({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Koöns vandringsleder
Marstrand, Kungälv

2-5 km, lätt-svår

Koön heter den ö där östra halvan av Marstrands samhälle ligger. Här finns tre välmarkerade leder med olika svårighetsgrader, varav en är tillgänglighetsanpassad. Lederna är rundslingor som går utmärkt att kombinera för en längre vandring.

 

Snabbfakta

Längd: 2-5 km

Tidsåtgång: ca. 1-2 timmar utan stopp

Svårighetsgrad: lätt-svår

Terräng: vägar, stigar, klippor och trappor

 

Tre vandringsleder med olika karaktär

På Koön i Kungälvs kommun finns tre fina vandringsleder med varierad svårighetsgrad. Längs samtliga stråk finns gott om bänkar att vila på samt ett antal välskötta grillplatser. Läs mer om respektive led nedan.

Gröna leden – Barnvagnsvänliga vägar

För dig som söker en lättframkomlig led finns Koöns gröna led som är den lättaste av de tre vandringslederna. Det är en trevlig rundslinga på bred stig genom skogen och längs grusvägar och asfalterade vägar genom ett litet sommarstugeområde. Här tar du dig enkelt fram med rullstol eller barnvagn. Längs leden inne i skogen finns en tillgänglighetsanpassad sittplats som du når via en träbro över en liten bäck. Det finns också en utsikts- och grillplats längs leden med vacker utsikt över Hakefjorden. En smal stig leder dig till en trappa som tar dig upp på berget och till grillplatsen (ej tillgänglighetsanpassad).

Blåa leden – Stigar och vindskydd

Söker du lite mer varierad terräng ska du ta dig en tur på Koöns blåa led. Den leder dig fram på breda grusvägar, varvat med stigar genom skog och mer utmanande sträckor över berg. Leden löper bitvis parallellt med Älgöfjorden och passerar Smörsundsdammen som är reservvattentäkt för Marstrand. Är du sugen på ett salt bad längs vägen kan du ta dig ett dopp vid badplatsen nedanför campingen.

Fotograf: Roger Borgelid

Längs leden finns två tillgänglighetsanpassade utsikts- och grillplatser. Du når den första platsen genom att följa leden från parkeringen vid startplatsen (se information om startplats nedan). Väl uppe har du 360 graders vy över den förtrollande kustmiljön, bland annat ser du mäktiga Carlstens fästning. Den andra platsen når du, som inte kan ta dig fram på stigar, genom att fortsätta följa Idrottsgatan när den svänger höger vid en grusparkering där blå och gul led går in åt vänster i skogen. Vid den här utsikts- och grillplatsen finns också ett vindskydd att övernatta i.

Gula leden (tidigare svart led) – Klippor och gamla skyttevärn

Vill du vandra i utmanande bergsterräng med fantastiska vyer är Koöns gula led rätt för dig. Det är den mest avancerade leden av de tre, med trappor och spänger som passerar klippor och gamla skyttevärn utmed havslinjen. Leden erbjuder flera utsiktsplatser, varav den ena är gemensam med blå led.

Fotograf: Roger Borgelid

Längst västerut finner du en unik plats i form av en terrass med utsikt över havet. Vad sägs om en romantisk picknick i solnedgången, eller varför inte bjuda familjen på fika och titta på alla båtar, stora som små, som färdas över Marstrandsfjorden?

Länsstyrelsens föreskrifter för Marstrands Naturreservat >>

 

Fakta om leden

Längd:

Gröna leden är cirka 2,5 kilometer.
Blå leden är cirka 5 kilometer.
Gula leden är cirka 5 kilometer (tidigare svart led)

Ungefärlig tid:

Gröna leden tar cirka 30 minuter att gå utan stopp.
Blå leden tar cirka 1,5 timme att gå utan stopp.
Gula leden tar cirka 1,5 timme att gå utan stopp.

Markering:

Lederna är väl markerade med respektive ledfärg på trästolpar och vid startpunkterna finns informationsskyltar.

Fotograf: Roger Borgelid

Svårighetsgrad:

Grön led: mycket lätt vandring/promenad.
Blå led: medelsvår vandring.
Gul led: svår vandring.

Start och mål:

Grön led: Du startar och avslutar den gröna leden vid en utav de två grusparkeringarna längs Rosenlundsvägen.

Blå och Gul led: Du startar och avslutar den blåa och gula leden cirka 130 meter från grusparkeringen vid idrottsplatsen, som ligger en bit upp på Idrottsgatan. På parkeringen finns två parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning.

Hitta hit:

Bil: Vid Kungälvsmotet tag avfart 86 och följ väg 168 (skyltat Marstrand). Denna väg följs i cirka 25 km till Marstrand-Koön. Vid infarten till Marstrand-Koön finns skyltar till ett flertal olika parkeringsplatser. Information om besöksparkering på Koön finns på Kungälvs kommuns webbplats >>

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Med Marstrands Express (MEXP) tar du dig från Nils Ericsson terminalen i Göteborg till Marstrands färjeläge på knappt en timme. Kommer du norrifrån åker du antingen med Västtågen till Ytterby station eller med buss till Kungälv resecentrum och åker därifrån vidare med Marstrands Express.

Hållplatsen närmast den gröna leden heter Gunnarsdalsvägen och därifrån är det en promenad på cirka 400 meter upp till leden. För den blåa och gula leden väljer du antingen hållplatsen Danske Sten eller Marstrands färjeläge. Därifrån är det en promenad norrut på cirka 1 kilometer upp till ledernas startpunkt.

Psst! Du missar väl inte att ta färjan över för ett besök på Marstrand, Sveriges seglingshuvudstad?

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Kontaktinformation

Södra Bohuslän Turism


Telefon: +46 (0)303-83327


E-post: info@sodrabohuslan.com

Hemsida: sodrabohuslan.com


* Verksamheten är tillgänglighetsinventerad. Klicka på symbolen för att ta del av informationen