({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Lukasz Warzecha

Bohusleden etapp 5
Jonsered - Angereds kyrka

11 km, medel

Bohusledens femte etapp tar dig mellan Jonsered i Partille till Angereds kyrka. Vandringen bjuder på en vacker bokskogspromenad i Bokedalens naturreservat. Under våren är det som en sagovärld här med bokträdens vackra grönska och marken helt täckt av vitsippor.

 

Snabbfakta

Längd: 11 km

Tidsåtgång: ca 3-4 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, grusväg och asfalt

 

Jonsereds fabriker

Etappen börjar vid Jonsereds fabriker som grundades under 1800-talets första hälft. Här tillverkades bland annat brandslangar, segelduk, garn till mattor och bomullsvaror. I den mekaniska verkstaden gjordes smide till tröskverk och gjutgods, och så småningom startade produktionen av träbearbetningsmaskiner och motorsågar.

Fabriksgrundaren William Gibson bodde i Jonsereds Herrgård som stannade i familjens ägo i mer än hundra år, idag hyrs herrgården av Göteborgs universitet. Missa heller inte Jonsereds trädgårdar som är en tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen. Här kan du njuta av en fika på Jonsereds trädgårdscafé.

Fotograf: Emmy Hultberg

Trolsk gammelskog eller ravinlandskap

Leden delar därefter upp sig i två olika sträckningar för att sedan sammansluta igen vid torpet Freden. Välj mellan att gå en något kortare vandring genom ravinlandskapet på cirka 20 minuter eller en mer krävande vandring på cirka 45 minuter som följer sjön Aspens strand och går genom trolsk gammelskog. Vid sjön Aspen finns Humlebadet med hopptorn. Härifrån fortsätter leden norrut över en hängbro mellan Stora och Lilla Ramsjön. Ta dig upp på höjden och få en hänförande utsikt över Partille och Göteborg.

Leden fortsätter sedan bort mot Angered och passerar ett flertal sjöar med badplatser och fina rastplatser. Stundtals är det absolut tyst, medan det närmare Angered hörs mera ljud från den intilliggande staden.

Fakta om leden

Längd:

Leden är 11 kilometer.

Ungefärlig tid:

Denna etapp tar cirka  3-4 timmar att vandra, exklusive raster.

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätten.

Svårighetsgrad:

Denna etapp av leden klassificeras som medel och underlaget varier mellan asfalt, grusväg och skogsstig.

Start och mål:

Bohusledens femte etapp startar vid Jonsered i Partille kommun. Jonsered station ligger i direkt anslutning till ledens etappstart, likaså busshållplatsen Jons väg ligger utmed leden cirka 500 meter från etappstart. Vid Jonsereds station finns pendelparkering.

Hitta hit:

Etapp 5 på Bohusleden går i Partilles kommun och startar i Jonsered, strax utanför Göteborg.  Hit är det enkelt att ta sig både kollektivt och med bil.  Från Göteborgs centralstation går det regelbunder tåg med en restid på 12 minuter. Du kan också ta bussen Gulexpress från Göteborg till Jons väg på cirka 30 minuter. Om du väljer att ta bilen så är det en bilresa på cirka 20 minuter från Göteborg.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google maps. Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


Hemsida: bohusleden.se


Fler etapper på Bohusleden