({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Flicka med hund sitter och vilar mot ett träd i skogen.

Fotograf: Tobias Andersson

Hökensås

Tystnad, lugn och ro söks av många. På Hökensås, utmed Vätterns västra sida, finns den stillheten. Hökensås är ett stycke bevarad vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. På sina ställen är naturen så nära vildmark man kan komma – ett Norrland i miniatyr. Hökensås är ett paradis för fiskaren, naturälskaren och familjen.

Hökensås naturvårdsområde

Hökensås naturvårdsområde är en urbergsrygg upp till 300 meter hög och tio mil lång. Naturen på åsen är starkt kuperad med rullstensåsar och runda kullar blandade med plana grus- och sandfält. I sänkorna finns myrar, sjöar och tjärnar som bildades under istiden.

Natursköna Hökensås med barrskog, fina vandringsleder och gott om bär och svamp lockar både svampplockare, bärplockare och motionärer. Mest känt är området bland fiskeintresserade. Med ett femtiotal sjöar och tjärnar, varav trettio är utmärkta fiskevatten, ses Hökensås som ett paradis för fiskare- såväl proffs som amatörer.
Hökensås är också välkänt för sitt rika djur- och fågelliv –ett stycke vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. Förutom fåglar kan du här stöta på bland annat älg, rådjur, lodjur, räv och hare.

Fiskeparadis

Hökensås är ett paradis för alla fiskare – såväl sportfiskare som amatörer. Då cirka 15 % av Hökensås areal är vattenspegel kan du säkert förstå varför. De flesta sjöar erbjuder fiske i alla dess former. Här kan du fiska från båt och flytring eller vada ut för bättre lycka. Det går lika bra att stanna kvar på stranden och tryggt sitta bakom sitt spö och vänta på hugg. Sjöarna är indelade efter tre olika fiskesätt- flugfiske, spinnfiske och mete. Hökensås Sportfiske har sedan 1957 bedrivit sportfisketurism i området och erbjuder fiske framförallt efter regnbåge, öring och röding. I vissa sjöar förekommer även naturliga bestånd av bland annat gädda, abborre, mört och sutare. Familjefiske med guide på Hökensås anordnas varje tisdag och torsdag sommartid. Vintertid bedrivs pimpelfiske i vissa kortsjöar.

Vid First Camp Hökensås finns en välsorterad fiskeshop, där du kan köpa fiskekort och även en mängd fiskeprylar och tillbehör

Läs mer på Hökensås Sportfiskes hemsida 

Boende

First Camp Hökensås är en helårsöppen stugby och camping vid Hökensås naturvårdsområde. På anläggningen finns stora ytor för olika aktiviteter såsom minigolf och boule. Här finns en butik och restaurang och i anslutning till anläggningen finns vandringsleder samt skidspår vintertid.

Läs mer på First Camp Hökensås hemsida

Bad

En knapp kilometer från First Camp Hökensås ligger Lilla Havssjön, bygdens populära badsjö. Den ligger naturskönt i skogsterräng och har både brygga och hopptorn.

Vandring

I anslutning till First Camp Hökensås finns flertalet vandringsleder. Lederna, som börjar och slutar vid stugbyn, är fyra till antalet. Den södra delen av Västra Vätterleden, som sträcker sig från Tiveden i norr ner till Mullsjö i söder, går på Hökensås. Västra Vätterleden är cirka 15 mil lång och uppdelad i 8 etapper som går i omväxlande natur.

Falks grav

Falks mytomspunna grav väcker många känslor. Det sägs att det alltid ligger färska blommor här. Stämmer det?

Graven finns på Svedmon på Hökensås. Här ligger postrånaren Jonas Falk begravd. Jonas Falk rånade i mitten av 1800-talet tillsammans med sin styvfar Anders Frid en postdiligens vilket resulterade i ett rånmord. Jonas och Anders blev båda dömda till döden genom halshuggning. Anders Frid sökte benådning och blev benådad, men Jonas Falk sökte aldrig benådning och blev avrättad och begravd på Svedmon på Hökensås år 1855.