({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Naturen i Dalsland

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Snäckeresan med fritidsbåt

Köpmannebro - Fröskog

En resa genom Snäcke kanal, från Vänern till Fröskog. En lugn och naturskön rutt för den som vill uppleva något nytt på Dalslands kanal. Turen tar dig bland annat till Dalslands största kulturcentrum Not Quite som är väl värt ett besök. En perfekt tur för en weekend.

Snäckeresan

Snäckeresan tar dig in i sjöarna Ånimmen och Ärr, förbi Sörknattens berg och upp till Fröskog/Fengersfors. Ett område som sprudlar av kreativitet och historia. Resan är perfekt för en helgtur. 

Restid Köpmannebro till Fröskog: ca 4 h.

Rekommenderad restid ToR: 2-3 dagar.

Antal slusstationer: 3 st, Köpmannebro, Snäcke, Strömmen

Antal gästhamnar längs vägen: 1 st + gästbrygga i Fröskog

Upplevelser och utbud i urval:

Köpmannebro: Sluss, gästhamn, glasscafé och bränsle.  
Upperud: Dalslands konstmuseum, café och gästhamn.
Ånimskog: Larssons gårdsbutik, fina badvikar 
Fröskog: Gästbrygga utan faciliteter men nära till B&B och vandringsleder. Ca 2,5 km till Not Quite, café, bageri och lanthandel

Pris från 270 kr
Eventuell övernattning i gästhamn betalas i gästhamnen.

 

Detaljkarta

Restauranger, caféer, gästhamnar, sevärdheter & service

 

Från Vänern

Ta dig in i Dalslands kanal från Vänern genom Köpmannebro. Passa på att fylla på bränsletanken och äta en kanalglass i den mysiga slussmiljön. Du tar dig sen genom Svanfjorden och rundar Björkön där vacker natur varvas med små byar när du tar dig längre och längre in i kanalsystemet. 

Den som vill ta en liten avstickare svänger in mot Upperud för en tur på Dalslands konstmuseum och en fika på Café Bonaparte. De har en egen gästbrygga. 

Snäcke

Snäcke sluss tar dig in i den långa sprickdalsjön Ånimmen, känd för sitt goda sportfiske och sin Vimma. Varje år firas Vimmans dag i Ånimskog. 

 

In i Ärr

Ärr är något mindre än Ånimmen och sceneriet präglas av Sörknattsbergen, skogen och åkermark. Nu är det inte långt kvar till Fröskog. Här väntar en gästbrygga, dock utan faciliteter. Men Fröskog har flera fina B&B som Villa Weidling och Nordic Refuge. Här hittar du vackra vandringsleder och den uppseendeväckande spånklädda barockkyrkan. En promenad (ca 2 km) bort hittar du Fengersfors bruk - numera kulturcentrum med butik, café, bageri , utställningar och verkstäder.

Not Quite

Bara 2,8 km från Fröskog hittar du Fengersfors, där det gamla bruket har blivit ett kulturcenter för konstnärer, hantverkare och skapare under namnet Not Quite. Förutom sina utställningar och brukshistoria finns butik, stenugnsbageri och Bistro. För den som behöver bunkra finns även en lanthandel. 

Pris
Tur & retur 

Längd på båt Pris
<4,99 m 270 kr 
5-6,49 m 470 kr  
6,49-7,99 m 690 kr 
8-9,99 m 910 kr 
10-13,99 m 1250 kr 
>14 m 1700 kr  

 

Boka din resa

Boka din resa i förväg och få alla dina slussningar i en biljett så tar du dig smidigare fram.

Hitta fler turförslag

Dalslands kanal är ingen rak kanal utan snarare ett pärlband av stora och små sjöar. Det finns därför gott om vackra turer att välja mellan. Det betyder att du kan besöka kanalen gång på gång och ständigt hitta nya platser och turer.