({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Ulfstorps säteri

ULFSTORPS SÄTERI

Jägarexamen på bara tre dagar varvat med goda måltider, naturupplevelser samt ett och annat spöke. Jodå, på Ulfstorps Säteri strax utanför Vara kan allt hända.

www.ulfstorps.se

Vad gör man med en vacker gammal herrgårdsbyggnad från 1874 med 800 kvadratmeter boyta och som kräver konstant uppvärmning för att må bra – samtidigt som ingen bor där?
Jo, man startar kursverksamhet med helpension och övernattningar, där även de vackra omgivningarna och en närbelägen skjutbana kan utnyttjas till fullo.

På Ulfstorps Säteri kan vem som helst ta jägarexamen på bara tre dagar, mot i vanliga fall upp till en hel termin på kvällskurs. 

– Ja, förutsatt att man är motiverad och har läst all kurslitteratur innan man kommer hit så brukar det inte vara några problem att klara sin examen på tre dagar, säger Michael Liedberg, som tillsammans med sin bror Fredrik är den femte generation Liedberg som äger och bedriver verksamhet på Ulfstorps Säteri tillsammans med sina respektive.
De märker tydligt att intresset för att ta jägarexamen ökat under de senaste åren, inte minst bland kvinnor. En tredjedel av de drygt 200 personer som utbildas här varje år är just kvinnor i alla åldrar.
– Det handlar inte bara om att människor vill lära sig att skjuta och jaga. Många av dem som kommer hit vill även lära sig mer om djur och natur. Mycket av den kunskap som förr var självklar finns inte längre, i och med att avståndet mellan stad och landsbygd blir allt större, säger Michael Liedberg.

En jägarexamen på Ulfstorps Säteri består av allt från naturkunskap med genomgång av nordiska djurarter och brunsttider till säker vapenhantering och prickskytte på en av Sveriges mest moderna skjutbanor: Svegeråsen, där det finns banor med olika längder och mål för att träna skytteteknik för både småvilt och älg.
– Våra kursledare har utbildat fler än tusen jägare genom åren så de som kommer hit är verkligen i trygga händer, säger Fredrik Liedberg.
Men visst hinner man även med lite trevlig samvaro mellan teorilektioner och praktiska övningar. I en nyrenoverad del av huset finns bastu och rekreationsmöjligheter medan alla måltider serveras i herrgårdsmatsalen, där tiden verkar ha stått stilla.
– Många av dem som kommer hit undrar om det spökar i huset, men det enda jag märkt i den vägen är att en av tavlorna på övervåningen alltid hänger snett – oavsett hur många gånger jag är där och rättar till den, säger Cindy Liedberg, som administrerar kursverksamheten tillsammans med svägerskan Tarja Liedberg.

Förutom jakt och turism består gårdens produktionsgrenar även av skogsbruk, spannmålsodling och äggproduktion. Det sista inte minst viktigt med tanke på hur många äggmackor det brukar gå åt till hungriga kursdeltagare under en hel dag i skog och mark.
– Vi har 80 000 höns som tillsammans värper 75 000 ägg om dagen. Så visst blir det ett och annat ägg som vi kan steka till jägarmackor, säger Cindy Liedberg och skrattar.
Merparten säljs dock till butik och den som har vägarna förbi kan köpa nyvärpta ägg direkt från hönsgården.

Av Agneta Renmark


FAKTA/Ulfstorps Säteri
Typ av verksamhet: Säteri för jakt och turism samt gård med skogsbruk, spannmålsodling och äggproduktion.
Ägs av: Bröderna Fredrik och Michael Liedberg med familjer.
Öppettider: Alla kurser måste förbokas. Läs mer på hemsidan: www.ulfstorp.se
Så hittar du: Ligger cirka en och en halv mil nordväst om Vara, utmed riksväg 47 mot Grästorp.
Missa inte: Att se livs levande mufflon samt köpa med dig dagsfärska ägg.

Visste du att…
…ordet säteri kommer från ”sätesgård”, som fram till 1820 endast fick ägas och bebos av frälsemän, det vill säga personer av adlig börd. Gården skulle hållas i god hävd och när kungen kom förbi skulle han ges kost och logi samt nya hästar.