({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Paddla i Dalsland med Sara Arnald.

Fotograf: Sara Arnald

Sommaren jag paddlade i min barndoms Dalsland

  • Sara Arnald

Med mig hade jag min pojkvän som nyfiket men något avvaktande gick med på att tillbringa fem dagar och nätter på de vackra vattenvägarna mellan Ed och Bengtsfors, en aktiv semester med maximal avkoppling för själen.

 

Med vinden i ryggen

Att vi valde att starta i Ed berodde främst på vindarna, vi fick rådet att starta med vinden i ryggen för att underlätta paddlingen de första dagarna. En så trivsam start säger man inte nej till, och vi packade mat, tält, sovsäckar och kläder i kajakerna innan vi gled ner i vattnet och satte fart norröver.

Stora Le låg spegelblank och eftermiddagssolen värmde. Högsommar när den är som allra bäst. Förutom en ensam eka som puttrade i fjärran var vi helt ensamma på vattnet, endast dämpade
skvalp hördes när våra paddlar bröt vattenytan.

Somna till storlommens rop

Lugna och stadiga drag, rotation i bålen för att spara armarna. Vi skulle ändå paddla sex timmar om dagen. Men hur kan man någonsin bli trött när omgivningen är så vacker?

Vi hade inte bråttom. Långa strandhugg för att laga lunch på gasköket och minst ett bad varje gång. Överallt varma, släta badklippor och oräkneliga ställen där det var lätt att komma i och ur kajaken. I sjöarna finns många utmärkta lägerplatser med vindskydd, men för det mesta valde vi att sova i vårt tält med fri utsikt mot den ljusa sommarhimlen. Vi somnade varje kväll till storlommens rop.

 

Sommarens bästa upplevelse

I Lennartsfors var det dags att slussa för första gången. Det kan tyckas svårt och lite skrämmande att vara i en sluss med en så liten farkost som en kajak eller en kanot – men det finns ingen anledning till oro. Slussvakterna är lugna och pedagogiska och det finns alltid en tamp att hålla i och tid för en liten pratstund. Vi behövde inte ens kliva ur kajaken, betalade för slussningen gjorde vi med Swish. Men längtan efter fika blev för stor och vi passade på att köpa glass innan vi paddlade söderöver i sjön Lelång.

Två dagar senare gled vi in i Bengtsfors, där vi gick i land vid badplatsen. Kajaken hämtades av uthyraren och vi kunde slå på stort med lunch på restaurang innan vi tog bussen hemåt.

Men jag måste erkänna att jag nog hellre hade fortsatt paddla några dagar till. Vad min pojkvän tyckte om paddlingen? Jo, det var sommarens bästa upplevelse.
Vi planerar redan nästa äventyr.

Vill du också paddla på Dalslands kanal?

Här hittar du information om kanotuthyrare, lägerplatser, turer och mycket annat. Nybörjare eller proffs spelar ingen roll, här finns en paddlingsupplevelse för alla.