({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

LYSEKIL - BADORTEN

Upplev sedan länge försvunna byggnader på platserna där de en gång stod i tre städers stadskärnor. Ladda ned appen Odenity till din mobil och upplev genom bild, ljud och text hur Lysekil såg ut under badortstiden.

EN HISTORISK STADSVANDRING GENOM AR-UPPLEVELSE

Stadsvandring genom AR-upplevelse är ett projekt som handlar om att med hjälp av ny kommunikationsteknik visa på städers levande kulturhistoria. Målsättningen är att erbjuda boende och besökare en fin promenad till fots som dessutom bjuder på det lite oväntade i form av ljud och bild som laddas ned till den egna mobilen.

Längs vandringarna finns ett antal stationer där man stannar och via mobil eller surfplatta tar del av bilder och inspelade texter om platsens historia.

Inspelningarna finns tillgängligt på svenska, lätt svenska, tyska och engelska. Ta gärna med hörlurar/headset till din mobiltelefon så du kan höra berättarrösten ordentligt.

Gör så här 

  • Ladda ned appen Odenity
  • Scanna QR-koden nedanför och upplev Lysekil - Badorten genom text, ljud och bild.

Bild 1. Havsbadsområdet från Släggö

Lysekils historia som badort börjar 1846 då konsul Mollén anlägger den första badinrättningen i staden. Denna utvecklades vidare till den fina anläggning som ni ser framför er.

1863 köpte badläkare Carl Curman badanstalten av den då bortgångne Molléns släktingar.

Curman hade vid sidan av läkaryrket konstnärliga ambitioner och började skissa på havsbadsparkens utformning. Under 1870-talet byggdes i rask takt: varmbadhus, kallbadhus, restaurang och societetshus där societeten, framför allt från huvudstaden, frotterade sig.

1939 brinner flera av husen ner, men som ni ser finns fortfarande delar av badinrättningen kvar och kan ge oss en förnimmelse om sin forna glans.

Bild 2. Societetshuset ”Oscars”

I denna vackra byggnad, ritad och uppförd av badläkaren Carl Curman, frotterade sig storstadens societet från mitten av 1800-talet. Här fick endast eliten befinna sig och ortsborna fick finna sig i att stanna på utsidan av det inhägnade området. Inte förrän i början av 1900-talet blev ortsborna inbjudna och då endast de bättre bemedlade och till en hög medlemsavgift.

1985 brinner Societetshuset ”Oscars” ner till grunden och ersätts med den betydligt enklare byggnaden som står här nu.

Bild 3. Lysekils varmbadhus

1864 uppförs Lysekils nya varmbadhus och arkitekt är Carl Curman. I Badhuset finns 33 badrum, badkar med gyttjebad samt ”modifierad kallvattenbehandling med varmluft och ångbad”.

Parallellt med badhuset, ut mot havet, byggs en ca 7 meter lång brygga kallad ”Trampen” där badgästerna kunde mötas och umgås.

1939 brinner varmbadhuset i Lysekil ner.

Bild 4. Dambassängen

1864 uppförs ett nytt kallbadhus för damer (strax norr om herrarnas varmbadhus). Badet ligger ett stycke ut i havet på en stengrund och inrymmer badhytter och en inhägnad bassäng.  Badgyttja rekommenderades och den hämtades i havet utanför badinrättningen mellan Grötön och fastlandet. Den skulle helst gnidas in i huden för bästa resultat.

1939 brann Kallbadhuset ner tillsammans med flera andra fastigheter inom samma verksamhet.

Bild 5. Villa Qvikkjokk, Lysekils Sjömanshem, Park Hotell

” Västkusten Pärla öppnar inom kort och söker Live-showpar, stripteasedansöser, fakirer, trollkarlar, illusionister och alla slag av artister”. Så löd en annons i sydsvenska dagstidningar 1974. Inte hade änkan Elise Nomell, som uppförde huset på Rosviksgatan, kunnat ana att hennes hus skulle förvandlas från ett privat hem till ett sjömanshem för att sedan sluta som en av västkustens mest uppskattade nöjesplatser.

1986 rivs huset för att inte återuppbyggas.

Bild 6. Bansviks Badhus

1876 öppnar doktor Erik Adolf Rehnberg verksamheten Bansviks Varmbadhus i dagens Norra Hamnen. Badhuset får snabbt problem då badgästerna uteblir och mitt under säsongen läggs verksamheten ner. Bolaget går i konkurs och köps 1878 in i Carl Curmans verksamhet: Lysekils Förenade Havskuranstalter.

Efter detta drivs Bansviks Badhus som ett extra varmbadhus för Curmans verksamhet.

1906 rivs badhuset och flyttas till Kyrkvik för att bli en del av verksamheten ”Turisthotellet”.

 

Projektet är ett samarbete mellan Trollhättan, Lysekil och Åmål, där Trollhättan varit samordnare. Fyrbodals kommunalförbund har varit delfinansiär.