({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Golfbanorna med det lilla extra

Att gå en runda på någon av alla natursköna golfbanor i Västsverige är en underbar upplevelse. Böljande fairways, vältrimmade greener och knepiga ruffar breder ut sig bland skogar, parker, sjöar, hav och kring herrgårdar. Här finns verkligen något för alla!

Västsverige är känt för sin idylliskt varierande natur, där skärgårdens saltstänkta klippor samsas med inlandets kulturmarker och trolska skogar. Optimala förutsättningar för riktigt utmanande och roliga golfbanor med andra ord. Klimatet här bäddar dessutom för en lång säsongen, med start tidigt på vårkanten och med gröna greener sent in på hösten.

Nedan listar vi våra favoritbanor, och du, se till att kombinera golfrundan med lokalproducerade måltider och sköna övernattningar. Lycka till med svingen!

Hills Golf & Sports Club

Par71-banan på Hills Golf & Sports Club utanför Göteborg invigdes 2005 och rankas idag som en av Sveriges bästa. Den ursprungliga banan är designad av de namnkunniga golfbanearkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest. Sedan dess har även en revidering utförts på sex av hålen av den svenske proffsgolfaren Johan Edfors. Banan ligger vackert belägen i en avskild dal, gränsande till Sandsjöbacka naturreservat. Det bitvis kuperade skogs- och parkområdet karaktäriseras av 18 unika hål med breda, böljande fairways och välplacerade bunkrar. Utsikten från restaurangen i klubbhuset är storslagen!

16-19 augusti 2018 gästades Hills Golf & Sports Club av den prestigefyllda tävlingen Nordea Masters, som är ett årligt återkommande inslag på PGA European Tour. Redan 2019 var tävlingen tillbaka på Hills, men då under namnet Scandinavian Invitation.

Fjällbacka Golfklubb

Turisterna vallfärdar till Fjällbacka, mycket tack vare Camilla Läckbergs kioskvältande deckare och den vackra skärgården. Men många har även med sig golfbagen hit, vilket inte är särskilt konstigt. En runda på Fjällbacka GK bjuder nämligen på allt det som kännetecknar Bohuslän – vatten, vind, klippor och lummig grönska. Banan har karaktär av semi-seaside och greenerna är hårda. Anråsälven rinner längs flera hål och lockar med hänförande vyer, men ställer även krav på golfarens precision. Det 16:e hålet är mycket Instagramvänligt, med passage över älven och den vackra stenmuren, samt inspel mellan bunkrar och klippor.

Fotograf: Photographer: Jacob Sjoman

Gullbringa Golf & Country Club

En dryg mil ifrån det klassiska seglar- och badsamhället Marstrand ligger Gullbringa Golf & Country Club. Från starten 1967 och fram till idag har platsen utvecklats till klassisk golfarmark med totalt 27 välskötta hål, fördelade på tre 9-hålsbanor. En bana har parkkaraktär, en skogsdito och den tredje en blandning mellan skog och park. Slingorna kombineras växelvis till en 18-hålsbana, vilket inbjuder till varierande spel även för den återkommande gästen. Passa på att äta lunchbuffé på restaurang Gullkrogen eller ta ett dopp i klubbens utomhuspool under sommaren.

Lysegårdens Golfklubb

Från uteserveringen på Lysegårdens klubbhus, strax norr om Kungälv, ser du större delen av den öppna 18-hålsbanan. Välskötta greener och en modern sträckning gör att spelet aldrig blir tråkigt, vilket på senare år har gjort Lysegården till en av Göteborgsområdets mest spelvärda banor. Till nybörjarens glädje är flera av hålen relativt korta. Det finns dock några tuffa utmaningar, bland annat tolvans många spelvinklar och 14:e hålets motlut. Stanna upp vid 13:e green och njut av Västsveriges högsta vattenfall, med en fallhöjd på 38 meter. Fallet ligger i utkanten av ett naturreservat med underbar lövskog.

Forsbacka Golfklubb

Runt en av småsjöarna i Dalsland – de tusen sjöarnas land – slingrar sig landskapets vassaste golfbana. Få banor i Sverige har ett lika rogivande läge. Endast 15 mil från Oslo är Forsbacka Golfklubb utanför Åmål en fröjd för alla naturälskande golfare. Klubbhuset ryms i en vit herrgårdsbyggnad från 1700-talet, med utsikt över Forsbackasjön och flera av de 18 hålen. Strax intill klubbhuset ligger Jägmästarflygeln med hotell i en charmig och anrik miljö. Den kombinerade park- och skogsbanan lämpar sig således för såväl dags- som övernattningsturer.

Läckö Golfklubb

På Kållandsö i Vänerns södra innerskärgård hittar du Läckö Golfklubb. Den lättkuperade 18-hålsbanan är designad med hänsyn till den natursköna omgivningen och bjuder på roligt spel för alla typer av golfare. Många av hålen tar dig in i områden som är isolerade från resten av banan och övriga spelare, vilket gör att du kan spela i lugn och ro. Från restaurangen i klubbhuset kan du blicka ut över knallgröna greener och fairways, omgivna av mäktiga ekträd. Passa på att besöka närliggande Läckö slott, naturum Vänerskärgården och den pittoreska porslinsstaden Lidköping.

