({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå

Vildmarksleden Årås
Kölingared, Ulricehamn

8,5 km, medel

Vildmarksleden är en upplevelserik vandringsled med intressant historia. Här finns chans att se både älg och rådjur. Leden utgår från Årås Säteri & Trädgårdar i Ulricehamns kommun och är en rundslinga på totalt 8,6 kilometer i Årås naturreservat. Det finns även en kortare slinga på 4 kilometer.

 

Snabbfakta

Längd: 8,5 km

Tidsåtgång: 2-3 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: naturstigar, beteshagar, spång och grusväg

 

Vandring över historisk mark

Vildmarksleden Årås i Ulricehamn passerar flera gamla slåtter- och betesängar, en vidsträckt högmosse och genom riktig gammelskog. Vandringsleden tar dig över Kohesterberget med fin utsikt över sjön Jogen och intill ett 3000-årigt gravröse. Alldeles intill leden finns ett par räv- och grävlingsgryt. I sjön Jogen finns möjlighet till bad på Varpaledets badplats som ligger i närheten.

Utmed leden finns flera skyltar med intressant information om både natur och kultur.

 

Boende utmed leden

Vindskydd finns utmed leden med fin utsikt över sjön Jogen. Ytterligare rastplatser finns på vissa platser. I direkt anslutning till leden ligger Årås Säteri & Trädgårdar. Här finns möjlighet att bo i en vacker miljö med mycket intressant historia. På söndagar under sommaren är Årås kvarncafé och loppmarknad öppna.

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Fakta om leden

Längd:

Leden är en rundslinga på 8,6 kilometer och det finns även en kortare slinga på 4,1 kilometer.

Ungefärlig tid:

Ungefärlig vandringstid är två till tre timmar.

Markering:

Leden på 8,5 kilometer har gul markering, och leden på 4 kilometer har blå markering.

Svårighetsgrad:

Den kvalitetssäkrade leden klassificeras som medelsvår. Du vandrar mestadels på naturstig och framkomligheten på leden är god. Terrängen är förhållandevis lätt och du passerar både genom beteshagar, på spänger, genom skog och kortare bit på grusväg. De fuktigaste partierna är spångade men vid regn kan även stigarna vara blöta.

Start och mål:

Utgångspunkten för leden är vid parkeringsplatsen vid Årås kvarn i Ulricehamns kommun. Eftersom leden är en rundslinga är det också hit du kommer tillbaka.

Hitta hit:

30 minuter från Ulricehamn och Jönköping och cirka en timma och 30 minuter från Göteborg hittar du Vildmarksleden. Hit går ingen kollektivtrafik utan du tar dig enklast hit med bil.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Kölingareds byalag/Årås Kvarn


Telefon: +46 72 3291151


Hemsida: araskvarn.se