({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Siteimprove - håll koll på dina trasiga länkar

Fotograf: Turistrådet Västsverige

Siteimprove är ett externt verktyg för att optimera vastsverige.com vad gäller SEO, tillgänglighet och användarvänlighet. På denna sida får du information om hur du kommer igång med verktyget, samt lär dig upptäcka och rätta till trasiga länkar och stavfel.

Komma igång med Siteimprove

1. När du får tillgång till Siteimprove får du ett välkomstmejl. Öppna det och klicka på länken för att logga in.
  2. Välj ett lösenord och klicka på spara.
  3. Nu är du igång! Om du vill kan du kika på den korta guiden, men det går också bra att gå vidare till nästa del direkt.

Länk till Siteimprove

Rätta till trasiga länkar

Den kanske viktigaste funktionen i Siteimprove är att hitta och korrigera trasiga länkar, alltså länkar som leder till en felsida (antingen på den egna sajten eller externt).

1. Klicka på Quality Assurance, därefter Länkar och sedan Trasiga länkar. Här ser du alla trasiga länkar som finns på sajten.

Nedan visas en översikt över de viktigaste elementen, där det i exemplet finns 22 trasiga länkar.

2. Klicka på pilen vid siffran för antal sidor där länken finns för att se vilka sidor som har den trasiga länken. I exemplet ovan finns länken på två sidor (No title och Kulturkvarteret i hjo).

3. Det finns olika sätt att göra för att rätta till länkar. Om du redan vet var på sidan länken finns är det enklast att klicka på CMS - direktlänk till att redigera sidan i Episerver för då kommer du direkt till den aktuella sidan i Episerver. Om du är osäker på var på sidan länken finns kan du öppna ett granskningsfönster genom att klicka på sidans titel i blå nyans (i exemplet ovan No title).

Granskningsfönstret kan se lite olika ut beroende på var felet finns. Ofta kan man klicka på länken (den som är rödmarkerad här till vänster) och då markeras felet direkt på sidan till höger. Men om länken inte är synlig på sidan, till exempel om den ligger i menyn eller sidfoten, får man helt enkelt själv klura ut var den finns.

När man är redo att redigera länken klickar man på Redigera i CMS i menyraden längst upp, och då öppnas den aktuella sidan direkt i Episerver.

4. Kolla gärna så att länkar du rättat till fungerar. Enklast är såklart att bara klicka på länken och se om den leder dit du vill. Det går också att gå tillbaka till Siteimprove och klicka på intill sidan som hade den trasiga länken. Då kontrolleras sidan på nytt och om allt är korrekt bör sidan försvinna från listan (ibland kan det ta lite tid och du kan behöva uppdatera din webbläsare).

Tips! Om den trasiga länken förekommer på väldigt många sidor (ibland över hundra) beror det troligtvis på att länken ligger i menyn eller sidfoten. Då räcker det såklart att ändra länken en gång för att alla sidor ska bli rätt.

Rätta till stavfel

Att korrigera stavfel är ganska enkelt, däremot kan det ibland dyka upp ord som Siteimprove tycker är felstavade men som egentligen är korrekta. Det kan till exempel vara lokala platsnamn.

1. Klicka på Quality Assurance, därefter Stavning och Hitta stavfel. Här ser du alla stavfel som Siteimprove tycker finns på sajten.

Nedan visas en översikt över de viktigaste elementen.

2. Klicka på pilen vid antal sidor där ordet finns för att se vilka sidor som har det potentiella stavfelet. I exemplet ovan är det felstavade ordet ”decmeber” och det förekommer på en sida (Jul i Hjos Kyrkor).

3. Precis som med de trasiga länkarna kan man rätta till stavfel på flera sätt. Om du redan vet var på sidan ordet finns är det enklast att klicka på CMS - direktlänk till att redigera sidan i Episerver för då kommer du direkt till den aktuella sidan i Episerver. Om du är osäker på var på sidan ordet finns kan du öppna ett granskningsfönster genom att klicka på sidans titel i blå nyans (i exemplet ovan Jul i Hjos Kyrkor).

Granskningsfönstret kan se lite olika ut beroende på var felet finns. Ofta kan man klicka på det felstavade ordet (den som är rödmarkerad här ovan) och då markeras felet direkt på sidan till höger. Om ordet ligger i menyn markeras hela menyn och då får man själv klura ut var i menyn det finns.

När man är redo att redigera länken klickar man på Redigera i CMS i menyraden längst upp, och då öppnas den aktuella sidan direkt i Episerver.

Tips! Om det felstavade ordet förekommer på väldigt många sidor (ibland över hundra) beror det troligtvis på att ordet ligger i menyn eller sidfoten. Då räcker det såklart att ändra ordet en gång för att alla sidor ska bli rätt.

Tips 2! Notera att förkortningar bör skrivas ut. Det ökar tillgängligheten på sidan eftersom det är lättare att läsa hela ord än förkortningar. I Västra Götalandsregionens skrivhandledning (https://www.vgregion.se/om-vgr/organisation-och-verksamhet/kommunikation/skrivhandledning-sprak-och-ordlistor/skrivhandledning/det-korrekta-spraket/) finns fler tips på hur du skriver texter som alla kan förstå.

Tips 3! Om du har ett ord som Siteimprove tycker är felstavat, men som i själva verket är korrekt (till exempel ett lokalt platsnamn), så kan du markera det som godkänt. Klicka då på tummen upp         intill ordet du vill godkänna. Under fliken Godkända ord kan du se alla ord som är tillagda i listan. Tänk dock på att vara noggrann med vilka ord som godkänns.

Hittade du ingen lösning på problemet?

Har du letat runt på supportsidan utan att hitta en lösning på ditt problem? Då kan du skicka in frågan som ett supportärende så hjälper vi dig!

Vänliga hälsningar,

Redaktionen på Turistrådet Västsverige