({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En målad bild av en jättinna som håller i en svart fågel i varje hand. I bakgrund syns en äng, åker och ett stenröse.

JÄTTINNAN ÅLLA I FALKÖPING

Äventyret i Falköping var det första mina vänner upplevde när de började följa cirkustrollen i spåren. De fick hjälp av den ostälskande tomten Julius att låna ett flera tusen år gammalt magiskt flöjtmunstycke på Falbygdens museum.

Med flöjten tänkte Julius väcka ryttarna som sover inne i Ålleberg, för att få deras hjälp att rädda jättinnan Ålla, som blivit kidnappad av cirkustrollen. Av ryttarnas stallpojke fick vännerna med sig en säck trollguld som de bytte mot Ållas frihet. Tur att inte cirkustrollen visste att det var just trollguld, för sådant guld förvandlas efter ägarbytet till sand nästa gång solen går upp.

VÄSEN PÅ FALBYGDEN

Siktad i Falköping är förutom jättinnan Ålla även tomten Julius. Han är snäll och hjälpsam, men blir ganska lätt irriterad på frågor han tycker är dumma.

Tomtar

Gårdstomten och Jultomten ska inte förväxlas. Jultomtemyten har ett kristet helgon som ursprung, medan gårdstomten är en gammal rådare, alltså väktare, med namn efter platsen där huset står – tomten.

Tomtarna vakar över gården, dess folk och djur. De hjälper ofta till i ladugård och stall. Mycket gamla kan de vara, men i storlek ändå bara som ett barn. På julen vill tomten att gårdsfolket ska ställa ut gröt till honom. Glöms det bort kan han bli riktigt arg och faktiskt sägs det, dela ut en och annan örfil. Tomten har en nära släkting, vätten, men detta väsen återkommer vi till  på annan plats i KLUB-guiden.

Mer om jättar

Jättar är stora varelser som oftast lever i bergen. Förr sades de avsky ljudet av kyrkklockor och därför kastade de stora stenar mot dessa, men de träffade sällan eller aldrig. Stenarna kan du än idag hitta spridda runt de gamla kyrkorna. Stenkastandet upphörde dock till slut när jättarna vant sig vid ljudet. Det har genom tiderna förekommit sägner och tro på människoätande jättar. Detta är dock, precis som när det gäller de människoätande trollen, obekräftat.

MAGI

Jättinnan Ålla har magisk förmåga att påverka vädret runt Falbygden. När det snöar och blåser samtidigt över Ålleberg brukar det sägas att det är Ålla som ruskar sina bolster, alltså sängkläder. Och när dimman ligger tät över berget sägs det att Ålla kokar tvätt.

Tomten Julius kan förflytta sig till ett annat rum bara genom att knäppa med fingrarna. På Falbygdens museum finns ett mycket gammalt flöjtmunstycke av ben som öppnar magiska dörrar.

Trandansen

Inne i en stor triangel, mellan Falköping, Skara och Skövde, ligger Hornborgasjön. Det är en till ytan ganska stor men inte särskilt djup fågelsjö. Invid sjön utövas magi vart år när tranorna dansar in våren. Den som spanar riktigt noga kan bland de stora fåglarna också få se spöket Lasse Hwass dansa. Lasse växte upp på Hwassagården i Hornborga. Både hans far och farfar var borgmästare i Falköping. De ligger med sina hustrur begravda i Sankt Olofs kyrka i staden. Lasse själv dog i Polen 1706. Han var soldat i Karl XII:s karolinerarmé.

Som spöke irrade Lasse länge runt i Polen innan han lyckades få lift med en trana som skulle förbi hans hemtrakter. När de landade upptäckte Lasse att han älskade att dansa med tranorna. Han längtar hemskt mycket efter danssäsongen vart år. Den är allt för kort tycker han.

SKATTER

Här i Falköpingstrakten har det hittats en hel del värdefulla föremål. Ett mycket fint och gammalt guldföremål är Ållebergskragen. Det är en väldigt vackert dekorerad halskrage av guld från folkvandringstid som hittades år 1827 på Ålleberg. Folkvandringstiden inträffade för ungefär 1600 år sedan.

Bragnumsringen är en guldhalsring, också från folkvandringstid, som är hittad på gården Bragnum i Floby. Den väger nästan ett kilo. Ytterligare en halsring är hittad i Bolumstorp nära Hornborgasjön. Den är av brons men också mycket fin trots att den inte är av guld. Den är kanske 3000 år gammal.

Ållebergs ryttare

Enligt en mycket gammal sägen ska det inne i Ålleberg ligga ett antal sovande ryttare, kanske tolv stycken, eller många fler?  De ligger där i väntan på att rycka ut för att försvara landet i händelse av fara. Ryttarna sägs ha hjälmar och sköldar klädda med guld. Den som åker bil förbi Falköping kan i en av rondellerna som passeras lägga märke till en skulptur föreställande en häst med ryttare. Det är förstås en Ållebergsryttare, gestaltad av konstnären Åsa Gustavsson.

SPÄNNANDE PLATSER

Mösseberg >> finns ett utsiktstorn med milsvid utsikt åt alla håll och bredvid ligger en trevlig liten djurpark.

Inne i Falköping finns Falbygdens museum >>. Här kan du lära dig mer om stenåldersgravarna som finns överallt på Falbygden. Ja i Falköping kan du till och med se dem inne i trädgårdar och parker.

Vill du prova på att leva som på stenålders- eller vikingatid kan du göra ett besök på Ekehagens forntidsby >> i Åsarp. Eller, om du bara vill vandra omkring och känna historiens vingslag, då kan du göra ett besök på den magiska kultplatsen Ekornavallen >>, inte långt från Hornborgasjön >>. Teckningen här nedan visar en av de stora stenhällarna där.

 

Naturum

Tycker du om att titta på fler sorters fåglar än tranor kan jag rekommendera ett besök på Fågeludden och Naturum >> vid Hornborgasjön i Broddetorp. Här finns både fågeltorn och gömslen att spana från, du kommer nära många av fåglarna. Inne på Naturum finns utställningar om sjön och livet runt den, för både människor och fåglar. Det är väl värt ett besök.