussen i Lennartsfors är det också väldigt speciellt, det är nog den häftigaste slussen av dem alla”.

Fotograf: Christiane Dietz

JUBILEUMSTURER ATT MINNAS
Förutom de fasta turerna på kanalen under sommaren kan även sällskap som föreningar, företag och skolor boka resor. Dalslands Kanaltrafik, som företaget heter, får trafikera kanalen från 1 maj till 30 september och de samarbetar med olika aktörer. I somras erbjöds paket där båtresa och hotellövernattningar ingick. Det var mycket lyckat och lär återkomma, liksom räkkryssningar och andra specialturer.

När Dalslands kanal firade 150 år 2018 gjorde Storholmen en jubileumsresa mellan Köpmannebro och Ed med hotellövernattning i Bengtsfors. Många passagerare kom i tidsenliga kläder.

”Det var en jättefin resa, likaså när kanaldelen norr om Töcksfors hade 100-årsjubileum. Då körde vi upp till Töcksfors och låg där i fyra dagar och körde turer mellan Töcksfors och Östervallskog. Då stod det också folk i tidsenliga kläder längs kanalkanten och ’lyfte oss fram’ när vi kom fram till Östervallskog. Det var fantastiskt”, säger Annika.

LÄS MER OM DALSLANDS KANAL

 

Andra har också läst...