({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Artikel Nordpolen
Conditori Nordpolen Vara

Fotograf: Jesper Anhede

CONDITORI NORDPOLEN

Att ta sig till Nordpolen kan vara betydligt smidigare än du tror. Det räcker faktiskt att åka till Vara och leta efter en skylt med en isbjörn på. Välkommen till Conditori Nordpolen – du kommer inte att bli besviken.

www.nordpolen.se

Ingenjör Salomon August Andrée var forskare och upptäcktsresande som i levde under senare delen av 1800-talet och som drömde om att ta sig till Nordpolen i luftballong.
Under en av sina testflygningar startade han från gasverket i Göteborg, gled med den västliga vinden och nödlandade några timmar senare på en åker i Vara.
– Folk här måste ha blivit ganska rädda när de bevittnade en nedstigning från himmelriket på det här viset. Det var sommaren 1894 och de hade nog aldrig sett en luftballong tidigare. Men sedan byttes det nog mot viss stolthet över att det var just här, mitt på Varaslätten, som en blivande kändis landade, säger Per Larsson, som driver Conditori Nordpolen tillsammans med sina två systrar Elin Wahll och Tina Henström.
De är alla tre mer eller mindre uppvuxna i det här huset eftersom deras pappa drev Nordpolen i flera decennier innan de själva tog över. Men de som en gång startade verksamheten redan 1903 var systrarna Alma och Alvida Jansson.

Då hade Andrée redan flugit iväg på sin ödesdigra resa från Spetsbergen mot Nordpolen. Men att han 65 timmar senare tvingats nödlanda på Vitön och omkom där bland drivisen, det visste varken systrarna Jansson eller någon annan vid den här tidpunkten – det var först 1930 som kvarlevorna och utrustningen från expeditionen hittades.
– Jag tror att Alma och Alvida ville hedra minnet av Andrée och hans luftfärd till Vara genom att välja det här namnet, samtidigt som de förstod att det skulle skapa positiv uppmärksamhet, säger Per Larsson.

I dag är Conditori Nordpolen vida känt för sina fantastiska bröd och bakverk, smarriga mackor och läckra chokladpraliner. De placerar sig högt på White Guides topplista över Sveriges bästa kaféer och har verkligen lyckats med konststycket att förena gamla anrika traditioner med moderna smaker och trender.
Och det här med att gå i sin pappas fotspår är inget som Per Larsson ångrar:
– Jag brukar säga att jag världens bästa jobb eftersom det både är fysiskt krävande, kreativt och socialt. Klockan åtta på morgonen kan en lycklig pappa ringa från BB för att beställa en tårta medan nästa samtal kan vara från en nybliven änka. Det är märkliga skiftningar men det är hela tiden livet som pågår och där vi får vara en naturlig del.

Per Larsson berättar också att Andrée inte är den enda äventyraren med anknytning till Conditori Nordpolen.
När Göran Kropp och Ola Skinnarmo i början av 2000-talet skulle åka skidor till Nordpolen ville de ha en hemsida så att folk skulle kunna följa deras äventyr. Problemet var dock att adressen www.nordpolen.se redan var upptagen…
– Haha, ja, det här med hemsida var ju ett ganska nytt påfund då men jag hade en kompis i databranschen som tidigt hade registrerade den där adressen åt oss. Så när Göran och Ola ringde startade vi ett samarbete i stället, där de fick länka till en blogg via vår hemsida mot att de förlade sina presskonferenser här. Dessutom passade de på att äta upp sig inför resan. Jag tror att de lyckades sätta i sig åtminstone ett dussin semlor var!

Av Agneta Renmark


FAKTA/Conditori Nordpolen
Typ av verksamhet: Anrikt kafé med koll på senaste trenderna och som erbjuder både lunch, fika, catering och försäljning av egenproducerade läckerheter.
Ägs av: Syskonen Per Larsson, Elin Wahll och Tina Henström.
Så hittar du: Ligger på Torggatan 14 mitt i Vara.
Missa inte: Att äta en god lunch med hembakat bröd och tårtbuffé efteråt.