Öijared Resort

På den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången, en halvtimme från Göteborg, ligger Öijared med en nära tusenårig historia. De tre 18-hålsbanorna, samt en korthålsbana, gör Öijared Resort till Sveriges största golfanläggning. Banorna har skilda karaktärer, där park varvas med skog. Gamla banans ondulerade greener och strategiskt placerade bunkrar skapar utmanande spel. En av höjdpunkterna hittas dock på Parkbanan, där första tee ligger på det arkitektritade klubbhusets gräsbeklädda tak. Öijared drivs som en resortanläggning och inte som en golfklubb. Här finns hotell, gym, relaxavdelning och ett välrenommerat kök.

Lyckorna Golfklubb

Bohusläns näst äldsta bana, Lyckorna Golfklubb, bjuder på en välkomponerad golfupplevelse där inget hål är det andra likt. Det största pluspoänget går till den makalösa panoramautsikten över havsremsan mellan Orust och fastlandet, men även den mjukt kuperade banan har sin charm. Här finns en del bollslukande vattenhinder som kräver djup koncentration, men som samtidigt kan vara en riktig spelvändare när du behöver det som mest. Glöm inte stanna upp då och då för att njuta av de stora ekarna, klipporna och givetvis havet som ramar in rundan. Lyckorna ligger strax utanför Ljungskile, en timme norr om Göteborg.

Mjölkeröd Golfklubb

Endast en kvart norr om skaldjursmetropolen Grebbestad ligger Mjölkeröds Golfklubb – en av Bohusläns mest välbesökta golfanläggningar. Med kustlinjen ett par svingar bort är det inte konstigt att såväl omgivning som dofter och atmosfär ger associationer till havet. Det milda klimatet gör också att banan har en förvånansvärt lång säsong. Den kombinerade park- och skogsbanan är designad av Jeremy Turner och invigdes år 1991. Här finns utmaningar för såväl nybörjare som mer erfarna spelare. Efter de första nio hålen kan du förfriska dig i Café 9, avsluta sedan dagen med en god måltid på Restaurang 19.

Fotograf: Jacob Sjoman

Orust Golfklubb

Det kustlika klipplandskapet känns igen från andra Bohusbanor, närheten till havet likaså, men Orust Golfklubbs främsta styrka ligger ändå i den blandade karaktären och välbalanserade sträckningen. Parkhål samsas med skogs- och ängspartier och i stort sett alla delar av spelet krävs och sätts på prov, utan att banan för den delen blir onödigt svårspelad eller lång. Stundtals är vinden kraftig, men det vägs upp av det faktum att havet syns från nästan alla hål. Närheten till havet gör att greenerna ofta är sommargröna från mars till november. Här, på västkustens största ö, kombinerar du förstklassig golf med gemytlig skärgårdsidyll.

Strömstad Golfklubb

Strömstad Golfklubb stoltserar med Sveriges västligaste golfbana och är en storfavorit, inte minst bland norska golfare. Den kuperade parkbanan är utmanande, trots sin relativt korta bansträckning. Närheten till havet är tydligt märkbar och karga klippformationer har lyfts fram som ett spektakulärt designinslag. Klubbhuset rymmer både golfkrog och en välsorterad proshop. Banan ligger på behändigt avstånd från Strömstad centrum, vilket gör att det är lätt att kombinera golfturen med andra nöjen, till exempel en båtluff i skärgården eller en spaupplevelse på Strömstad Spa.

Göteborgs Golf Klubb

Göteborgs Golf Klubb bildades så tidigt som 1902, vilket gör den till Sveriges äldsta golfklubb. Banan ligger i Hovås, i södra utkanten av Göteborg, och karaktäriseras som en kort park- och skogsbana. Skärgården gör sig påmind utmed i stort sett hela rundan och vissa platser, såsom 6:ans och 7:ans tee, stoltserar med magnifik utsikt och en skön seaside-känsla. Banan ligger på en kompakt yta, men döm inte svårighetsgraden utifrån längden. Det är lätt att underskatta denna trixiga par 70-bana och kanske är det därför som så många elitspelare har den som sin favorit. Toppa rundan med ett besök till Hovås Golfkrog och njut av god mat med havsutsikt.

 Åsundsholm Golf & Country Club

Den moderna 18-hålsbanan på Åsundsholm Golf & Country Club, några mil söder om Ulricehamn, bjuder på omväxlande spel med vackra vyer. Karaktären är en blandning mellan park och skog med många förhållandevis korta hål, där den som är riskvillig kan belönas vid skickligt spel. Den ståtliga herrgården Åsundsholm har en gedigen historia, bland annat som författarhem åt Birgit Th Sparre som skrivit romanserien ”Gårdarna runt sjön”. Här finns även möjlighet till övernattning och en restaurang med lunchservering under golfsäsongen. Parallellt med banan sträcker sig sjön Åsunden, vilket bäddar för en helt fantastisk utsikt.Alla golfbanor i Västverige

Västsverige bjuder på massor av härliga upplevelser för dig som tillhör golfarnas skara. Västergötland, Bohuslän eller Dalsland spelar ingen roll – i Västsverige finns runt 50 golfbanor. Packa in klubborna i bilen och ge dig ut på jakt efter den perfekta rundan.

Du kanske också är intresserad av: