({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sofia Magnusson

Fiskeutrustning och Teknik

Enkla råd kring utrustning och fiskesätt

Här ger vi lite enkla råd kring lämplig utrustning och teknik för Fiskelandsområdet!

Metoder

Spinnfiske

För lättare spinnfiske efter abborre behövs ett spinn- eller haspelspö på ca 5-6 fot. En mindre haspelrulle laddad med lina 0,20-0,25 mm eller en tunnare spunnen lina om man föredrar det. En tunnare spunnen lina ger längre kast med lätta beten men är dyrare i inköp. Lämpliga beten är mindre jiggar, spinnare, småwobblers och små blänken.

Spinnfiske efter gädda kräver ett något styvare spö med lite mer "ryggrad" som kastar de tyngre betena längre och som passar bättre att drilla större och tyngre fisk på. Ett spö på 7-8 fot är lagom med en rulle som har minst 150 m. lina i dim. 0,30-0,35 mm. Samma gäller här om man använder spunnen sk. "superlina" så kan man gå ner i dimension för att kunna kasta längre. Bra beten är wobblers 12-18 cm, blänken 10-20 gr. eller större jiggar och spinnare. De senaste åren har "jerkbait-fisket" revolutionerat spinnfisket efter gädda. Ett fiske med ännu styvare spö och ofta med stora s.k. jerkbaits som kräver både ett styvt spö för att kasta dem och att ge betena rätt rörelse i vattnet.

 

Trolling

Är en vanlig metod i Fiskelandsområdet för att fånga de stora pelagiska gäddorna. Ett bra trollingutrustning är ungefär som vid spinnfiske efter gädda men vi rekommenderar helst en sk. multirulle på spöt typ Ambassadeur. Det ger en jämnare slirbroms och har rullen räkneverk så är det extra bra. Då har du full kontroll över linlängd bakom båten osv. Stora wobblers och stora jiggar är bra. Numera finns även s.k. "swimbaits" som ofta är en kombination av wobbler och jigg. OBS! Ta inte med för små beten till gädda.

Chansen att få lax och stor öring finns också i Fiskeland. Detta fiske kräver dock en rejäl portion tålamod. Utrustningen är densamma som för trolling efter gädda men andra och mindre beten är bättre för öring och lax. Mindre wobblers ca. 9-12 cm långa och blänken i samma längd är bra.

 

Mete

Här finns en massa olika varianter på hur avancerad man vill vara i sitt fiske. För att starta enkelt behöver du endast flöte, ett metspö med toppknuten lina, krok och sänke! Denna enkla utrustning kan ge fantastiska fiskeupplevelser. Vill man gå vidare finns massor av utrustning inom modernt mete! I princip går all fisk att meta. Med undantag från planktonätande fiskar. Det är betet på kroken som avgör vilken fisk som kan hugga!

 

Flugfiske

I Fiskelandsområdet finns fina flugfiskevatten! Lämplig utrustning för öring och regnbågsöring är ett flugspö med lina i AFTM-klass 6-7. För de som specialiserat sig på att fiska gädda med fluga kan man gå upp en klass till AFTM 7-8. Självklart måste en ståltafs användas också till gädda.

 

Isfiske / Vinterfiske

Detta är ett sportfiske som är populärt bland lokala fiskare men som tyvärr inte de långväga gästerna upptäckt ännu! Säkerheten kommer in i bilden och det gäller såklart att förvissa sig om starka isar och ha med isdubbar och säkerhetslina innan man ger sig ut. Områdets vatten är perfekta för abborrepimpel, ismete på gädda och på vissa håll ismetas lake.

 

Här kan du köpa utrustning

Marin o Fritid, Åmål

Järnmagazinet, Åmål

Fiskespecialisten i Ed   (Facebook)

Skogstjänst, Bengtsfors