({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Anders Jonsson

Marstrands vandringsleder
Marstrand

5 km, lätt

Att vandra på den välkända ön Marstrand är en minnesvärd upplevelse. Spana in Carlstens Fästning på öns topp, kika in i grottor, utforska Näckrosdammen, Trollskogen, smala klippassager och mycket annat.

 

Snabbfakta

Längd: 5 km

Tidsåtgång: ca. 1 timme utan stopp

Svårighetsgrad: lätt

Terräng: stigar, klippor och trappor

 

Välkommen till charmiga Marstrand!

I södra Bohuslän, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger den bilfria ön Marstrand, en historisk plats med Carlstens Fästning som ett välkänt landmärke på öns topp. Förutom segling, kultur och nöje som Marstrand är känt för, finns här en vacker natur att uppleva via en havsnära vandringsled runt ön med flera intressanta avstickare för den som vill utforska mer.

Havsnära vandring runt ön

Vandringsleden runt hela ön är cirka 5 kilometer lång och tar en timme utan stopp, men det finns flera alternativa vägar för den som vill utforska mer. På din vandring över ön kan du stanna till på flera ställen för ett dopp i havet, ta en promenad genom Smugglarrännan, upptäcka grottor, utforska Trollskogen och beskåda de sällsynta, röda näckrosorna i Näckrosdammen.

En uppskattad avstickare är Nålsögat, en trång passage mellan två klippblock, som är så smal att du måste gå sidledes igenom. Populärt bland både stora som små! En annan fantastisk naturupplevelse får man när man vandrat tvärs över ön, står ute på klipporna vid Skallens fyr och beskådar mötet mellan de två haven Skagerrak och Kattegatt medan den friska, salta havsluften fyller lungorna. 

Fästning och nakenbad

En mäktig syn får du nerifrån Tåudden. Blickar du upp mot toppen av ön ser du Carlstens fästning tronande längst upp på berget i öster och gränsen av de stora haven i väster. Efter ytterligare en promenad på klipporna passerar du nakenbadet vid Svarte Udde där det finns flera bra ställen för ett skönt dopp.

Efter Svarte Udde är det ofta lite lugnare vind och där finns inbjudande, solvarma hällar att slå sig ned på för medhavd fika. Det finns även bänkar utplacerade på väl valda platser längs vägen där du kan passa på att vila benen. När du passerat Hummernäsan går du förbi en jättegryta från istiden och längre fram vid Strandverket finns ett bad anpassat för barn.

Länsstyrelsens föreskrifter för Marstrands Naturreservat >>

 

Fotograf: Roger Borgelid

 

Fakta om leden

Längd:

Leden runt ön är cirka 5 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Det tar cirka 1 timme att gå utan stopp, men det finns gott om spännande och vackra platser där du vill stanna längs vägen.

Markering:

Längs leden finns informationsskyltar. Bitvis kan det vara svårt att se vart leden går.

Svårighetsgrad:

Det finns flertalet stigar på ön i varierande svårighetsgrad, men huvudleden runt ön har svårighetsgrad lätt.

Start och mål:

Du kommer av färjan till Marstrandsön där du förslagsvis börjar din vandring runt ön med en promenad norrut längs kajen. När du passerat bebyggelsen och Marstrands Kurhotell leds du upp för en led längs bergskanten. Här kan du välja en barnvagnsvänlig led som går över berget till västra sidan, förbi en vacker, vild park och Näckrosdammen, och ut på en slingrande väg som leder ned till vattnet vid Skallens Fyr. Du kan också välja att gå vidare längs med vattnet på en smalare stig som går igenom Nålsögat som är en mycket smal passage mellan två branta klippväggar.

På slutet av vandringen runt ön passerar du Strandverket och sedan kommer du återigen ut på kajen och efter gästhamnen ligger färjeläget där du tar dig tillbaka till fastlandet.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Hitta hit:

Bil: Vid Kungälvsmotet tag avfart 86 och följ väg 168 (skyltat Marstrand). Denna väg följs i cirka 25 km till Marstrand-Koön. Vid infarten till Marstrand-Koön finns skyltar till ett flertal olika parkeringsplatser. Information om besöksparkering finns på Kungälvs kommuns webbplats >>

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Hållplatsen heter Marstrands färjeläge. Med Marstrands Express (MEXP) tar du dig från Nils Ericson Terminalen i Göteborg till Marstrands färjeläge på knappt en timme.
Kommer du norrifrån åker du antingen med Västtågen till Ytterby station eller med buss till Kungälv resecentrum, och där åker vidare med Marstrands Express till Marstrands färjeläge.

Färjan Koön-Marstrandsön: Färjan avgår regelbundet dygnet runt och tar endast 2 minuter. Sena kvällar och nätter behöver färjan förbeställas och är avgiftsfri vid resa från Marstrandsön.

Aktuella priser och avgångstider hittar du på Kungälvs kommuns webbplats >>

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Södra Bohuslän Turism

Kulturhuset Fregatten

44430 Stenungsund


Telefon: +46 303 83327


E-post: info@sodrabohuslan.com

Hemsida: sodrabohuslan.com