({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Runt Göta älv finns många smultronställen och mycket att upptäcka. Här finns något för de flesta smaker, varsågod att prova på!

I Lödöse kan du få en glimt av det gamla Lödöse, den viktiga medeltida staden som var Göteborgs föregångare. Här hittar du även fantastiska naturupplevelser som Göteborgs närmsta vildmark Risveden, ett av Sveriges bästa laxfisken och pilgrims- och vandringsleder. I Ströms slottspark kan du gå på konsert eller varför inte njuta av en upplevelse på Thorskogs Slott? Eller besök någon av gårdsbutikerna i bygden.

Lödöse - Göteborgs vagga

När du kommer till samhället Lödöse idag är det svårt att föreställa sig att du är på platsen för en av det medeltida Sveriges viktigaste stadsbildningar. Redan på 1000-talet uppstod här en handelsplats med kloster och hospital, samt en borganläggning som med sitt vallgravssystem hörde till landets största. Borgen tjänade ofta som residens för det ambulerande kungahovet. Lödöse kan ses som Göteborgs medeltida föregångare.

Vill du uppleva historiens vingslag? Då rekommenderas ett besök på Lödöse museum. Museet ruvar på ett ofantligt antal föremål från medeltiden, ändå har arkeologerna bara hämtat upp en liten del av de skatter som finns i Lödösejorden.

Göteborgs närmaste vildmark

Är du redo för ett riktigt äventyr? Risveden är paradiset för den naturintresserade med sitt fiske, bad, vandringar, bär- och svampplockning. Göteborgs närmaste vildmark är ett vidsträckt område och med sina omkring 20 000 hektar är det Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Här finns stora ännu  orörda gammelskogar och ett stort antal myrmarker, sjöar och tjärnar.

Vildmarkens konung är älgen men här finns också gott om rådjur, dovhjort, räv, mård och andra djur. Ett par utmärkta leder finns, Risvedenspåret och Reservatstigen, men stora delar saknar vägar och stigar. Perfekt för dig som föredrar att vandra med karta och kompass! 

Fler vandringsleder finns att upptäcka, bland annat tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder, Pilgrimsleden från Lödöse till Skara med mera. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap där det finns vindskydd och grillplatser. Upptäck fler vandringsleder runt Göta älv.

Sveriges bästa laxfiske

I Lilla Edet finns Sveriges bästa laxfiske. Varje år fångas ungefär 1 000 laxar på den cirka 700 meter långa fiskesträckan. Det är här som laxen och öringen möter det första vandringshindret på sin väg uppför Göta älv.  Laxen väger i genomsnitt 6 kilo, men många i 10-kilosklassen har också fångats. Rekordet i Lilla Edet är 18,1 kilo, kan du slå det tro? 

Fiskesäsongen är från mitten av april till sista september. Fisket sker både från land och båt. Fiskekort säljs för 8-timmarsperioder i SFK Laxens stuga vid Göta älv, där även stugor och båtar finns att hyra. 

Tillbringa dagen i Ströms slottspark

Ströms slottspark är en favoritplats hos Lilla Edet-borna. Parken ligger längs med Göta älvs strand och bjuder in till stunder med familj och vänner. Kanske på en picknickfilt? Har du spring i benen finns det en rad aktiviteter, exempelvis kan du spela boule och träna i utomhusgymet. Här anordnas även konserter och för den kaffesugne finns trevliga Ströms slottscafé.

Slottet har en ursprunglig historia som barockanläggning och var ett av Sveriges mest unika arboretum. I slottsparken har tidigare funnits handelsträdgård, växthus och köksträdgård. Idag gör den sköna atmosfären parken till en favoritplats för alla som bor eller besöker Lilla Edet.

Fotograf: Per Pixel Petersson

Lev livet som i en film på Thorskogs slott

Tänk att bli slottsherre för en dag eller två. Thorskogs slott är ett riktigt sagoslott med all den elegans, mystik och värdighet som gör vistelsen lyxig utöver det vanliga. På vissa sätt har tiden stått still på Thorskog, här är omgivningarna lika romantiska som i en kärleksroman, men samtidigt erbjuds modern gästvänlighet med allt från spahelg till golfvistelse och jägarexamen.

Mat, miljö och service är så klart förstklassig och slottet har tagit hand om filmstjärnor, amerikanska presidenter och kungligheter. Klart du ska unna dig!

Fotograf: Jocke Bergstrom

Gårdsbutiker

Vid Göta älv finns en mängd spännande gårdsbutiker med egenproducerade varor och lokala delikatesser. Du kan besöka flera av gårdarna, njuta av en fika i vackra miljöer, klappa djur och andas härlig lantluft. I gårdsbutikerna kan du handla närproducerat och ekologiskt. Vilken åker du till idag?