Fria block

Listning med fria block kan skapas på portalsidor eller listnings- och urvalssidor i Episerver. Skillnaden mellan en lista med fria block och en klassisk listnings- och urvalssida är att du kan länka varje fritt block till valfri sida (alltså även externa sidor). Det är därför det kallas för "fria block". En klassisk listning eller ett urval kan bara länkas till befintliga sidor i Episerver.

Fria block på portalsida

Skapa listning med fria block

Listning med fria block kan skapas på portalsidor i Episerver och kan användas som ett alternativ till de klassiska listnings- och urvalssidorna.

• Gå till en portalsida och klicka på Skapa ett nytt block i rutan som heter Listning/urval.
  • Välj blocket som heter Listning med fria block och döp det till ett relevant namn.

• Här kan du göra en del val. Dessa går också att återkomma till i rederingsläget senare.
    • Visa karta: välj om du vill att kartan ska vara synlig för besökaren.
    • Låt användaren filtrera: välj om användaren ska kunna filtrera på till exempel geografiskt område eller kategorier.
    • Sortera slumpvis: välj om du vill att ordningen på puffarna i listningen ska variera slumpmässigt varje gång besökaren uppdaterar sidan i webbläsaren. Bra funktion om du gör en lista där du vill att alla puffar ska få samma chans att bli lästa. Om du själv vill bestämma ordning i listningen så lämnar du rutan tom.
    • Vänsterställd text för urvalsblock: välj om du vill att beskrivningen i puffarna i listningen ska vara vänsterställd. Default är att allt är centrerat. Notera att rubrik, plats och knapp alltid är centrerat, det är alltså bara beskrivningen som kan justeras. Vi rekommenderar att du kryssar i rutan om du har mycket text i puffarna eftersom det blir mer lättläst.
    • Öppna listade blocken i nytt fönster: välj om du vill att samtliga länkar (de gula knapparna) på listningssidan ska öppnas i ett nytt fönster för besökaren. Default är att länkarna öppnas i samma fönster vilket också är det vi rekommenderar utifrån tillgänglighet.

• Klicka på Skapa uppe i högerhörnet.

Fyll listningen med fria block

• Gå tillbaka in i listningsblocket genom att trycka på trestrecksmenyn och Redigera.
  • I rutan för urval väljer du Skapa ett nytt block.
  • Här finns ett antal oblitoriska fält att fylla i. Börja med att fylla i och spara sedan ditt arbete innan du går vidare.
    • Namn: Döp blocket till något relevant. Detta fält syns
      inte för besökaren.
    • Bild: Välj en bild från Imagevault. Det går bara att lägga
      till en bild per puff.
    • Rubrik: Skriv en passande rubrik.
    • Beskrivning: Här skriver du brödtexten till din puff.
      Det går att formatera texten (fetmarkera osv.) och skapa
      punktlistor. Texten kan inte vara längre än vad som ryms i
      puffen (cirka 280 tecken). Testa dig fram!
    • Plats: Skriv lämplig plats eller företag. Texten visas i
      puffen med en statisk kartnål framför.
    • Text på knapp: Skriv vad det ska stå för text på den gula
      knappen.
    • Länk: Välj vilken sida knappen ska länka till. Det går att
      länka antingen till en sida i Epi eller till en extern sida,
      vilket är en skillnad gentemot ett klassiskt listnings- och
      urvalsblock där det bara går att länka till befintliga sidor
      i Epi.

Spara ditt arbete

• Därefter finns ytterligare egenskaper att fylla i, men innan du gör det bör du spara blocket genom att klicka på Skapa uppe i högerhörnet.

Fortsätt fylla i fler egenskaper

• Gå tillbaka in i listningsblocket genom att trycka på trestrecksmenyn och Redigera. Därefter kan du fylla i fler valfria fält om du vill.

Fliken Innehåll

• Etikett: Det finns en möjlighet att lägga till en etikett med valfri text på din puff, men det är inte obligatoriskt. Etiketten har blå bakgrund (färgen går inte att ändra) och lägger sig uppe i vänsterhörnet på bilden i puffen.
  • Avpubliceringsdatum: Denna funktion behöver du bara använda om du vill att puffen ska avpubliceras automatiskt på ett särskilt datum. Exempelvis om du vill göra en listning med tidsbegränsade erbjudanden. När datumet du fyllt i har anlänt så kommer puffen inte längre vara synlig för besökaren. Du kan dock fortfarande komma åt puffen i Epi, ifall du vill återanvända den vid ett annat tillfälle. Puffen får en röd klocka i resursfönstret när den
    blivit avpublicerad.
  • Karta: Om du vill att besökaren ska kunna använda kartvyn ovanför listningen så fyller du i platsen här. Om du valt att inte visa kartan i listningen så kan du lämna kartan tom.

Flikarna Område och Kategori

Om du valt att besökaren ska kunna använda filtreringsfunktionen ovanför listningen så kan du kryssa i relevanta kategorier på dessa flikar. Om inte så kan du strunta i dem.

Filtreringen fungerar som så att de huvudkategorier du fyllt i på några av puffarna i listningen, det är de kategorierna besökaren kommer att kunna filtrera bland. Så har du valt att bara fylla i område så kommer till exempel inte boendekategorin att visas för besökaren i filtreringen.

Publicering

Klicka på Publicera uppe i högerhörnet när du är klar. Titta gärna så att allt ser bra ut, både på datorn och i mobilen.

Tips för att spara tid!

Här kommer ett tips för att spara tid när du ska sätta upp en listning med fria block.

• Skapa ett block enligt instruktionerna.
  • Kopiera blocket i resursfönstret till höger och klistra in det flera gånger i samma mapp i resursfönstret.
  • Öppna de kopierade blocken och ändra alla fält som du vill på en gång utan att behöva skapa och öppna upp blocken igen. Det sparar mycket tid!

Hittade du ingen lösning på problemet?

Har du letat runt på supportsidan utan att hitta en lösning på ditt problem? Då kan du skicka in frågan som ett supportärende så hjälper vi dig!