({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Upptäck Ersdalen i Göteborgs skärgård, norra öarna Hönö

Fotograf: Emil Sergel

För äventyraren

  • 18 maj, 2020
  • Annelie Pompe
  • Källa: Visit Öckerö

Äventyr i Sveriges vackraste skärgård –Göteborgs skärgård, norra öarna De bästa äventyren innehåller vackra naturupplevelser. Göteborgs skärgård har en unik natur som är lika vacker ovan som under vattenytan. Här finns många olika platser att utforska till fots, upptäcka med kajak, cykla över, klättra på eller snorkla och fridyka genom.

Äventyr i Sveriges vackraste skärgård – Göteborgs skärgård, norra öarna

De bästa äventyren innehåller vackra naturupplevelser. Göteborgs skärgård har en unik natur som är lika vacker ovan som under vattenytan. Här finns många olika platser att utforska till fots, upptäcka med kajak, cykla över, klättra på eller snorkla och fridyka genom.

Äventyr är bra. De får oss att vakna till liv, växa som människor och utvecklas. I kombination med vacker natur blir det en oslagbar kombination. Att vara på äventyr ger oss utmaningen som gör att vi utvecklas och känner oss levande och modiga.
Naturen ger oss lugnet som faktiskt går att mäta i blodtryck och puls, stresshormoner och hjärnaktivitet.

I Göteborgs skärgård kan du uppleva följande äventyr både som nybörjare och erfaren;

Vandring
Att vandra är det enklaste och billigaste sättet att uppleva skärgården. Det finns vandring i alla slags svårighetsgrader i skärgården. Allt från kortare motionsslingor på 2,5 km som är lättframkomliga även för barnvagnar och rullstolsburna, till längre och mer kuperade stigar eller klippvandringar.
Bästa vandringstipsen; Ersdalen runt, Björkö’s slingor, Stuvö med stuvö/vale.

Snorkling/fridykning
Att snorkla är ett fint och lätt sätt att utforska världen under ytan. Den västra delen av öarna erbjuder fantastiska vyer. Du kan glida över ålgräsängar, sväva över band-och sockertång och hälsa på söta fiskar. Snorklingen är som bäst när det är bra sikt i vattnet, vilket det är när det inte blåst eller regnat på ett tag.
Bästa snorklingsställena: Hummerviken, Ersdalen vid apskallen, Burö västsida.

Klättring/bouldering
Det högsta berget i skärgården må vara endast 54 meter (röseberget, Björkö), men man behöver inte så mycket höjd för att klättra. Både ersdalen och hjälvik/hummerviken har många fina klippblock för bouldering och traverser.
Bäst bouldering: Hummerviken norra sidan, ersdalen, fotö västsida.

Cykling/MTB
På en cykel tar du dig smidigt fram över alla öarna. Det finns cykelväg på större delen av alla öar och dessutom får du bra träning. Du får ta med dig cykeln på alla färjor. Har du en mountainbike kan du även få spännande cykling över klipphällar och små stigar.
Bäst MTB: Björkö med sina cykelleder. Tänk på att ta hänsyn till naturen och cykla inte i känslig natur och naturreservat som Rörö och Ersdalen Hönö.

Kajakpaddling/SUP
Att glida tyst med en kajak eller en paddelbräda längs vikar och klippor är en fantastisk naturupplevelse. Fördelen med norra öarna är att man alltid kan hitta en paddeltur som passar oavsett vindar och vågor. Det finns kurser och utfärder i kajak för nybörjare från t ex ÖBS och Björkö Kajak, som båda har uthyrning av kajaker. Har du en egen SUP går det bra att lägga i den från många sandstränder eller låga bryggor.
Bäst paddling: Hälsö/Burö runt, Björkö runt, Hönö/Öckerö runt.

Planerings-tips för att äventyret ska bli av:
- Planering är viktigt. Det är samma sak som att förbinda sig till att hålla sig till planen och genomföra äventyret.
- Ju fler planer du håller dig till och genomför, ju större chans är det att du genomför nästa plan också.
- Gör hellre många och små planer i närområdet än någon storartad plan vartannat år.
- Ofta blir de små, spontana äventyren de mest minnesvärda. Planera inte för mycket
- Börja lätt. Gör några timmars utflykt innan du ger dig iväg en hel helg eller vecka.

Om du gillar att vara i naturen - ta hand om den.
Grund idén med den fina allemansrätten är att alla ska ha tillgång till naturen, men också att vi ska ta hand om naturen. Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten med orden: Inte störa – Inte förstöra. Plocka med dig plast och skräp du hittar längs vägen som ett tack för alla fina upplevelser naturen ger oss!

- Annelie Pompe