({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Qvänum mat & malt

QVÄNUM MAT & MALT

  • Agneta Renmak

På Qvänum mat & malt tillverkar man öl och brännvin på ett hantverksmässigt och hållbart sätt av lokala råvaror. – Vi både brygger och bränner med maten i fokus, säger Annica Wernersson, som driver verksamheten tillsammans med sin man Claes.

Allt började med en omedelbar förälskelse. Det lockande utseendet och de sensuella formerna fick Claes Wernersson att släppa tankarna på allt annat. Det enda som var lite udda var själva föremålet för kärleken: en destilleringsapparat i koppar.

– Jag var på en dryckesmässa i Tyskland och egentligen på jakt efter utrustning för att börja brygga öl. I stället kom jag hem med den här kopparpannan, säger han och klappar stolt på underverket, som just i dag destillerar äppelmust på uppdrag av en lokal krog.

Tillsammans med sin fru Annica startade Claes Wernersson Werners gourmetservice i början av 90-talet, ett företag som säljer delikatesser av typen olivolja, vinäger och choklad till restaurangbranschen.
När de 2004 bestämde sig för att sälja verksamheten var de bägge sugna på att starta något helt annat. De hittade svaret på sina drömmar i form av Gategården strax utanför Kvänum, med anor från 500-talet.

– Man kan säga att vi gick från att jobba med Europas mest exklusiva produkter och producenter till att jobba lokalt med att utveckla gastronomin här i närområdet, säger Claes Wernersson.

Båda två är utbildade lantmästare och tanken var att utveckla ett besöksmål för hela familjen, med allt från mat och dryck till djur, övernattningar och butik. Men efter en omfattande renovering där den gamla ladugårdens spiltor, foderbord och gödselrännor fick lämna plats för både destilleringsapparat och stora rostfria tankar för ölbrygd, tog intresset för dryckerna över.

– Vi kunde ingenting om dryckestillverkning från början utan har lärt oss allteftersom. Öl och brännvin är ju en del av vårt kulturarv och något som förr i tiden tillverkades på var och varannan gård. I dag har mycket av den kunskapen tyvärr glömts bort, säger Annica Wernersson.

Allt som görs på Qvänum mat &malt handlar om hållbart hantverk direkt från Varaslätten.

– Vi hämtar i princip alla råvaror här från närområdet, både spannmålet, malten och humlen, och det mesta är ekologiskt. Några tillsatser använder vi inte och vattnet är från vår egen brunn, säger Annica Wernersson, samtidigt som hon stolt visar upp det breda sortimenten av ale, lager, porter och olika specialöl, samt brännvin med diverse innovativa smaksättningar.
 Dryckerna har ganska udda namn såsom McBrian och Grannen, vilket alltid har en logisk förklaring:

– McBrian var vårt första öl och namnet på vår engelska granne som lånade ut en gammal mjölktank till oss när vi startade upp. Grannen är en hyllning till våra råvaruproducenter, säger Claes Wernersson.
Ungefär 60 procent av dryckerna säljs till krogar, resten till konsument via Systembolaget – ofta i specialsortimentet.
Kapacitet i bryggeriet ligger på 100 000 liter och att tillverka mer än så är inte aktuellt.

– Vi vill behålla närheten till både våra kunder och leverantörer. Vårt mål är inte att bli så stora som möjligt utan att vara med och lyfta den här bygden genom att skapa unika produkter.

 

Qvänum Mat & Malt

Typ av verksamhet: Bryggeri och bränneri som levererar lokala drycker till både krogar och Systembolaget.
Ägs av: Annica och Claes Wernersson.
Öppettider: Enbart förbokade besök. 
Så hittar du hit: Ligger strax utanför Kvänum – följ skyltar utefter E20.